jarek73 19.02.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 To jakos niezle tanio chyba?? Choc ja sie jeszcze nie znam na materialach - czy te ktore podales sa jakies bardzo cieple? Ja chce budowac dom energooszczedny i cholerstwo drogie jak nie wiem... sam nie wiem miałem kilka ofert oscylowały z dachem na kwoty około 170-180 tyś oczywiście były też dwa rodzynki z kwotą 250 tyś a nic więcej niż pozostali nie oferowali - myślę zęceny zostawili ustawione na poziomie z zeszłego roku, a ceny materiałó od zeszłego roku spadły robocizna zresztą też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 19.02.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam a ja podpisałem dziś umowę z wykonawcą na wykonanie domu 170m kw w stanie surowym otwartym za kwotę 120 tyś (bez dachu) jak uważacie to dużo czy do zniesienia? dach bęzdzie robiła inna ekipa 210 mkw ok. 45tyś. teraza tylk czekamy na zmianę pogody! Wykonanie domu z materiałem czy sama robocizna? Jeśli robocizna to dużo jak dla mnie (nasi wzięli ok. 60 tys. za taki sam metraż i również bez dachu). A cena za dach- zależy, czy prosty czy "pokręcony"? A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żółwik 19.02.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 w cenie jest materiał, robocizna i sprzęt który w całości zapewniany jest przez firmę . Po mojej stronie jest zapewnienie mediów. materiał na ściany purotherm, strop lany ściany działowe też są w zakresie zlecenia - wszystko jest wyszczególnione w dość precyzyjnej specyfikacji którą razem uzgadnialismy. To, jak dla mnie, ok. pozdrawiam, żółwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek73 19.02.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam a ja podpisałem dziś umowę z wykonawcą na wykonanie domu 170m kw w stanie surowym otwartym za kwotę 120 tyś (bez dachu) jak uważacie to dużo czy do zniesienia? dach bęzdzie robiła inna ekipa 210 mkw ok. 45tyś. teraza tylk czekamy na zmianę pogody! Wykonanie domu z materiałem czy sama robocizna? Jeśli robocizna to dużo jak dla mnie (nasi wzięli ok. 60 tys. za taki sam metraż i również bez dachu). A cena za dach- zależy, czy prosty czy "pokręcony"? A. cena tak jak napisałem obejmuje materiał sprzęt i robocizne. jeśli chodzi o dach to sa to trzy daszki osobny nad salonem, garażem i częścią główną budynku z piętrem. budynek jest trzybryłowy część wysoka z pełnym pietrem, i części niskie salon i garaż. - projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 19.02.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam a ja podpisałem dziś umowę z wykonawcą na wykonanie domu 170m kw w stanie surowym otwartym za kwotę 120 tyś (bez dachu) jak uważacie to dużo czy do zniesienia? dach bęzdzie robiła inna ekipa 210 mkw ok. 45tyś. teraza tylk czekamy na zmianę pogody! Wykonanie domu z materiałem czy sama robocizna? Jeśli robocizna to dużo jak dla mnie (nasi wzięli ok. 60 tys. za taki sam metraż i również bez dachu). A cena za dach- zależy, czy prosty czy "pokręcony"? A. cena tak jak napisałem obejmuje materiał sprzęt i robocizne. jeśli chodzi o dach to sa to trzy daszki osobny nad salonem, garażem i częścią główną budynku z piętrem. budynek jest trzybryłowy część wysoka z pełnym pietrem, i części niskie salon i garaż. - projekt indywidualny. robocizna za dach moim zdaniem OK. Rzuciłam okiem na nasze rozliczenie SSO (wraz z ociepleniem budynku) i wyszło w sumie więcej, ale myślę że tego nie można porównywać. Różny jest materiał na ściany, różne fundamenty... Myślę jednak, że dobrze wynegocjowałeś. Życzę powodzenia w budowaniu! To kiedy start? A. PS. można zobaczyć jakiś obrazek Twojego przyszłego domu ? W jakiej okolicy Dobrej budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 19.02.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam a ja podpisałem dziś umowę z wykonawcą na wykonanie domu 170m kw w stanie surowym otwartym za kwotę 120 tyś (bez dachu) jak uważacie to dużo czy do zniesienia? dach bęzdzie robiła inna ekipa 210 mkw ok. 45tyś. teraza tylk czekamy na zmianę pogody! To tanio jakoś - "w mordę jeża"!, że zacytuję klasyka z popularnego serialu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 19.02.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 do OFCBUR--jesli chodzi o zbiornik to my takowy uzytkujemy od listopada a i doswiadczenie mamy z tzw baterią butli po 33kg(4 butle połaczone reduktorem-jesli kończyły sie 2 butle to reduktor przełaczał na kolejne 2 a w tym czasie zamawiałam 2 nowe-i był kłopot bo to wiadomo trzeba przy tym byc no i cenowo ciut drozej).miała to być opcja przejściowa,bo gaz ziemny był obiecywany wcześniej a teraz jak doczekamy sie w 2010 to bedzie dobrze.zdecydowalismy sie na gaspol-przywoza zbiornik z fundamentem,a rachunki sa rozliczane miesiecznie za pomocą telemetrii i wysyłane emailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 19.02.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Szydas, Teraz są już firmy, które rozliczają gaz wedle jego bieżącego zuzycia a nie po kazdorazowym tankowaniu. Tak wiec w grę wchodzi ew. koszt postawienia zbiornika - sam zbiornik tez się dzierżawi. Pytanie: ile kosztuje zrobienie bezpiecznej "prowizorki" z trzech małych butli i ile się potem płaci za gaz. Przy zbiorniku tak naprawde ekstra płaci się za wylanie stopy fundamentowej. Sałe przyłącze (rury, skrzynki, zawory, itd.) bedą wykorzystane przy pozniejszym korzystaniu sieci gazowej. to prawda, lecz zawsze może się okazać, że zbiornik musi być w takim miejscu, że będzie przysłowiowym zawaligrodą, a montaż (a po roku demontaż) to zawsze dodatkowe zamieszanie. czy instalację można potem wykorzystać do gazu ziemnego - nie wiem. rury na pewno, ale reduktory etc. raczej są inne. butle tak samo jak zbiornik dzierżawisz, płacisz tylko za gaz. nie płacisz za dowóz, bo przywozisz sam nie to żebym namawiał do takiego rozwiązania - podałem tylko jako przykład alternatywy, stosowanej z powodzeniem przez kilka osób. do tej pory złe opinie nie dotarły do mnie, co nie znaczy, że nie istnieją Oczywiście, że ważne są te 'niuanse" o których piszesz. Tak jak napisałeś gdzieś wcześniej - ciekawe czy gazownia dotrzyma terminu realizacji sieci. Coby się nie okazało, ze na tych butlach trzeba "jechać" kolejny sezon. W naszym przypadku gazownia, zgodnie z umową planuje zrealizować gazociąg w grudniu br. Biorąc pod uwagę terminowość realizacji innych ich planów inwestycyjnych (spore opoznienia) zdecydowalismy sie na zbiornik. Dzieki temu (za koszmarne pieniądze! ) ale mam ogrzewany dom. Place bo chciałem by dom był ogrzewany, w dodatku mamy 2 małych dzieci wiec nie chcielismy ryzykować jakichś prowizorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 19.02.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Miraśka dziękuję bardzo, pooglądałam stronę gaspolu i chyba to też będzie nasz dostawca na najbliższy rok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekmuz 19.02.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 postawisz w kotłowni to będzie ok. nawet przy jakiejś nieszczelności wymiana powietrza jest na tyle duża, że nic się nie powinno stać... chyba, że planujesz najtańszy kocioł z otwartym palnikiem, to wtedy butle lepiej do garażu Nie, planujemy Viessmana albo Buderusa, choć ostatnio też Wolf nam się objawił, tylko musimy jeszcze się dowiedzieć, gdzie można palniki wymieniać, bo jak gaz z butli będzie to muszą być inne i docelowo też inne:) Wybierz Viessmana - nie trzeba wymieniać ani dysz ani palnika - w kodach ustawia serwisant rodzaj gazu. Oczywiście dotyczy to kotła kondensacyjnego np - Vitodens 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 19.02.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Wybierz Viessmana - nie trzeba wymieniać ani dysz ani palnika - w kodach ustawia serwisant rodzaj gazu. Oczywiście dotyczy to kotła kondensacyjnego np - Vitodens 200 ekstra wiadomość-dokładnie ten kocioł był naszym nr 1:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekmuz 19.02.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Znam je bardzo dobrze - bedziecie zadowoleni u siebie też go będę montował. Do tego również solar Vitosol 200 T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 19.02.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 [...] ... A możesz rozwinąć? Na co zwrócić uwagę? Gdzie w takim razie zakupić zestaw alarmowy, który będzie mógł być serwisowany (poza firmą ochroniarską) i czy będzie on możliwy do podlączenia pod system monitorujący firmy ochroniarskiej ? (kompletnie zielona jestem w tym temacie)[...] Nowoczesne systemy alarmowe są przystosowane do wszelakich urządzeń powiadamiających. Firmy ochroniarskie dadzą radę i chętnie przejmą serwis nad każdym sprzętem. Wydaje mi się, że lepiej zamontować system przez fachowców, ale nie przez firmę ochroniarską. W momencie rezygnacji z usług, zabierają nadajnik i do widzenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 20.02.2009 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 w cenie jest materiał, robocizna i sprzęt który w całości zapewniany jest przez firmę . Po mojej stronie jest zapewnienie mediów. materiał na ściany purotherm, strop lany ściany działowe też są w zakresie zlecenia - wszystko jest wyszczególnione w dość precyzyjnej specyfikacji którą razem uzgadnialismy. Jarek mozesz podac ich namiary na priva? Robie sobie liste wykonawcow do rozmow w marcu Akurat wtedy skladam papiery na pozwolenie na budowe, to do czerwca wybiore sobie wykonawcow czy technologie Szymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zegar 20.02.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 WItam, Bardzo Was prosze, podajcie jakis kontakt do osoby sprzedajacej drewno kominkowe.dziekigj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 20.02.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 WItam, Bardzo Was prosze, podajcie jakis kontakt do osoby sprzedajacej drewno kominkowe. dzieki gj Poszukaj sobie w postach jesiennych-ogłaszał się jakiś człowiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spyro 20.02.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 cześć,właśnie przeżyłam pierwsze rozczarowanie związane z budową, bo wykonawca wycofał się tuż przed podpisaniem umowyprzysłał za to swojego kolegę o którym nic nie słyszałamPan kolega chce wybudować stan surowy otwarty za 32 tys (bez dachu), materiały rozlicza wg cen netto.Cena moim zdaniem dobra (mój dom z podaszem użytkowym ma ok.200 m powierzchni całkowitej, ściany jednowarstwowe, w cenie klinkier)Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 20.02.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 cześć, właśnie przeżyłam pierwsze rozczarowanie związane z budową, bo wykonawca wycofał się tuż przed podpisaniem umowy przysłał za to swojego kolegę o którym nic nie słyszałam Pan kolega chce wybudować stan surowy otwarty za 32 tys (bez dachu), materiały rozlicza wg cen netto. Cena moim zdaniem dobra (mój dom z podaszem użytkowym ma ok.200 m powierzchni całkowitej, ściany jednowarstwowe, w cenie klinkier) Co sądzicie? Wg mnie cena jest dobra, ale... skad wiesz ze ten kolega ma odpowiednie umiejetnosci i sprzet ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spyro 20.02.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 matam,jeszcze nie podpisałam umowy, oczywiście Pana Kolegę najpierw sprawdzę. może mi pomożecie Firma MK-BUD-Sport, Pan nazywa się Mirosław Klimas (jest z Dębicy) ktoś coś słyszał ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 20.02.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 WItam, Bardzo Was prosze, podajcie jakis kontakt do osoby sprzedajacej drewno kominkowe. dzieki gj http://www.kominkowe-drewno.prv.pl/ cena może nie rewelacyjna ale drewno bardzo dobre - miałem przyjemność spalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts