Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Kto kupowal dachowke Robena i gdzie ?

Jaki model wybraliscie (kolor mnie wazny) ?

Fachmani zadowoleni z dachowki czy marudzili ?

w firmie Safanów w Rajkowie - tam dostałem najlepszą cenę i można się ze wszystkim dogadać, mam Roben średzką falistą, fachmani nie narzekali, mówili, że z większością producentów są problemy

pzdr

Mariusz

Kupiłem Robena monze plus czarną w Extradachu - fachowcy są zadowolenii i ja również i z materiału jak i obsługi w tej firmie.

Szukam firmy, która zaprojektuje mi i wykona wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Przeszukałam posty na naszej grupie i znalazłam takie firmy: Wentor, Klimatsystem i FGN. Może jeszcze o jakiejś nie wiem?

Jakie są Wasze doświadczenia z tymi firmami? No i przede wszystkim, czy wszystko dziala jak należy?

Mam co prawda projekt wentylacji mech. zrobiony do pozwolenia na budowę, ale mam co do niego duuże wątpliwości. Chciałabym, żeby za projekt i wykonanie była odpowiedzialna jedna firma. Do kogo uderzyć?

Co do firm ze Szczecina:

http://www.ajb-klima.pl

http://rekuperacja.szczecin.pl

http://www.biernat.szczecin.pl

A ja swój projekt robiłem tutaj:

Instalator

ul. Nieduża 4/1, Szczecin

tel. 091 4553328

Jeżeli chodzi o wentylację - nie rezygnowaliśmy z kominów.

Cena za instalację zależy od wielkości domu, zaawansowania elektronicznego (regulacja), samego rekuperatora i rodzaju użytych przewodów.. trudno powiedzieć ile będzie kosztowała... nas wyniesie w całości jakieś 18 tys. (dużo, biorąc pod uwagę niektóre komentarze, że system można zrobić samemu. Ja ani mój małż nie jesteśmy biegli w tym temacie, więc montaż zleciliśmy fachowcom 8) )

Pan Walczak mimo sporej oferty wciskał nam Dospela-co mnie wkurzało, bo miałam upatrzony inny model rekuperatora (większa wydajność, inne parametry), był mało konkretny i "po łebkach" traktował klienta (widać miał ich nadmiar :wink: )

AJB Klima nie bardzo mieli się czym pochwalić (chyba dopiero zaczęli przygodę z wentylacją mechaniczną).

Mieliśmy chyba ogólnie pecha... okres był gorący na prace budowlane, wszyscy zajęci po uszy, nie odpowiadali często na zapytania ofertowe....

Nam zależało też na takiej technologii, która nie wymagałaby ukrywania przewodów za regipsami. Takie rozwiązanie zaproponował tylko Wentor.

Szkoda, że nie ma Pana Zbyszka w tej firmie, mam nadzieję jednak, że ujawni się niebawem jako nowa firma na rynku.

pozdrawiam

A.

W firmie wentor z Zar nie pracuje już Pan Zbigniew Wiesner. Teraz mają innego człowieka od wentylacji . Z tego co się zorientowałam to P. Wiesner pracuje na własny rachunek.

To mnie zaskoczyles. Calkiem niedawno uzgadnialem jeszcze z panem Zbyszkiem temat regulacji. Na pewno byl on wazna osoba w Wentorze. Bardzo kompetentny czlowiek, znakomicie znajacy sie na rzeczy.

Ale mi namieszaliście z tą wentylacją :wink:

Podsumowując:

- słynny p. Zbyszek byłby najlepszą opcją. Chyba trzeba się z nim skontaktować, może już działa na swój rachunek. Macie może z nim kontakt?

- z nowych namiarów AJB Klima wygląda ciekawie, tylko nikt miał z nimi do czynienia

- Biernat, też nie ma doświadczonych, ale profesjonalnie przygotował mi ofertę

Chyba się pociacham... :roll:

Ale mi namieszaliście z tą wentylacją :wink:

Podsumowując:

- słynny p. Zbyszek byłby najlepszą opcją. Chyba trzeba się z nim skontaktować, może już działa na swój rachunek. Macie może z nim kontakt?

- z nowych namiarów AJB Klima wygląda ciekawie, tylko nikt miał z nimi do czynienia

- Biernat, też nie ma doświadczonych, ale profesjonalnie przygotował mi ofertę

Chyba się pociacham... :roll:

:D :D :D

... temat wentylacji mechanicznej "przerabiałam" ok 4 miesięcy :wink:

A.

Podzielę się z Wami, a co tam... Nie tylko Wy macie pod górkę :)

W październiku 2007 roku zamówiliśmy zabudowę kuchni, [...]Do dzisiaj żadnych wieści. Część mebli stoi prowizorycznie w kuchni, część stoi nie rozpakowana w kartonach. Pieniądze za meble zapłaciliśmy w całości, zgodnie z umową. Została część za montaż....

Chcecie wiedzieć co za to firma ? ;)

Jeszcze nie spotkalem sie z przypadkiem zeby kuchnie za pierwszym podejsciem zamontowali i wszytko bylo od razu tip top, wiem ze teraz pewnie sypnie sie z jak z worka milion postow ze u nas to bylo wszystko od razu OK ;)... ale jakos nie moge w to uwierzyc. Ostatnio postanowilem nawet zakladac sie ze znajomymi o kolacje ze nie zrobia wszystkiego od razu... jedliscie w Santorini? na pierwszy ogien idzie kuchnia grecka :D

Po długiej przerwie witam ponownie!

Nie wiem czy się tu chwalić bo w sumie nie ma czym,

droga przez mękę ...

A to dopiero jeden krok na przód...

No ale w sumie to się cieszę bo ...

MAMY POZWOLENIE :)

w końcu...

Teraz robimy casting na ekipę... i tu prośba do was :

Jeżeli mieliście godna polecenia i przyzwoitą ekipę to poproszę o namiary :)

Dostałam maila od Pana Zbyszka z Wentora, więc to chyba żadna tajemnica. POdał telefon kontaktowy, więc udostępniam.

Zbigniew Wiesner, 665-880-671, mail [email protected]

Rozmawiałam z firmami szczevcńskimi i trochę byłam zażenowana poziomem udzielanych informacji. W ABJ nie potrafili powiedzieć, na jakim etapie chcą rozpocząć układanie kabli wentylacji. Tak dużo o tej wentylacji nie wiem, ale chyba więcej niż wskazana firma.

Wentylację mechaniczną robi też Strefa Grzania w Szczecinie, ul. Bieszczadzka 3, tel. 4523258, 510244060. Jeszcze nie mam wyceny z tej formy. Mogę jedynie powiedzieć, że z firmy Wentor dostałam wycenę najwyższą, tańsza była wersja firmy ABJ Klima, pośrodku wycena z Klimstat. Teraz jeszcze czekam na wycenę ze strefy grzania. Ta ostatnia firma robi też ogrzewanie, wod i kan. + przyłącza do domu. Jak dostanę ofertę dam znać.

Kto kupowal dachowke Robena i gdzie ?

Jaki model wybraliscie (kolor mnie wazny) ?

Fachmani zadowoleni z dachowki czy marudzili ?

Najlepszą ofertę na dachowkę Robena dostaliśmy w Izolacjach Polska - ul. Świerczewska 5, tel. 4856593. Z czystym sumieniem moge polecić. Cena najlepsza, braliśmy najdroższy model tej dachówki i wszystko do dachu. Extradach i ich wycena trochę mnie zabiła. POtem Pan twierdził, że mogłam się targować, a po co skoro w Izolacjach dostałam świetną ofertę na najdroższą dachówkę Robena. Kiedyś ta firma była jedynym dystrybutorem Robena w Szczecinie. Trochę dachówek przyjechało uszkodzonych. Nie robiliśmy żadnego protokołu i nie był wzywany nikt do reklamacji. Uzgodniliśmy, że w zamian za potłuczone dachówki, dostaniemy 50 szt. z kolejnej dostawy gratis. TYle gdzieś było potłuczonych. Nikt tego nie liczył. My te potłuczone i tak wykorzystamy na docinki, czy tymczasowe zakrycie szpary pomiędzy budynkiem a garażem.

Jak skończę budowę stanu surowego zamkniętego na pewno umieszczę tę firmę na liście i z dużym plusem. Panowie elastyczni. Załatwiam u nich wszystko na telefon.

Hej Azalka :)

Fajny ten Z500 ale radziłabym przemyśleć dogłębnie położenie kuchni

- w przypadku Twojej działeczki zdaje się że jest w najbardziej fatalnym miejscu.

Latem będziecie się smażyć ://// a masełko topić.

Co do tarasu od północy: też taki będziemy mieć :)

I jest to najlepsze rozwiązanie!

Daje wytchienie w upalne dni :)

Trzymam kciuki :)

Wyściskaj kudłacze.