Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co sądzicie o tym?

http://biznes.onet.pl/5,1497128,prasa.html

A.

witam, na pewno jest do dobry moment żeby sie budować, ale też uważam że ostatni, jak będzie wojna w zatoce Iran, Usa itd. to rosnące dalej ceny ropy przełożą się na ceny wszystkiego m.in. materiałów budowlanych, a ponadto ceny robocizny mi się wydaje, że raczej nie spadły :wink:

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

A co sądzicie o tym?

http://biznes.onet.pl/5,1497128,prasa.html

A.

witam, na pewno jest do dobry moment żeby sie budować, ale też uważam że ostatni, jak będzie wojna w zatoce Iran, Usa itd. to rosnące dalej ceny ropy przełożą się na ceny wszystkiego m.in. materiałów budowlanych, a ponadto ceny robocizny mi się wydaje, że raczej nie spadły :wink:

Jak nasi już zabudują całą Europę i wrócą do kraju to może wtedy ceny robocizny spadną (nadwyżka podaży). Już skończyli z Irlandią i W. Brytanią, są w trakcie zabudowywania Norwegii :-)

PILNE !!!

Gdzie kupić beton i stal do ław fundamentowych. Najlepiej jak najtaniej oczywiście. Beton B20, stal fi 8 i 12. Ile płaciliscie za beton+pompę???

Witam Wszystkich. Ja również pilnie muszę kupić stal zbrojeniową. Może ktoś pomoże? :roll:

My kupowaliśmy w Felmax-ie na Gdańskiej (to chyba nie jest reklama? :oops: ) - stal oczywiście!

A ja mam pytanie:

jakiej grubości styropian dawaliście pod podłogę ?

Normalnie podobno daje się od 8 do 10 cm. A my chcemy 15 dla lepszej izolacji.... nie za dużo?

pozdrawiam

A.

Witam, 15 cm jak najbardziej będzie ok. :D, tylko wcześniej zaplanuj odpowiednie wysokości osadzania okien i drzwi.

PILNE !!!

Gdzie kupić beton i stal do ław fundamentowych. Najlepiej jak najtaniej oczywiście. Beton B20, stal fi 8 i 12. Ile płaciliscie za beton+pompę???

Witam Wszystkich. Ja również pilnie muszę kupić stal zbrojeniową. Może ktoś pomoże? :roll:

My kupowaliśmy w Felmax-ie na Gdańskiej (to chyba nie jest reklama? :oops: ) - stal oczywiście!

My stal bralismy, ale w zeszłym roku w Stalprodukcie na Szczawiowej http://www.stalprodukt-centrostal.pl/kontakt.php

A ja mam pytanie:

Normalnie podobno daje się od 8 do 10 cm. A my chcemy 15 dla lepszej izolacji.... nie za dużo?

pozdrawiam

A.

Witam, 15 cm jak najbardziej będzie ok. :D, tylko wcześniej zaplanuj odpowiednie wysokości osadzania okien i drzwi.

Możecie powiedzieć coś więcej??? :oops: Jeżeli dadzą więcej pod podłogę, to podwyższy się poziom podłogi, ale chyba odległość do sufitu się nie zmniejszy? Czy źle myślę?? :-? No bo przecież ten styropian idzie pod "placek" na ściankach fundamentowych a na tym dopiero budowane będą ściany zewnętrzne...?

Czy tak?

A ja mam pytanie:

pozdrawiam

A.

Możecie powiedzieć coś więcej??? :oops: Jeżeli dadzą więcej pod podłogę, to podwyższy się poziom podłogi, ale chyba odległość do sufitu się nie zmniejszy? Czy źle myślę?? :-? No bo przecież ten styropian idzie pod "placek" na ściankach fundamentowych a na tym dopiero budowane będą ściany zewnętrzne...?

Czy tak?

Styropian kladzie sie na chudziak a dokladniej powinno byc tak: chudziak, izolacja (papa), folia, styropian. Jezeli chcesz zwiekszyc w stosunku do projektu styropian to o to zwiekszenie powinny byc wyzszy strop, gdyz poziom kondygnacji liczy sie od chudziaka. Zwiekszenie izolacji na podlodze ma wiec wplyw na poziom okien, drzwi. O tym nalezy pamietac.

A ja mam pytanie:

pozdrawiam

A.

Czy tak?

Styropian kladzie sie przed wylaniem posadzek po skonczeniu stanu surowego, Nie slyszalem aby pod sciany nosne kladlo sie styropian.

A ja mam pytanie:

pozdrawiam

A.

15 - nie jest za dużo - my dajemy 20 cm :D :D :D

Dobre ocieplenie to podstawa.

tylko tak jak piszą inni trzeba to uwzględnić na etapie projektowania lub adaptacji - bo ma to wpływ na całośc budynku

Ok, dzięki za szybkie odpowiedzi. Chyba damy te 15cm, tym bardziej, że pod ogrzewanie podłogowe jest korzystne takie właśnie docieplenie podłóg.

(muszę pamiętać o tym poziomie okien!! :-? )

Jeszcze raz dzięki!!! :)

A.

Poziomie okien oraz poziomie drzwi zarowno wejsciowych jak i wewnetrznych.

A tak przy okazji - z czego robiliście izolację na chudziaku przed położeniem styropianu???

Najpierw na chudziak dysperbit pozniej papa termozgrzewalna 3mm. Dodam ze kladlem wlasnymi rekoma i szwagra wiecej tego nie bede robil. Kregoslup mnie bolal, caly lepilem sie od papy. Ubrania poszly do smieci. Nie przypuszczalem ze to mnie tak zmeczy. Wazna rzecza jest aby dokladnie wymiesc piasek z chudziaka, ja pozyczylem odkurzacz przemyslowy. Wtedy dysperbit bedize lepiej przylegal i brud sie nie bedzie kulczyl. Pape i dysperbit kladlem po wykonaniu elektryki, i po tynkach wewnetrznych.

A tak przy okazji - z czego robiliście izolację na chudziaku przed położeniem styropianu???

Najpierw na chudziak dysperbit pozniej papa termozgrzewalna 3mm. Dodam ze kladlem wlasnymi rekoma i szwagra wiecej tego nie bede robil. Kregoslup mnie bolal, caly lepilem sie od papy. Ubrania poszly do smieci. Nie przypuszczalem ze to mnie tak zmeczy. Wazna rzecza jest aby dokladnie wymiesc piasek z chudziaka, ja pozyczylem odkurzacz przemyslowy. Wtedy dysperbit bedize lepiej przylegal i brud sie nie bedzie kulczyl. Pape i dysperbit kladlem po wykonaniu elektryki, i po tynkach wewnetrznych.

Dzieki - istotne informacje - teraz tylko trzeba znaleść kogoś kto ten ból kręgosłupa weźmie na siebie :D

A ja mam pytanie:

pozdrawiam

A.

Czy tak?

Styropian kladzie sie na chudziak a dokladniej powinno byc tak: chudziak, izolacja (papa), folia, styropian. Jezeli chcesz zwiekszyc w stosunku do projektu styropian to o to zwiekszenie powinny byc wyzszy strop, gdyz poziom kondygnacji liczy sie od chudziaka. Zwiekszenie izolacji na podlodze ma wiec wplyw na poziom okien, drzwi. O tym nalezy pamietac.

Oczywiscie dylaktcje 8)

Witam

została mi (po zakończeniu prac nad ociepleniem) wełna Rockwool Fasrock L o grubościach 5, 10, 15cm i ilościach odpowiednio 40, 10 i 170 opakowań.

Zmagazynowana jest (pod dachem) ok. 14 km od centrum Szczecina, w kierunku na Kołbaskowo.

Zainteresowanych proszę o kontakt na priv.

Pozdrawiam

JurekG

Ok, dzięki za szybkie odpowiedzi. Chyba damy te 15cm, tym bardziej, że pod ogrzewanie podłogowe jest korzystne takie właśnie docieplenie podłóg.

(muszę pamiętać o tym poziomie okien!! :-? )

Jeszcze raz dzięki!!! :)

A.

TO JESZCZE NIE WSZYSTKO!!!

Pamiętaj, że zwiększając grubość styropianu musisz zwiększyć także grubość jastrychu (trzeba zachować pewne proporcje między nimi) i tę wartość należy także uwzględnić przy wyznaczaniu poziomu otworów okiennych i drzwiowych.