Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzieki za polecenie geologow. Wszyscy krzycza 1000-1400 zl. jakies szalenstwo, czy wy tez tyle placiliscie??

Odnosnie tematu adaptacji dodam tylko ze w Gryfinie ( 20 km od Szczecina) za adaptacje wolaja sobie 3000-3500, plus 1 tys za kazdy projekt branzysty.

Dodatkowo zalatwianie spraw 500 zl i 250 zl za ZUD. Geodeta 1000 zl za mape do celow projektowych, a na koncu 2000 za inwentaryzacje

Jakies szlenstwo w porownaniu z tym co placa ludzi w dolnoslaskim, pomorskim czy innym rejonie

Edytowane przez zabina

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Tak na prawdę to ceny dobiegają tylko za adaptację projektu oraz położenie fafli. Reszta jest na bardzo podobnym poziomie jak zaczynamy wgryzać się w szczegóły to dopiero to widać. Porównywałam ceny wybudowania mojego domu z innym którzy mają ten sam projekt a mieszkają w bardzo różnych częściach Polski, wszystko zbliżone. Chyba że bierzemy do pracy ludzi "z reklamówką" a wielu tak robi i wtedy na prawdę mają taniej.

Nie komentuję oczywiście cen gruntów.

Dzieki za polecenie geologow. Wszyscy krzycza 1000-1400 zl. jakies szalenstwo, czy wy tez tyle placiliscie??

...

Ja płaciłem 600 zł. Pani geolog z listy. Jednym opowiadała innym nie. Ja jestem z efektów jej pracy zadowolony. Listy nie mam, (komp mi wysiadł) a nazwiska nie pamiętam. Trochę wstyd, ... chyba za dużo masła... ;)

Witam wszystkich po dlugiej nieobecnosci.

Mam problem z ze spluczką, tzw. \geberitem\. Od kilku dni zaczela cieknąć z niego woda (tzn. ze zbiornika do miski ustepowej). Po spuszczeniu wody przestawala splywac. Jednak od wczoraj wieczorem woda cieknie juz permanentnie. Przy tradycyjnych spłuczkach taki problem potrafilem zalatwic we wlasnym zakresie (wystarczyło przeczuscic gume/uszczelke lub w ostatecznosci wymienic zestaw z pływakiem). Nie wiem jednak jak dobrac sie do tego przy zabudowanym stelazu.

\Umiecie podpowiedziec?

Witam wszystkich po dlugiej nieobecnosci.

Mam problem z ze spluczką, tzw. \geberitem\. Od kilku dni zaczela cieknąć z niego woda (tzn. ze zbiornika do miski ustepowej). Po spuszczeniu wody przestawala splywac. Jednak od wczoraj wieczorem woda cieknie juz permanentnie. Przy tradycyjnych spłuczkach taki problem potrafilem zalatwic we wlasnym zakresie (wystarczyło przeczuscic gume/uszczelke lub w ostatecznosci wymienic zestaw z pływakiem). Nie wiem jednak jak dobrac sie do tego przy zabudowanym stelazu.

\Umiecie podpowiedziec?

Większość zestawów podtynkowych ma mozliwość rewizji (w ograniczonym zakresie) przez przycisk do spuszczania wody. Najtańsze nie maja wcale. U Ciebie wyglada na awarię pływaka. Jeżeli nie dostaniesz się przez przycisk do bebechów - a raczej dostęp jest tam mocno ograniczony pozostanie niestety zrywanie kafli... dlatego na stelaże i baterie podtynkowe nie ma co załować kasy ("wiodacy producenci" dają nawet 10 lat gwarancji) - ja popełniłem niestety ten błąd. Skończyło sie na demolce łazienki.

Jeśli można spytać- jaki koszt geologa z Barlinka? za ile odwiertów? i jaki czas realizacji?

Witam.

W moim przypadku to beda dwa odwierty bo tyle mi kazal zrobic projektant, jeden w najwyzszym rogu a drugi w najnizszym rogu domu.

Dzialka pochyla. Koszt to 420 zl za badanie plus 120 zl za dojazd. Dzwonilam w piatek wieczorem, a przyjedzie w srode. Czyli w sumie 3 dni od zlecenia do badania + tydzien zeby dostac papiery z ekspertyza

Edytowane przez zabina

Koledzy i koleżanki, gdzieś na forum widziałem dawniej taką listę ze sprawdzonymi wykonawcami różnych prac. Czy ktoś może podesłać ten temat? Jak w ogóle uzyskać tą listę bo pamiętam, że trzeba było coś spełnić.

Ja gdzies mam ta liste na komputerze w pracy, jutro poszukam i jak znajde to dam znac.

wg mojego rozeznania ok. 100 zl za 1 m2 powierzchni.....

Tak jest w Szczecinie. Ja znalazłem architekta, który zaprojektował mi dom za 7000 zł (8400 brutto, dom ponad 200 m^2). Tyle że on jest z okolic Koszalina, kontakt telefoniczny i mailowy. Można taniej, ale nie w Sz-nie. Wydaje się, że ważne jest także to czego oczekujesz od architekta. Czy masz sprecyzowana koncepcję domu, czy też mgliste marzenie. Jeśli tak, to potrzeba wielu spotkań, aby architekt zrobił to, czego oczekujesz. A więc i cena rośnie.

Koledzy i koleżanki, gdzieś na forum widziałem dawniej taką listę ze sprawdzonymi wykonawcami różnych prac. Czy ktoś może podesłać ten temat? Jak w ogóle uzyskać tą listę bo pamiętam, że trzeba było coś spełnić.

Też się dołączam do prośby. Mógłby ktoś podesłać listę.