q-bis 13.01.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ... inna sprawa to koszt transportu, i pierniczenie sie z celnikami.... i papierami... ale dla kilkunastu procent juz by sie oplacilo Jesteśmy członkiem UE. Jedną z podstawowych praw członkowskich jest swoboda handlu. Kupujesz, ładujesz na samochód i na budowę - żaden celnik nie ma nic do tego co i gdzie kupujesz nie ma żadnej papierologii( poza kilkoma wypadkami-w tej sytuacji bez znaczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 13.01.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ciekawe co piszesz... to wytlumacz mi, czemu nie mozna tak zrobic z maszynami, samochodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 13.01.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ciekawe co piszesz... to wytlumacz mi, czemu nie mozna tak zrobic z maszynami, samochodami? Opłaty o których myślisz to podatki i akcyza nie mająca nic wspólnego z opłatami celnymi. Dlatego przy zakupie np samochodu należy sprawdzić czy pojazd pochodzi z krajów UE lub z kraju stowarzyszonego. W przeciwnym wypadku zapłacisz cło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 13.01.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 spoko... dla mnie danina, to danina, niewazne jak ja nazwac glownie o to mi chodzilo, jakie moze byc zamieszanie... czyt... papierologia przy takich probach... lub tez.. jakie sa roznice podatkowe (np VAT), czy to potem trzeba wyrownywac, jak inwestycja w Polsce, itp.. itd? niemniej dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 13.01.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 spoko... dla mnie danina, to danina, niewazne jak ja nazwac glownie o to mi chodzilo, jakie moze byc zamieszanie... czyt... papierologia przy takich probach... lub tez.. jakie sa roznice podatkowe (np VAT), czy to potem trzeba wyrownywac, jak inwestycja w Polsce, itp.. itd? niemniej dzieki Jasne, nie ma za co Na forum wypowiadali się ludzie którzy kupowali jakieś materiały w Niemczech, może coś napiszą ponownie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 13.01.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Info dla przyszłych budujących. Oto ceny jakie dzisiaj dostałem: 1. Porotherm 25 5,61 brutto/szt. 2. Porotherm 11,5 5,85 brutto/szt. 3. Bloczek fundam. „12” 4,40 brutto/szt. 4. Schiedel Rondo Plus 20 3782,00 brutto/kpl. 5. Schiedel Rondo 20 2562,00 brutto/kpl. 6. Styropian FS15 gr. 15 cm 107,36 brutto/m3 7. Cement 439,20 brutto/tona 8. Wełna w rolkach gr. 15 cm 20,05 brutto/m2 9. Wełna w rolkach gr. 5 cm 6,35 brutto/m2 Mozesz podac dokładnie o tej wełnie w rolkach - jaki producent i jaki parametr izolacyjnosci cieplnej?w Leroy jest promocja 15 cm 6,25 m2-91.75 Rockweell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw79 13.01.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Witam wszystkich zatwardzialych budowlancow Ma pare pytan ktorymi bede tutaj was bombardowal i mam nadzieje ze bedziecie wyrozumialiA wiec Jakie rurki zastosowac do ukladania instalacji c.o i instalacji wodnej Chodzi mi o polozenie jej w styropianie przed wylaniem posadzekPonoc uklada sie to bardzo latwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 13.01.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Tesko, szukam Cie, mozesz sie odezwac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 13.01.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ciekawe co piszesz... to wytlumacz mi, czemu nie mozna tak zrobic z maszynami, samochodami? z samochodami jest taki problem, że musisz je ubezpieczać, rejestrować a co za tym idzie musisz pójść do urzędu i to wystarczy żeby cię skubnąć. A materiały budowlane jak kontrolować?? Po budowach jeździć? Ja rozglądałem się po cenach w Niemczech ale to były czasy kiedy ojro koszłowało 3,5. Za worek cementu w baumarkcie płaciło się o jakieś 1,5 zeta mniej niż u nas. Inne rzeczy różnie. Wiem, że ludzie ściągali porothen bo kosztował coś koło ojro a u nas zdaje się 8 zeta - tu info zapoda PiotrIwa (jak się pojawi). Cegłę klinkierową też ściągano. Ja oglądałem w Dołujach kostkę brukową robioną na starobruk z NRD. Strasznie mi się podobała, ale wychodziła w Polsce po chyba 70 zeta za m2 a może i drożej. Producent (ma skład jakieś 80 km od granicy) za cholerę nie chciał tego sprzedać do polski prywatenej osobie powołując się na umowę z polskim przedstawicielem. Za cholerę tego nie można odnieść do polskich produktów bo takich nie widziałem. Zwykły bruk kosztował jakieś 20% mniej niż w unas. Problem tylko taki, że mój brukarz powiedział, że niemieckiego bruku nie kładzie, bo nie trzyma linii - chodzi o to, że ma różną szerokość i po położeniu linia pomięrzy rzędami nie jest prosta. A skoro mowa o niemieckich materiałach, to wypadałoby wspomnieć o niemieckich firmach. U mnie na osiedlu niemieccy dekarze kladli dach na jednym z domów - dygali od rana do nocy. Brukarze z NRD też robili wokół jednego domu. A i domy stawiają. Tylko przy takim kursie ojro to się może nie opłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.01.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Tesko, szukam Cie, mozesz sie odezwac? już Ci odpisałam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 14.01.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 spoko... dla mnie danina, to danina, niewazne jak ja nazwac glownie o to mi chodzilo, jakie moze byc zamieszanie... czyt... papierologia przy takich probach... lub tez.. jakie sa roznice podatkowe (np VAT), czy to potem trzeba wyrownywac, jak inwestycja w Polsce, itp.. itd? niemniej dzieki Jasne, nie ma za co Na forum wypowiadali się ludzie którzy kupowali jakieś materiały w Niemczech, może coś napiszą ponownie... my kupowaliśmy.... -zakup, zapłata, przywóz. Takie ilości (na własny użytek) nawet w razie kontroli celnej ("lotnej") nie stanowią żadnego problemu. Z samochodami jest inaczej-chodzi o odliczenie VAT m.in. pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 14.01.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 To ciekawe z tymi firmami z NRD Mam blisko zjazd z aftostrady... wiec byloby im blisko Ale powaznie, ma ktos namiary na takich niemiaszkow? Wykorzystam zone do negocjacji z nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 14.01.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 To ciekawe z tymi firmami z NRD Mam blisko zjazd z aftostrady... wiec byloby im blisko Ale powaznie, ma ktos namiary na takich niemiaszkow? Wykorzystam zone do negocjacji z nimi zależy czego potrzebujesz... taki market, jak nasze Nomi + trochę Castoramy (TOM) jestw Pasevalku a dalej w Eggesin jest większy market.... jak szukaliśmy specjalnych płytek zewnętrznych, to były w osobnej hurtowni z takimi rzeczami. Moim zdaniem, to u nich nie ma takich typowych hurtowni jak u nas. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.01.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Torgelov - jest OBI i nie pamietam nazwy jakis jeszcze spory budowlany marketmaja tam niezły wybór parapetów granitowych, wogole kamiennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 14.01.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Azalko a ja myślałam,że już zaczęliście budować Niiii... Somsiada juz jednego mam, zaraz bede miala i z drugiej strony, bo juz fundament jest. Jakos mi sie dzialka zmniejszyla Ja na razie jestem sama, bez autka - nie mam jak sie szarpac z budowa. Czekam na mauza i spokojnie sie przymierzam (chociaz "spokojnie" coraz mniej mnie dotyczy...) Poki co, przekopalam dwa miliardy projektow gotowych i motam sie miedzy pelna wygoda, mozliwosciami finansowymi i warunkami zabudowy. Za nic nie chca sie ze soba zgodzic Problem podstawowy podstawowy: Jak upakowac mozliwie szeroki program uzytkowy na nieduzej powierzchni, w miare nieduzym kosztem? Na dniach mam umowiona rozmowe z architektem - mam nadzieje, ze mi ulatwi podjecie decyzji... ...a moze moj brak pospiechu na zdrowie nam wyjdzie i kryzys pozwoli zaoszczedzic mi chociaz pare zlotych na budowlance? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 15.01.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam, byłem wczoraj na swojej budowie i co widzę u dalszych sąsiadów ? więźbę stawiają ! Zimno było jak cholera... Okolice ul. Granicznej za tym kolorowym szeregowcem. Czy to forumowicz? Gratuluję, pamiętam, że to aż serce rosło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 15.01.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam, byłem wczoraj na swojej budowie i co widzę u dalszych sąsiadów ? więźbę stawiają ! Zimno było jak cholera... Okolice ul. Granicznej za tym kolorowym szeregowcem. Czy to forumowicz? Gratuluję, pamiętam, że to aż serce rosło Pozdrawiam To gdzie Ty się budujesz ??? Też na Granicznej?? U nas wczoraj dachowcyn też na dachu byli- kończyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 15.01.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Na Dobrawki. To od Granicznej w lewo jak się jedzie na Lubieszyn.Tam gdzie widziałem to dopiero zaczęli. Mieli tak z 1/3 krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 15.01.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Hej!! Pytanie do osob ktore juz przerabialy temat...Mam juz info od. architekt co zaproponowala na sciany.Wiec bedzie tak porotherm 25cm+8cmstyro na to klinkier. Ja od poczatku myslalem o silce/ytong, ale Pani twierdzi,ze z takim ukladem jaki ona proponuje (poro) bedzie cieplej. Generalnie, to sie na tym nie znam... i chetnie poznam opinie kogoskto sobie robil rozne "za" i "przeciw". Z gory dzieki.,Szymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 15.01.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Azalko a ja myślałam,że już zaczęliście budować Niiii... Somsiada juz jednego mam, zaraz bede miala i z drugiej strony, bo juz fundament jest. Jakos mi sie dzialka zmniejszyla Ja na razie jestem sama, bez autka - nie mam jak sie szarpac z budowa. Czekam na mauza i spokojnie sie przymierzam (chociaz "spokojnie" coraz mniej mnie dotyczy...) Poki co, przekopalam dwa miliardy projektow gotowych i motam sie miedzy pelna wygoda, mozliwosciami finansowymi i warunkami zabudowy. Za nic nie chca sie ze soba zgodzic Problem podstawowy podstawowy: Jak upakowac mozliwie szeroki program uzytkowy na nieduzej powierzchni, w miare nieduzym kosztem? Na dniach mam umowiona rozmowe z architektem - mam nadzieje, ze mi ulatwi podjecie decyzji... ...a moze moj brak pospiechu na zdrowie nam wyjdzie i kryzys pozwoli zaoszczedzic mi chociaz pare zlotych na budowlance? A sąsiedzi to już zaraz strop będą lali. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts