piotriwa 11.07.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Witajcie. Sorki, że z innej beczki, ale potrzebuję dobrego endokrynologa w Szczecinie...Jako rodowity wrocławiak, nie wszystko (i nie wszystkich) mogę znaleźć...Z góry dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 12.07.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Witam Wszystkich . Pytanie do osob ktore maja drzwi i okna od Kowalskich . Czy wasze drzwi dokladnie dochodza do oscierznicy gora i dolem . Jak zachowuja sie okna i drzwi balkonowe. Pilne dajcie odpowiedz bo mi chyba spierniczyli drzwi My mamy drzwi zewnetrzne drewniane i po tygodniu od montazu osiadly. Przyjechal montarzysta i wyregulowal i juz jest spokoj. Podobno drzwi drewniane tak sie zachowuja ze osiadaja dosc szybko. Przed regulacja drzwi nie dochodzily dokladnie do gornej oscierznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 12.07.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Witam Wszystkich . Pytanie do osob ktore maja drzwi i okna od Kowalskich . Czy wasze drzwi dokladnie dochodza do oscierznicy gora i dolem . Jak zachowuja sie okna i drzwi balkonowe. Pilne dajcie odpowiedz bo mi chyba spierniczyli drzwi My mamy drzwi zewnetrzne drewniane i po tygodniu od montazu osiadly. Przyjechal montarzysta i wyregulowal i juz jest spokoj. Podobno drzwi drewniane tak sie zachowuja ze osiadaja dosc szybko. Przed regulacja drzwi nie dochodzily dokladnie do gornej oscierznicy. One dopiero co przyjechaly od reklamacji (bo pojawily sie pekniecia na przodzie )od producenta . I nie dochodza gora szczelnie do futryny i chrobocza przy otwieraniu Wydaje mi sie ze zle zamontowali futryne i przez to sie tak porobilo A teraz wciskaja mi kit ze dojda . A jak twoje okna moje byly regulowane ale mam wrazenie ze balkonowe troche chrubocze . A dom przez zime ogrzewalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszon 12.07.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 A ja mam pytanie: jakiej grubości styropian dawaliście pod podłogę ? Normalnie podobno daje się od 8 do 10 cm. A my chcemy 15 dla lepszej izolacji.... nie za dużo? pozdrawiam A. 15 - nie jest za dużo - my dajemy 20 cm Dobre ocieplenie to podstawa. tylko tak jak piszą inni trzeba to uwzględnić na etapie projektowania lub adaptacji - bo ma to wpływ na całośc budynku My również kładziemy na podłogę 20 cm, uwzględniliśmy to już na etapie projektowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 12.07.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 A ja mam pytanie: jakiej grubości styropian dawaliście pod podłogę ? Normalnie podobno daje się od 8 do 10 cm. A my chcemy 15 dla lepszej izolacji.... nie za dużo? pozdrawiam A. 15 - nie jest za dużo - my dajemy 20 cm Dobre ocieplenie to podstawa. tylko tak jak piszą inni trzeba to uwzględnić na etapie projektowania lub adaptacji - bo ma to wpływ na całośc budynku My również kładziemy na podłogę 20 cm, uwzględniliśmy to już na etapie projektowania. my w projekcie mamy uwzględnione 15 cm , ale kierownik budowy mówił, że na ok 100 domów jednorodzinnych, które postawił, kilka miało 10cm, a dosłownie 1- 12cm. Dlatego też troszkę zwątpiłam w te nasze 15 , ale potwierdziliście, że dobrze chcemy ocieplić podłogę A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 12.07.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 A ja mam pytanie: jakiej grubości styropian dawaliście pod podłogę ? Normalnie podobno daje się od 8 do 10 cm. A my chcemy 15 dla lepszej izolacji.... nie za dużo? pozdrawiam A. 15 - nie jest za dużo - my dajemy 20 cm Dobre ocieplenie to podstawa. tylko tak jak piszą inni trzeba to uwzględnić na etapie projektowania lub adaptacji - bo ma to wpływ na całośc budynku My również kładziemy na podłogę 20 cm, uwzględniliśmy to już na etapie projektowania. my w projekcie mamy uwzględnione 15 cm , ale kierownik budowy mówił, że na ok 100 domów jednorodzinnych, które postawił, kilka miało 10cm, a dosłownie 1- 12cm. Dlatego też troszkę zwątpiłam w te nasze 15 , ale potwierdziliście, że dobrze chcemy ocieplić podłogę A. Kierownik, wykonawcy itd. - ale to nie oni będą mieszkać i płacić rachunki za ogrzewanie, które drożeje i będzie drożeć. Kazdy patrzy by jemu było wygodnie - ma być tak jak my (inwestorzy) chcemy jeśli nawet do tej pory standardem było o 5-10 cm mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 12.07.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 A ja mam pytanie: jakiej grubości styropian dawaliście pod podłogę ? Normalnie podobno daje się od 8 do 10 cm. A my chcemy 15 dla lepszej izolacji.... nie za dużo? pozdrawiam A. 15 - nie jest za dużo - my dajemy 20 cm Dobre ocieplenie to podstawa. tylko tak jak piszą inni trzeba to uwzględnić na etapie projektowania lub adaptacji - bo ma to wpływ na całośc budynku My również kładziemy na podłogę 20 cm, uwzględniliśmy to już na etapie projektowania. my w projekcie mamy uwzględnione 15 cm , ale kierownik budowy mówił, że na ok 100 domów jednorodzinnych, które postawił, kilka miało 10cm, a dosłownie 1- 12cm. Dlatego też troszkę zwątpiłam w te nasze 15 , ale potwierdziliście, że dobrze chcemy ocieplić podłogę A. Kierownik, wykonawcy itd. - ale to nie oni będą mieszkać i płacić rachunki za ogrzewanie, które drożeje i będzie drożeć. Kazdy patrzy by jemu było wygodnie - ma być tak jak my (inwestorzy) chcemy jeśli nawet do tej pory standardem było o 5-10 cm mniej. FAKT!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 12.07.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Witam, Małe zapytania: 1. Gdzie kupowaliscie wyposażenie łazienek? (płytki, armatura, wanny, miski ustepowe, kabiny, itp.?) Negocjowaliście ceny? Gdzie sie udało? 2. Co kładliście (chodzi o drewno lub drewnopodobne) na podłoge z ogrzewaniem podłogowym wodnym? Jak sie sprawdza, czy polecacie, gdzie kupowaliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 12.07.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 A ja mam pytanie: jakiej grubości styropian dawaliście pod podłogę ? Normalnie podobno daje się od 8 do 10 cm. A my chcemy 15 dla lepszej izolacji.... nie za dużo? pozdrawiam A. 15 - nie jest za dużo - my dajemy 20 cm Dobre ocieplenie to podstawa. tylko tak jak piszą inni trzeba to uwzględnić na etapie projektowania lub adaptacji - bo ma to wpływ na całośc budynku My również kładziemy na podłogę 20 cm, uwzględniliśmy to już na etapie projektowania. my w projekcie mamy uwzględnione 15 cm , ale kierownik budowy mówił, że na ok 100 domów jednorodzinnych, które postawił, kilka miało 10cm, a dosłownie 1- 12cm. Dlatego też troszkę zwątpiłam w te nasze 15 , ale potwierdziliście, że dobrze chcemy ocieplić podłogę A. Kierownik, wykonawcy itd. - ale to nie oni będą mieszkać i płacić rachunki za ogrzewanie, które drożeje i będzie drożeć. Kazdy patrzy by jemu było wygodnie - ma być tak jak my (inwestorzy) chcemy jeśli nawet do tej pory standardem było o 5-10 cm mniej. Jesli moge wrzucić swoje 3 grosze ... Chyba kierownik nie miałby interesu by sugerowac uzycie 10 a nie 15 cm styro na ocieplenie chudziaka, wykonawca chyba tez nie - no bo jaki? Idąc dalej tropem docieplania dlaczego ograniczac sie do 20 cm styro? Dlaczego nie dac 25, 30 moze wiecej - nie bedzie cieplej? (pytanie absolutnie nie dotykajace Waszej sytuacji ani Waszej opinii tylko postawione tak w kontekscie tendencji do stosowania coraz grubszych ilosci styropianu stosowanych na ocieplenia i ew. ich maximum - sam jestem ciekaw odpowiedzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 12.07.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 ........................................................... Idąc dalej tropem docieplania dlaczego ograniczac sie do 20 cm styro? Dlaczego nie dac 25, 30 moze wiecej - nie bedzie cieplej? (pytanie absolutnie nie dotykajace Waszej sytuacji ani Waszej opinii tylko postawione tak w kontekscie tendencji do stosowania coraz grubszych ilosci styropianu stosowanych na ocieplenia i ew. ich maximum - sam jestem ciekaw odpowiedzi) ...może wybudować dom ze styropianu, będzie super gorąco..... pod Wrocławiem jest firma, która buduje domy ze styropianu. Układa się klocki ( jak lego), oczywiście odpowiednio sprefabrykowane, w środek wlewa się beton. Dwa tygodnie i stoi dom...... Wracając do tematu, zakładanie styropianu powyżej 15 cm jest już bezsensowne i niczego nie zmienia. Cieplej już nie będzie! Nie dajcie się zwariować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 12.07.2008 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 A ja mam pytanie: jakiej grubości styropian dawaliście pod podłogę ? Normalnie podobno daje się od 8 do 10 cm. A my chcemy 15 dla lepszej izolacji.... nie za dużo? pozdrawiam A. Witam, 15 cm jak najbardziej będzie ok. , tylko wcześniej zaplanuj odpowiednie wysokości osadzania okien i drzwi. My też daliśmy 15 cm i cały czas przypominaliśmy o tym Wykonawcy. Za każdym razem mówił, że oczywiście pamięta, ale jak przyszło do wstawiania drzwi wewnętrznych, to okazało się, że zapomniał i otwory są za małe. Skończyło się na drzwiach drewnianych na wymiar. Nerwy były, ale teraz jesteśmy zadowoleni, bo mamy piękne drzwi Urzędowskiego, a Wykonawca pokrył różnicę w cenie. ____________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 13.07.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 ........................................................... Idąc dalej tropem docieplania dlaczego ograniczac sie do 20 cm styro? Dlaczego nie dac 25, 30 moze wiecej - nie bedzie cieplej? (pytanie absolutnie nie dotykajace Waszej sytuacji ani Waszej opinii tylko postawione tak w kontekscie tendencji do stosowania coraz grubszych ilosci styropianu stosowanych na ocieplenia i ew. ich maximum - sam jestem ciekaw odpowiedzi) ...może wybudować dom ze styropianu, będzie super gorąco..... pod Wrocławiem jest firma, która buduje domy ze styropianu. Układa się klocki ( jak lego), oczywiście odpowiednio sprefabrykowane, w środek wlewa się beton. Dwa tygodnie i stoi dom...... Wracając do tematu, zakładanie styropianu powyżej 15 cm jest już bezsensowne i niczego nie zmienia. Cieplej już nie będzie! Nie dajcie się zwariować! Nie do końca chodzi o to by styropian ocieplił, ale raczej by odizolował zimno... Dajemy 15cm, bo chcemy mieć cieplejszy dom, mniejsze ubytki ciepła....nie mamy ambicji na pasywny, ale może chociaż energooszczędny. Chcemy zadbać też o najmniejsze straty przy mostkach cieplnych i docieplić lepiej niż to się zwykle (czytaj standartowo) robi - docieplić dach. Ściana trójwarstwowa do tego i energooszczędne okna (od strony północnaj na pewno) i może się uda zaoszczęzić trochę w przyszłości. Bardzo jestem ciekawa, jakie Wy stosujecie "ulepszenia" w tym temacie. Może niektórzy mają projekty od razu tworzone jako pasywne lub energooszczędne? Podzielicie się informacjami??? Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów!! A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 13.07.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witam, Małe zapytania: 1. Gdzie kupowaliscie wyposażenie łazienek? (płytki, armatura, wanny, miski ustepowe, kabiny, itp.?) Negocjowaliście ceny? Gdzie sie udało? 2. Co kładliście (chodzi o drewno lub drewnopodobne) na podłoge z ogrzewaniem podłogowym wodnym? Jak sie sprawdza, czy polecacie, gdzie kupowaliscie? Witam, przyłączam się do zapytania M3 planuję drewno nad ogrzewaniem podłogowym-czy ktoś ma jakieś doświadczenie w temacie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 14.07.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Witam poniedziałkowo. Czy możecie polecić kogoś do wykonania nawadniania ogrodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 14.07.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Witam poniedziałkowo. Czy możecie polecić kogoś do wykonania nawadniania ogrodu ? a czemu nie chcesz sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 14.07.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Witam poniedziałkowo. Czy możecie polecić kogoś do wykonania nawadniania ogrodu ? a czemu nie chcesz sam? Hm..... na razie chciałbym zobaczyć czy opłaca się robić samemu, jednocześnie jestem zwolennikiem podejścia iż każdy powinien robić to na czym się zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 14.07.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 jednocześnie jestem zwolennikiem podejścia iż każdy powinien robić to na czym się zna. POPIERAM! Widziałem, kilka dni temu, jak ktoś położył sobie bruk, ale na 100% nie znał się na tym. Chciał zaoszczędzić, bo w końcu to tylko bruk..... Teraz będzie musiał zapłacić za rozebranie tego i ponowne położenie.... Czasem nie warto. W kwestii drewnianej podłogi i ogrzewania, jest gdzieś temat na tym forum, tylko trzeba poszukać.... Sporo rad i zdjęć było... Jak znajdę , to wkleję Oooo, np. tutaj : http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-podlogowe-a-parkiet-debowy,t103386.htm?highlight=parkiet%20ogrzewanie%20pod%B3ogowe i tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73593&highlight=drewno+pod%B3og%F3wce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekG 14.07.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Witam Wszystkich . Pytanie do osob ktore maja drzwi i okna od Kowalskich . Czy wasze drzwi dokladnie dochodza do oscierznicy gora i dolem . Jak zachowuja sie okna i drzwi balkonowe. Pilne dajcie odpowiedz bo mi chyba spierniczyli drzwi My mamy drzwi zewnetrzne drewniane i po tygodniu od montazu osiadly. Przyjechal montarzysta i wyregulowal i juz jest spokoj. Podobno drzwi drewniane tak sie zachowuja ze osiadaja dosc szybko. Przed regulacja drzwi nie dochodzily dokladnie do gornej oscierznicy. One dopiero co przyjechaly od reklamacji (bo pojawily sie pekniecia na przodzie )od producenta . I nie dochodza gora szczelnie do futryny i chrobocza przy otwieraniu Wydaje mi sie ze zle zamontowali futryne i przez to sie tak porobilo A teraz wciskaja mi kit ze dojda . A jak twoje okna moje byly regulowane ale mam wrazenie ze balkonowe troche chrubocze . A dom przez zime ogrzewalam Witam Mam od nich drzwi - osiadły kilka tygodni po montażu i potem jeszcze raz po kilku miesiącach. Reklamowałem i z ociąganiem, ale przyjeżdżali. Uwaga - trzeba przy nich stać, pokazywać co jest źle i nie wypuszczać aż nie naprawią. Poza tym: proste drzwi będą dolegać do prostej futryny. Jeśli jest szpara, to coś jest krzywe. A drewno, o ile zaobserwowałem właściwie, samo z siebie się nie wyprostuje, raczej przeciwnie wprost... JurekG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 14.07.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Pytanie do osob ktore maja drzwi i okna od Kowalskich [...... ..............] Poza tym: proste drzwi będą dolegać do prostej futryny. Jeśli jest szpara, to coś jest krzywe. A drewno, o ile zaobserwowałem właściwie, samo z siebie się nie wyprostuje, raczej przeciwnie wprost... [JurekG Dlatego wejściowe drzwi kupuje się w dobrej, markowej firmie ( ja mam z firmy "DZIADEK", wbrew nazwie, kawał dobrej roboty ), a wewnątrz też drzwi muszą być bardzo solidne, bo w środku to dopiero wyzwanie dla drewna! Wilgotność i różnice temperatur. Ja zamówiłem w INTERDOOR... Gwarancja, serwis, montaż..... no i wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 14.07.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 jednocześnie jestem zwolennikiem podejścia iż każdy powinien robić to na czym się zna. POPIERAM! Widziałem, kilka dni temu, jak ktoś położył sobie bruk, ale na 100% nie znał się na tym. Chciał zaoszczędzić, bo w końcu to tylko bruk..... Teraz będzie musiał zapłacić za rozebranie tego i ponowne położenie.... Czasem nie warto. W kwestii drewnianej podłogi i ogrzewania, jest gdzieś temat na tym forum, tylko trzeba poszukać.... Sporo rad i zdjęć było... Jak znajdę , to wkleję Oooo, np. tutaj : http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-podlogowe-a-parkiet-debowy,t103386.htm?highlight=parkiet%20ogrzewanie%20pod%B3ogowe i tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73593&highlight=drewno+pod%B3og%F3wce Dzięki piotriwa za linki. Już je przejrzałem - decyzje co do sposobu ogrzewania i rodzaju podłogi podjąłem po 1,5 roku czytania takich opinii i rozmów z fachowcami. Moje pytanie dotyczy doświadczeń forumowiczów z Grupy szczecińskiej z związanych takim wyborem. Tak więc ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts