jarook 10.03.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Serdecznie dziękuję wszystkim forumowiczom za gratulacje. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że ciężar budowy swojego wymarzonego domku mnie nie przytłoczy... do samej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 10.03.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Serdecznie dziękuję wszystkim forumowiczom za gratulacje. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że ciężar budowy swojego wymarzonego domku mnie nie przytłoczy... do samej ziemi Wszystko zależy od grubości portfela i ludzi, których spotkacie po drodze... Nie dajcie się zwariować i udawajcie, że na wszystkim się znacie Większość informacji jest na tym forum. Więc: Gotowi? Start! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 10.03.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ....... Zapisuje! Tylko nie tam gdzie powinna! Właśnie, może ktoś by to naprawił... Jest w poczcie: DO WYSŁANIA... piotriwa Dzięki! Aniutka i Roofi Wysłałem na prv dziękuję!!! A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 10.03.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 pytanie do was... ktos ma doswiadczenie z firma Ber-Bud? beda robic mi wycene stanu surowego i zbieram opinie Też bym chętnie wysłuchał opinii na ich temat. Ja już mam od nich wycenę na stan surowy. Mi podali wycenę razem z materiałami i raczej niechętnie chcieli podać ile w tym to robocizna. Jakas sensowna kwote dostales? Robisz projekt z katalogu, czy gotowy? Szymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 10.03.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 kolega kończy budynek i dowiadywał się że do zakończeni budowy świadectwo jest potrzebne. dla mnie też jest to sposób określonej grupy osób do nabijania portfela! ... wiele osob na tym nie zarobi... za to niepotrzebna urzednicza robota dochodzi... Kilku zarobi. Swoją drogą, skoro to jest dyrektywa unijna, to mamy kolejny dowód na przeogromną biurokrację w unii. Moloch i tyle. A te certyfikaty potrzebne są jak świni siodło, jak niemieckie naklejki na szybę auta, żeby wjechać do centrum miasta za 5€ i jak miliony innych absurdalnych świstków... Ale my przecież wiemy po co to wszystko. "[...]Drobny wydatek W 2006 roku budżet Unii Europejskiej wyniósł 106,6 miliarda euro. Odpowiada to 2,1 procentowi ogółu wydatków publicznych na terenie UE. Inaczej mówiąc, niemal 98 proc. pieniędzy z płaconych przez nas podatków wydają rządy krajowe i lokalne organy samorządowe. Bruksela dysponuje tylko co pięćdziesiątą złotówką podatkową. Przeliczając budżet Unii Europejskiej przez liczbę mieszkańców tego obszaru wychodzi, że codziennie przeciętny obywatel oddaje Brukseli równowartość filiżanki kawy. W 2006 roku Unia liczyła 464 miliony mieszkańców – przy budżecie 106,6 miliarda daje to na każdego jej obywatela 230 euro rocznie, a więc ok. 63 eurocenty dziennie. Pięć i pół procent na urzędy [...]" http://prawo.uni.wroc.pl/~kwasnicki/EkonLit5/CodziennaKawaDlaBrukseli.htm Sorki za dygresję, ale nerwy...Właśnie mój nowy sąsiad planował postawić latrynę zamiast TOYKI i to pod moim nosem.... Już nie planuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 10.03.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Coś dla urozmaicenia tematów. Czy ktoś miał stanowiska archeologiczne na swojej działce i wie co oznacza zapis (w skrócie) w uzgodnieniu z Konserwatorem Zabytków : "inwestor ma przedstawić program badań archeologicznych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 10.03.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Oj to trzeba chyba się udać do archeologa. Nasza działka też leżała w III strefie archeologicznej. Musisz dostać pozwolenie na prace budowlane od Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków (siedziba przy Zamku Książąt), a on je wyda jak przedstawisz od archeologa właśnie ten program badań archeologicznych - uprzedzając pytanie nie wiem, czy można ten program napisać samemu. Do tego programu musi być dołączona zgoda Muzeum, że przyjmą eksponaty wykopane na działce, chyba że będą mniej wartościowe to sam musisz zapewnić ich przechowanie. Dodatkowo archeolog musi być obecny przy pracach ziemnych. Wbije swoją pieczątkę do dziennika budowy, że nic nie znalazł i można prowadzić prace. To tak pokrótce. Jutro jak jest wielka potrzeba to wrócę pamięcią do naszych dokumentów i zobaczę dokładnie jak te poszczególne dokumenty wyglądały. Cała zabawa kosztowała nas ok. 800 zł i trochę czasu. Z tego co pamiętam to wymóg uzyskania takiego pozwolenia był ujęty już w decyzji o warunkach zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wićka 10.03.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Mam na zbyciu po budowie przyczepę i wełnę. Jeśli jest ktoś chętny to na pw szczegóły podam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 11.03.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 pytanie do was... ktos ma doswiadczenie z firma Ber-Bud? beda robic mi wycene stanu surowego i zbieram opinie Też bym chętnie wysłuchał opinii na ich temat. Ja już mam od nich wycenę na stan surowy. Mi podali wycenę razem z materiałami i raczej niechętnie chcieli podać ile w tym to robocizna. Jakas sensowna kwote dostales? Robisz projekt z katalogu, czy gotowy? Szymek Kwota na poziomie "ekip polecanych" (w miarę pewnych). Projekt mam z katalogu (skomplikowany dach - m.in. wole oko, dachówka karpiówka). I jeszcze jedna kwestia mi się przypomniała apropo tej firmy. Ponieważ zależy mi na czasie, a dopiero mam składać papiery na PnB, sugerowali aby złożyć o częściowe PnB (tylko fundamenty). Bardzo ciekawe... w przepisach prawa budowlanego chyba nic na ten temat nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek73 11.03.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 I jeszcze jedna kwestia mi się przypomniała apropo tej firmy. Ponieważ zależy mi na czasie, a dopiero mam składać papiery na PnB, sugerowali aby złożyć o częściowe PnB (tylko fundamenty). Bardzo ciekawe... w przepisach prawa budowlanego chyba nic na ten temat nie ma. Istnieje możliwośc uzyskania pozwolenia na budynek bez przyłaczy tzw. skorupa. ale odradzam każdemu, jest to niepotrzebne komplikowanie i rozkładanie na raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 11.03.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 pytanie do was... ktos ma doswiadczenie z firma Ber-Bud? beda robic mi wycene stanu surowego i zbieram opinie Też bym chętnie wysłuchał opinii na ich temat. Ja już mam od nich wycenę na stan surowy. Mi podali wycenę razem z materiałami i raczej niechętnie chcieli podać ile w tym to robocizna. Jakas sensowna kwote dostales? Robisz projekt z katalogu, czy gotowy? Szymek Kwota na poziomie "ekip polecanych" (w miarę pewnych). Projekt mam z katalogu (skomplikowany dach - m.in. wole oko, dachówka karpiówka). I jeszcze jedna kwestia mi się przypomniała apropo tej firmy. Ponieważ zależy mi na czasie, a dopiero mam składać papiery na PnB, sugerowali aby złożyć o częściowe PnB (tylko fundamenty). Bardzo ciekawe... w przepisach prawa budowlanego chyba nic na ten temat nie ma. Witam Dostałem ostatnio wycenę od nich i powiem wam była atrakcyjna ale nie podoba mi się, że chcą zaliczkę za 1 etap (za fundamenty) może można z nimi po negocjować w tej sprawie. Druga sprawa mało opinii znalazłem o tej firmie i sam nie wiem będę musiał się z nimi spotkać i porozmawiać. Wczoraj dzwonili do mnie, że mają do końca marca promocję i udzielą mi rabatu 7% od kwoty którą mi podali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 11.03.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Coś dla urozmaicenia tematów. Czy ktoś miał stanowiska archeologiczne na swojej działce i wie co oznacza zapis (w skrócie) w uzgodnieniu z Konserwatorem Zabytków : "inwestor ma przedstawić program badań archeologicznych". Temat poruszany był na forum, np. tu: http://forum.muratordom.pl/grupa-szczecinska,t3718-61860.htm i tu: http://forum.muratordom.pl/grupa-szczecinska,t3718-62340.htm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeeF 11.03.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witajcie,Zastanawiam się jak najtaniej wykonać przyłącze gazowe od granicy działki do murów budynku. Macie może jakieś namiary na tanią i elastyczną ekipę?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.03.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam grupe po dlugim czasie niebycia sluchajcie - przyszedl czas wiosny i dokanczania pewnych spraw, ktore zima przerwala. w zwiazku z tym - prosze starych tubylców o aktualną liste szczecinskich wykonawców bede wdzieczna za przeslanie jej na moj adres mailowy:[email protected] dziekuje i pozdrawiam Starych i Nowych forumowiczów... Jolu znaczy przetrwałaś zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarook 11.03.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Poszukuję zbiorniki po oleju opalowym by wykorzystać je do wody na budowę a następnie na deszczówkę, może ma ktoś jakieś namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 11.03.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Kwota na poziomie "ekip polecanych" (w miarę pewnych). Projekt mam z katalogu (skomplikowany dach - m.in. wole oko, dachówka karpiówka). I jeszcze jedna kwestia mi się przypomniała apropo tej firmy. Ponieważ zależy mi na czasie, a dopiero mam składać papiery na PnB, sugerowali aby złożyć o częściowe PnB (tylko fundamenty). Bardzo ciekawe... w przepisach prawa budowlanego chyba nic na ten temat nie ma. Witam Dostałem ostatnio wycenę od nich i powiem wam była atrakcyjna ale nie podoba mi się, że chcą zaliczkę za 1 etap (za fundamenty) może można z nimi po negocjować w tej sprawie. Druga sprawa mało opinii znalazłem o tej firmie i sam nie wiem będę musiał się z nimi spotkać i porozmawiać. Wczoraj dzwonili do mnie, że mają do końca marca promocję i udzielą mi rabatu 7% od kwoty którą mi podali. Tez sie pytali, czy nie chce zlozyc papierow na budowe "stanu surowego". Co do doswiadczenia, to jak sie poszpera w necie, to nazwisko ich przedstawiciela pojawia sie czesto w kontekscie firm takich jak: HS-SOLID Polska Sp. z o.o. oraz RENT-nieruchomości Droński Wiec pytanie o to jak robia, czy raczej jakie ekipy dla nich robia jest zasadne. Napewno obecnie buduja jeden budynek na prawobrzezu, bo mam ich namiary z baneru na budowie. Moj dom jest spory, wiec rowniez jestem ciekaw co wyjdzie z wyceny Pozdrawiam, Szymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 11.03.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 pytanie do was... ktos ma doswiadczenie z firma Ber-Bud? beda robic mi wycene stanu surowego i zbieram opinie Też bym chętnie wysłuchał opinii na ich temat. Ja już mam od nich wycenę na stan surowy. Mi podali wycenę razem z materiałami i raczej niechętnie chcieli podać ile w tym to robocizna. Jakas sensowna kwote dostales? Robisz projekt z katalogu, czy gotowy? Szymek Kwota na poziomie "ekip polecanych" (w miarę pewnych). Projekt mam z katalogu (skomplikowany dach - m.in. wole oko, dachówka karpiówka). I jeszcze jedna kwestia mi się przypomniała apropo tej firmy. Ponieważ zależy mi na czasie, a dopiero mam składać papiery na PnB, sugerowali aby złożyć o częściowe PnB (tylko fundamenty). Bardzo ciekawe... w przepisach prawa budowlanego chyba nic na ten temat nie ma. Witam Dostałem ostatnio wycenę od nich i powiem wam była atrakcyjna ale nie podoba mi się, że chcą zaliczkę za 1 etap (za fundamenty) może można z nimi po negocjować w tej sprawie. Druga sprawa mało opinii znalazłem o tej firmie i sam nie wiem będę musiał się z nimi spotkać i porozmawiać. Wczoraj dzwonili do mnie, że mają do końca marca promocję i udzielą mi rabatu 7% od kwoty którą mi podali. Ale nr!!! Ekipa sama wydzwania za Inwestorem! Daje rabat! Szok! Albo cud jaki albo lewizna - czy może teraz to juz taki standard będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 11.03.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Dostałem ostatnio wycenę od nich i powiem wam była atrakcyjna ale nie podoba mi się, że chcą zaliczkę za 1 etap (za fundamenty) może można z nimi po negocjować w tej sprawie. Druga sprawa mało opinii znalazłem o tej firmie i sam nie wiem będę musiał się z nimi spotkać i porozmawiać. Wczoraj dzwonili do mnie, że mają do końca marca promocję i udzielą mi rabatu 7% od kwoty którą mi podali. Dla mnie zaliczka eliminuje ekipę. Natychmiast. Nawet jak by za darmo chcieli dalej robić! Jest tyle firm na rynku, że niech spadają na szczaw! Pamiętajcie! Cena to nie wszystko! Poczytajcie sobie posty... Tanio, prawie zawsze oznacza drogo!... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 11.03.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 czy ktoś dysponuje namiarami na dobrego prawnika od spraw budowlanych? Poproszę info na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 11.03.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 czy ktoś dysponuje namiarami na dobrego prawnika od spraw budowlanych? Poproszę info na priv. No i się zaczęło... Ja nie pomogę. Ale przykro mi, że musicie kogoś takiego szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts