Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Dzęki Teska za zaproszenie i powitanie na Forum.

Zamierzam rozbudować swoją poniemiecką chałupę.

Jestem obecnie na etapie pierwszego wbicia łopaty. W zeszłym roku prowadziłem budowę dużego (360 m kw) domu dla córki tak że mam jakieś doświadczenia. Poprzednia budowa została rozpoczęta w kwietniu a zakończona w listopadzie. Moja rozbudowa jest znacznie mniejsza więć mam nadzieję zakończyć ją do września. Rozbudowę poprowadzi ekipa ze Szczecina z którą budowałem w zeszłym roku. Ekipa ta zrobiła mi wszystko rozpoczynając od przyłączy (bez elektryki) a kończąc na dachu i osadzeniu drzwi wewnętrznych. Instalacje wewnętrzne (bez gazu) zrobiłem sam. Poprzedni budynek kosztował około 900 zł/m kw licząc z powierzchnią piwnic. W skład ceny wchodzą przyłącza, częściowe ogrodzenie działki, panele na podłodze jedna łazienka.

Obecnie mam dobrego dostawcę bloczków fundamentowych (taniej niż w zeszłym roku), Szukam 150 m kw taniego stropu Teriwa lub Poroterm oraz suporeksu na ściany. Prawdopodobnie materiały te kupię u zeszłorocznego dostawcy.

Zainteresowanym służe swoimi doświadczeniami i przemyśleniami

Witam, z kim się jeszcze nie witałam!!!

Chciałam pochwalić publicznie Starostwo w Goleniowie, za miłą i szybką obsługę, szczególnie pana w wydziale komunikacji... :wink:

Ach, jest super kiedy jest taka pogoda, wszyscy się do siebie uśmiechają, kobiety pięknieją na wiosnę, a mężczyźni mają niepokojące błyski w ślipiach... to tyle moich wiosennych dywagacji.

:D :D :D

ufff, ale z was gaduły, zostawić tylko na parę dni, a potem człek czyta i czyta pół dnia. :lol:

więc witam wszystkich w słoneczny prima aprillis :p

serdecznie witam nowych - Wiesia i Szczecin Heńka

zaległe gratulacje za kolejną setkę postów dla Bodekku i Didi (również za udaną przeprowadzkę i pierwszy obiadek)

Bikosa - mój pingwin doleciał lotem pikowym na 206 m i poprawił mi humor

SP - szybko ci idzie z budowaniem, tak trzymać

Lalka - całkiem fajny psio ci się przybłąkał i taki rasiowy jakiś

Didi - przykro mi z tą TEPSĄ, ta moja kobitka też nie odbiera tel.

Stasiek - prąd wg taryfy normalnej dopiero po odbiorze budynku

a u mnie na budowie - w piątek wchodzą robić ogrzewanie podłogowe i montować piec.

w przyłączach cisza, wszystkie ekipy (a było ich z 6-7 albo myślą - nie wiem o czym, albo już odpadły bo, chcą bajońskie sumy). odpadł wstępnie i pan kałuża (myślał 2 tyg. :x i nic za bardzo nie wymyślił).

no to na razie tyle, pozdrawiam wszystkich, idę wklejać nowe zdjęcia do albumu :p