Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do użytkowników i posiadaczy szamba: obecnych i przyszłych. Bardzo proszę o pomoc. Szykuje się idealna pogoda na wykopy w mojej glinie. Poszukuje dobrej i sprawdzonej firmy od której mógłbym kupić jednokomorowe betonowe szambo z wszelkimi wymaganymi atestami ( szczelności itp ) wraz z przywiezieniem i montażem wielkości 10-12 m3.

PS. Niechcący wylądowałem z tym pytaniem na głównym forum, a bardzo chcialem zostać na naszym szczecińskim - za dublowanie pytania przepraszam operatora i uzytkowników.

Jesli chodzi o zelbetowe to produkuje firma ze Stargardu

BS -System :lol:

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

jednocześnie jestem zwolennikiem podejścia iż każdy powinien robić to na czym się zna.

POPIERAM! Widziałem, kilka dni temu, jak ktoś położył sobie bruk, ale na 100% nie znał się na tym. Chciał zaoszczędzić, bo w końcu to tylko bruk..... Teraz będzie musiał zapłacić za rozebranie tego i ponowne położenie.... Czasem nie warto.

z drugiej strony nie święci garnki lepią, i po krótkim wprowadzeniu teoretycznym (np. na forum) można spokojnie parę tysięcy zaoszczędzić... zwłaszcza, gdy nie są potrzebne jakieś specjalne narzędzia i materiały.. :D

Witam Wszystkich .

Pytanie do osob ktore maja drzwi i okna od Kowalskich .[...]

JurekG

Tez wydaje mi sie ze kit mi wciskaja :evil: :evil: :evil:

kurcze tyle kosztowaly a takie badziewie :evil:

http://www.dziadek.com.pl/ i po problemie. Zapraszam do siebie na kontrolę....

Od stycznia wiszą i nic! :)

Nie mam zamiaru kupowac kolejnych drzwi .Kowalscy tez duzy zaklad tylko chyba przereklamowany :evil: :evil: :evil: .

Nie mam zamiaru im odpuscic :evil:

Ale Bryta, co im mozesz zrobic? Powiedza Ci, ze takie sa wlasciwosci drewna i tyle...

Obojetnie z czego by byly drzwi to powinny byc zrobione tak aby dochodzily rownomiernie do futryny (u mnie tak nie jest odstaja gora i dodatkowo chrubocza )A tydzien temu przyjechaly od reklamacji bo tworzyly sie na nich pekniecia :lol:

Obiecali przyjechac za 2 tygodnie .

To nie sa wlasciwosci drewna tylko cos popierniczone :-?

W garazu tez mam z meranti innego producenta i chodza idealnie :lol:

jeżeli dzieje się tak niezależnie od temperatury, wilgotności, nasłonecznienia itp to z pewnością coś jest nie tak - albo regulacja, albo faktycznie całość :roll:

no i jeżeli każą czekać 2 tygodnie to faktycznie coś z tymi kowalskimi jest nie tak... jeśli się spóźniali to góra 30 minut :-?

Do użytkowników i posiadaczy szamba: obecnych i przyszłych. Bardzo proszę o pomoc. Szykuje się idealna pogoda na wykopy w mojej glinie. Poszukuje dobrej i sprawdzonej firmy od której mógłbym kupić jednokomorowe betonowe szambo z wszelkimi wymaganymi atestami ( szczelności itp ) wraz z przywiezieniem i montażem wielkości 10-12 m3.

PS. Niechcący wylądowałem z tym pytaniem na głównym forum, a bardzo chcialem zostać na naszym szczecińskim - za dublowanie pytania przepraszam operatora i uzytkowników.

Ja też zamierzam zakupić szambo, znalazłem coś w internecie http://www.ekodom-lubuskie.pl/oferta.html. Może ktoś brał od nich i coś by powiedział o tej firmie, nawet nie wiem jak te ceny wyglądają na tle konkurencji.

Ta firma z Gorzowa jest droga, BS ze Stargardu jeszcze droższa..

w zeszłym tygodniu montowali mi szambo, przyjechało sobie aż z pod Radomia, cenowo duża taniej niż Gorzów (licząc włącznie z ceną transportu)

Ja jestem bardzo zadowolony, http://www.jesbet.pl/

oczywiście z kompletem dokumentów potrzebnych do odbioru...

pozdrawiam

m.

Ja też zamierzam zakupić szambo, znalazłem coś w internecie http://www.ekodom-lubuskie.pl/oferta.html. Może ktoś brał od nich i coś by powiedział o tej firmie, nawet nie wiem jak te ceny wyglądają na tle konkurencji.

Ta firma z Gorzowa jest droga, BS ze Stargardu jeszcze droższa..

w zeszłym tygodniu montowali mi szambo, przyjechało sobie aż z pod Radomia, cenowo duża taniej niż Gorzów (licząc włącznie z ceną transportu)

Ja jestem bardzo zadowolony, http://www.jesbet.pl/

oczywiście z kompletem dokumentów potrzebnych do odbioru...

pozdrawiam

m.

Maksiu a mozesz zdradzic ceny transportu i montazu ?? ja potrzebuje na deszczowke.

Wczesniej razem z sasiadem kupilem zbiorniki 1000 l w koszach. Sasiedzi pierwsi zamontowali i sie okazalo ze woda pozgniatala zbiorniki, wiec ja juz nie ryzykuje.

Zbiorniki takie sa dobre jezeli nie jest niski stan wod.

Witam

Ja mam pytanko

Czym kopaliscie rowy na kanalizacje,gaz,wode??

KAtapilar cy mini koparka

Na to drugie jesli sie oplacai jest sens to prosze jakies namiary

Dziekuje

Pod gaz - własnymi rękami :-) 30 mb, 80 cm głębokości. Odciski juz zeszły :wink:

ja mam 47 mb

Mam takie pytanko jeszcze

czy ZAGłEBIENIE OSI RUROCIAGU 0.90 to jest glebokosc na jaka ma kopac??

spadek ma 4,6 %

witam Wszystkich,

znacie może jakiegoś magika z traktorem i kosiarką, który skosi metrowe chaszcze na mojej działce w Mierzynie? niedługo wchodzi ekipa do budowania a tam las rośnie, szukam już od jakiegoś czasu - jeden z Dołuj to już nawet na wizji lokalnej był i do dzisiaj nie może dojechać, niby prosta sprawa a problem jest,

w zasadzie jak nie znajdę to może spychaczem przejechać? chociaż odradzali mi, bo niby będzie gniło później? macie jakiś pomysł albo radę?

Mariusz

Witam wszystkich,

Mariusz widzę , że jesteś z Mierzyna więc jeśli nadal potrzebujesz kogoś do tych chaszczy, proponuje pogadać z Sołtysem. MA swoje gospodarstwo rolne i kilku pracowników, mi za niewielkie pieniądze rok temu zrobił wszystkie podstawowe zabiegi agrotechniczne na działce ( 1618 m, i wstrętna glina), na tyle skutecznie, że bez problemu siejąc najtańsza trawę z Castoramy doczekałem się jeszcze w zeszłym roku ładnego trawnika. Jak by co mogę komórkę przesłać, ale numer domowy jest też w publicznej książce. Najlepiej chyba podjechać i dogadać sprawy osobiście.

dzięki za podpowiedź - od niego zacząłem poszukiwania ale niestety stwierdził, że nie ma czym skosić i odesłał mnie do nieudacznika z Dołuj, jakoś sobie w końcu poradziłem - po znajomości załatwiłem traktor z kosiarką i po 20 minutach było po robocie

Mariusz

Myślicie, że to już czas rozglądać się za meblami do kuchni? :wink:

Czemu nie... No może za miesiąc, żeby mieć projekt przyłączy, kanalizy i elektryki...

Co do topniejących środków... No cóż, zobaczysz, jak szybko można wydać pół bańki .... a końca jeszcze nie widać... ;)

To wcale nie jest zły pomysł, rozejrzeć się można :wink: . Potem, na etapie wykończeniówki jest mnóstwo decyzji naraz do podjęcia i brakuje czasu na przemyślenia.

Witam

Ja mam pytanko

Dziekuje

Pod gaz - własnymi rękami :-) 30 mb, 80 cm głębokości. Odciski juz zeszły :wink:

ja mam 47 mb

spadek ma 4,6 %

Rurka od wody powinna być na 110 cm na podsypce piaskowej min 10 cm, także musisz kopać na 120, sam kopałem 2 tygodnie :cry: , kanalizacja jak wyjdzie, ale min 60

Witam Grupę. Muszę podzielić się z Wami moją radością: dzisiaj rozpoczęliśmy budowę Ekipa wykonała już wykopy pod ławy, jutro zbroją, w środę zalewają betonem :p . Na razie jestem pełna optymizmu, oby tak dalej. Powodem do niezadowolenia jest tylko to, że oszczędności topnieją w zastraszającym tempie, oby był to jedyny powód do zmartwień.

Gratuluję!

Sam niedawno pisałem takiego posta a tu za chwilę ruszamy ze ścianami...

pozdrawiam i życzę powodzenia

Witam

Ja mam pytanko

Dziekuje

ja mam 47 mb

spadek ma 4,6 %

Rurka od wody powinna być na 110 cm na podsypce piaskowej min 10 cm, także musisz kopać na 120, sam kopałem 2 tygodnie :cry: , kanalizacja jak wyjdzie, ale min 60

Witam wszystkich.

Robiąc samemu wykopy ile zaoszczędziliście kasy.

My jesteśmy na etapie przyłącza wody,ale raczej wykop i podłączenie zrobi firma .Niestety brak czasu

Obiecali przyjechac za 2 tygodnie .

To nie sa wlasciwosci drewna tylko cos popierniczone :-?

W garazu tez mam z meranti innego producenta i chodza idealnie :lol:

jeżeli dzieje się tak niezależnie od temperatury, wilgotności, nasłonecznienia itp to z pewnością coś jest nie tak - albo regulacja, albo faktycznie całość :roll:

no i jeżeli każą czekać 2 tygodnie to faktycznie coś z tymi kowalskimi jest nie tak... jeśli się spóźniali to góra 30 minut :-?

Najgorzej mnie wkurza ze jak byli zamontowac drzwi po reklaacji to ich nie poprawili tylko tam gdzie mialy dochodzic bardziej wywineli uszczelke .Drzwi przy zamykaniu wydaja taki chrobot.

A oni wciskja mi kity ze dojda :evil: :evil: :evil:

Maksiu a mozesz zdradzic ceny transportu i montazu ?? ja potrzebuje na deszczowke.

Wczesniej razem z sasiadem kupilem zbiorniki 1000 l w koszach. Sasiedzi pierwsi zamontowali i sie okazalo ze woda pozgniatala zbiorniki, wiec ja juz nie ryzykuje.

zbiornik 6m3, ze standardową płytą + kominek betonowy+żeliwny właz+transport+montaż = 3 tys, brutto 7% vat z kompletem papierów

sam transport i montaż (razem) to 1200+vat

pozdrawiam

m.

zbiornik 6m3, ze standardową płytą + kominek betonowy+żeliwny właz+transport+montaż = 3 tys, brutto 7% vat z kompletem papierów

sam transport i montaż (razem) to 1200+vat

pozdrawiam

m.

Maksiu a jaki masz grunt, na jakiej glebokosci woda gruntowa ??

Witam Grupę. Muszę podzielić się z Wami moją radością: dzisiaj rozpoczęliśmy budowę Ekipa wykonała już wykopy pod ławy, jutro zbroją, w środę zalewają betonem :p . Na razie jestem pełna optymizmu, oby tak dalej. Powodem do niezadowolenia jest tylko to, że oszczędności topnieją w zastraszającym tempie, oby był to jedyny powód do zmartwień.

Gratuluję!

Sam niedawno pisałem takiego posta a tu za chwilę ruszamy ze ścianami...

pozdrawiam i życzę powodzenia

My wczoraj w końcu podpisaliśmy umowę kredtyową. Wniosek złożony bagatela 5.06. Czekamy na kasę. Wykonawca zaczął 3.07, zdjął humus i wytyczył fundamenty. Dalej przestuj przez opieszały bank. Wkrótce ruszymy.

Jejku Myszon, gratuluje. No u mnie skonczyly sie prace przygotowujace grunt tzn, kolumny wzmacniajace wbite(sztuk 50), humus zdjety, zageszczony nasyp na wys 70 cm zrobiony i od dzis milala wchodzic ekipa od fundam,entow ale niestety z powodu przesuniecia terminu nie wejda, buuu. Dopiero (moze) nastepny poniedzialek. Wiec juz mnie wyprzedziliscie. Moze na wrazie czego wyslij mi numer do swojej brygady (tak , gdyby moja sie i w nast pon nie wyrobila).

PS A ja w niedz bede w Polsce wiec sobie zobacze jak u was pracuja, tzn juz chyba efekty zobacze.

witam Wszystkich,

znacie może jakiegoś magika z traktorem i kosiarką, który skosi metrowe chaszcze na mojej działce w Mierzynie? niedługo wchodzi ekipa do budowania a tam las rośnie, szukam już od jakiegoś czasu - jeden z Dołuj to już nawet na wizji lokalnej był i do dzisiaj nie może dojechać, niby prosta sprawa a problem jest,

w zasadzie jak nie znajdę to może spychaczem przejechać? chociaż odradzali mi, bo niby będzie gniło później? macie jakiś pomysł albo radę?

Mariusz

Witam wszystkich,

Mariusz widzę , że jesteś z Mierzyna więc jeśli nadal potrzebujesz kogoś do tych chaszczy, proponuje pogadać z Sołtysem. MA swoje gospodarstwo rolne i kilku pracowników, mi za niewielkie pieniądze rok temu zrobił wszystkie podstawowe zabiegi agrotechniczne na działce ( 1618 m, i wstrętna glina), na tyle skutecznie, że bez problemu siejąc najtańsza trawę z Castoramy doczekałem się jeszcze w zeszłym roku ładnego trawnika. Jak by co mogę komórkę przesłać, ale numer domowy jest też w publicznej książce. Najlepiej chyba podjechać i dogadać sprawy osobiście.

dzięki za podpowiedź - od niego zacząłem poszukiwania ale niestety stwierdził, że nie ma czym skosić i odesłał mnie do nieudacznika z Dołuj, jakoś sobie w końcu poradziłem - po znajomości załatwiłem traktor z kosiarką i po 20 minutach było po robocie

Mariusz

Pewnie teraz jest zarobiony, bo na roli pełno roboty. Mi pomagał późną jesienią i wczesna wiosna - więc pewnie miał więcej czasu.