Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... inna sprawa to koszt transportu, i pierniczenie sie z celnikami.... i papierami... ale dla kilkunastu procent juz by sie oplacilo :)

Jesteśmy członkiem UE. Jedną z podstawowych praw członkowskich jest swoboda handlu.

Kupujesz, ładujesz na samochód i na budowę - żaden celnik nie ma nic do tego co i gdzie kupujesz nie ma żadnej papierologii( poza kilkoma wypadkami-w tej sytuacji bez znaczenia). :D

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

ciekawe co piszesz... to wytlumacz mi, czemu nie mozna tak zrobic z maszynami, samochodami?

Opłaty o których myślisz to podatki i akcyza nie mająca nic wspólnego z opłatami celnymi.

Dlatego przy zakupie np samochodu należy sprawdzić czy pojazd pochodzi z krajów UE lub z kraju stowarzyszonego. W przeciwnym wypadku zapłacisz cło.

spoko... dla mnie danina, to danina, niewazne jak ja nazwac ;)

glownie o to mi chodzilo, jakie moze byc zamieszanie... czyt... papierologia przy takich probach... lub tez.. jakie sa roznice podatkowe (np VAT), czy to potem trzeba wyrownywac, jak inwestycja w Polsce, itp.. itd?

niemniej dzieki :D

Jasne, nie ma za co :p

Na forum wypowiadali się ludzie którzy kupowali jakieś materiały w Niemczech, może coś napiszą ponownie...

Info dla przyszłych budujących. Oto ceny jakie dzisiaj dostałem:

1. Porotherm 25 5,61 brutto/szt.

2. Porotherm 11,5 5,85 brutto/szt.

3. Bloczek fundam. „12” 4,40 brutto/szt.

4. Schiedel Rondo Plus 20 3782,00 brutto/kpl.

5. Schiedel Rondo 20 2562,00 brutto/kpl.

6. Styropian FS15 gr. 15 cm 107,36 brutto/m3

7. Cement 439,20 brutto/tona

8. Wełna w rolkach gr. 15 cm 20,05 brutto/m2

9. Wełna w rolkach gr. 5 cm 6,35 brutto/m2

Mozesz podac dokładnie o tej wełnie w rolkach - jaki producent i jaki parametr izolacyjnosci cieplnej?

w Leroy jest promocja 15 cm 6,25 m2-91.75 Rockweell

Witam wszystkich zatwardzialych budowlancow

Ma pare pytan ktorymi bede tutaj was bombardowal i mam nadzieje ze bedziecie wyrozumiali

A wiec

Jakie rurki zastosowac do ukladania instalacji c.o i instalacji wodnej

Chodzi mi o polozenie jej w styropianie przed wylaniem posadzek

Ponoc uklada sie to bardzo latwo

ciekawe co piszesz... to wytlumacz mi, czemu nie mozna tak zrobic z maszynami, samochodami?

z samochodami jest taki problem, że musisz je ubezpieczać, rejestrować a co za tym idzie musisz pójść do urzędu i to wystarczy żeby cię skubnąć. A materiały budowlane jak kontrolować?? Po budowach jeździć?

Ja rozglądałem się po cenach w Niemczech ale to były czasy kiedy ojro koszłowało 3,5. Za worek cementu w baumarkcie płaciło się o jakieś 1,5 zeta mniej niż u nas. Inne rzeczy różnie. Wiem, że ludzie ściągali porothen bo kosztował coś koło ojro a u nas zdaje się 8 zeta - tu info zapoda PiotrIwa (jak się pojawi). Cegłę klinkierową też ściągano. Ja oglądałem w Dołujach kostkę brukową robioną na starobruk z NRD. Strasznie mi się podobała, ale wychodziła w Polsce po chyba 70 zeta za m2 a może i drożej. Producent (ma skład jakieś 80 km od granicy) za cholerę nie chciał tego sprzedać do polski prywatenej osobie powołując się na umowę z polskim przedstawicielem. Za cholerę tego nie można odnieść do polskich produktów bo takich nie widziałem. Zwykły bruk kosztował jakieś 20% mniej niż w unas. Problem tylko taki, że mój brukarz powiedział, że niemieckiego bruku nie kładzie, bo nie trzyma linii - chodzi o to, że ma różną szerokość i po położeniu linia pomięrzy rzędami nie jest prosta.

A skoro mowa o niemieckich materiałach, to wypadałoby wspomnieć o niemieckich firmach. U mnie na osiedlu niemieccy dekarze kladli dach na jednym z domów - dygali od rana do nocy. Brukarze z NRD też robili wokół jednego domu. A i domy stawiają. Tylko przy takim kursie ojro to się może nie opłacać.

spoko... dla mnie danina, to danina, niewazne jak ja nazwac ;)

glownie o to mi chodzilo, jakie moze byc zamieszanie... czyt... papierologia przy takich probach... lub tez.. jakie sa roznice podatkowe (np VAT), czy to potem trzeba wyrownywac, jak inwestycja w Polsce, itp.. itd?

niemniej dzieki :D

Jasne, nie ma za co :p

Na forum wypowiadali się ludzie którzy kupowali jakieś materiały w Niemczech, może coś napiszą ponownie...

my kupowaliśmy.... :D -zakup, zapłata, przywóz. Takie ilości (na własny użytek) nawet w razie kontroli celnej ("lotnej") nie stanowią żadnego problemu.

Z samochodami jest inaczej-chodzi o odliczenie VAT m.in.

pozdrawiam

A.

To ciekawe z tymi firmami z NRD :)

Mam blisko zjazd z aftostrady... wiec byloby im blisko ;)

Ale powaznie, ma ktos namiary na takich niemiaszkow?

Wykorzystam zone do negocjacji z nimi :D

zależy czego potrzebujesz... taki market, jak nasze Nomi + trochę Castoramy (TOM) jestw Pasevalku a dalej w Eggesin jest większy market.... jak szukaliśmy specjalnych płytek zewnętrznych, to były w osobnej hurtowni z takimi rzeczami. Moim zdaniem, to u nich nie ma takich typowych hurtowni jak u nas.

A.

Azalko

a ja myślałam,że już zaczęliście budować :lol:

Niiii... Somsiada juz jednego mam, zaraz bede miala i z drugiej strony, bo juz fundament jest. Jakos mi sie dzialka zmniejszyla :o

Ja na razie jestem sama, bez autka - nie mam jak sie szarpac z budowa. Czekam na mauza i spokojnie sie przymierzam (chociaz "spokojnie" coraz mniej mnie dotyczy...)

Poki co, przekopalam dwa miliardy projektow gotowych i motam sie miedzy pelna wygoda, mozliwosciami finansowymi i warunkami zabudowy. Za nic nie chca sie ze soba zgodzic :evil:

Problem podstawowy podstawowy: Jak upakowac mozliwie szeroki program uzytkowy na nieduzej powierzchni, w miare nieduzym kosztem? :D

Na dniach mam umowiona rozmowe z architektem - mam nadzieje, ze mi ulatwi podjecie decyzji...

...a moze moj brak pospiechu na zdrowie nam wyjdzie i kryzys pozwoli zaoszczedzic mi chociaz pare zlotych na budowlance? :)

Witam,

byłem wczoraj na swojej budowie i co widzę u dalszych sąsiadów ? więźbę stawiają ! Zimno było jak cholera...

Okolice ul. Granicznej za tym kolorowym 8) szeregowcem.

Czy to forumowicz?

Gratuluję, pamiętam, że to aż serce rosło :D

Pozdrawiam

To gdzie Ty się budujesz ??? Też na Granicznej??

U nas wczoraj dachowcyn też na dachu byli- kończyli :D

Hej!!

Pytanie do osob ktore juz przerabialy temat...

Mam juz info od. architekt co zaproponowala na sciany.

Wiec bedzie tak porotherm 25cm+8cmstyro na to klinkier.

Ja od poczatku myslalem o silce/ytong, ale Pani twierdzi,

ze z takim ukladem jaki ona proponuje (poro) bedzie cieplej.

Generalnie, to sie na tym nie znam... i chetnie poznam opinie kogos

kto sobie robil rozne "za" i "przeciw".

Z gory dzieki.,

Szymek

Azalko

a ja myślałam,że już zaczęliście budować :lol:

Niiii... Somsiada juz jednego mam, zaraz bede miala i z drugiej strony, bo juz fundament jest. Jakos mi sie dzialka zmniejszyla :o

Ja na razie jestem sama, bez autka - nie mam jak sie szarpac z budowa. Czekam na mauza i spokojnie sie przymierzam (chociaz "spokojnie" coraz mniej mnie dotyczy...)

Poki co, przekopalam dwa miliardy projektow gotowych i motam sie miedzy pelna wygoda, mozliwosciami finansowymi i warunkami zabudowy. Za nic nie chca sie ze soba zgodzic :evil:

Problem podstawowy podstawowy: Jak upakowac mozliwie szeroki program uzytkowy na nieduzej powierzchni, w miare nieduzym kosztem? :D

Na dniach mam umowiona rozmowe z architektem - mam nadzieje, ze mi ulatwi podjecie decyzji...

...a moze moj brak pospiechu na zdrowie nam wyjdzie i kryzys pozwoli zaoszczedzic mi chociaz pare zlotych na budowlance? :)

A sąsiedzi to już zaraz strop będą lali. Pozdrawiamy.