Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Akurat w problemie, który poruszyłeś własność terenu po jest rzeczą wtórną...

Wiem, że przepisy się ciągle zmieniają, ale gdy ja zaczynałem budowę - jakieś trzy lata temu to nie można było się przyłączyć do sieci bez warunków przyłącza, projektu przyłącza, i odbioru przyłącza po jego wybudowaniu przez dostawcę wody...

Chyba, że już pamięć mnie myli, co też może być...

...nie myli nie myli, nic się w tej kwestii nie zmieniło... najpierw warunki, potem projekt, potem pozwolenie na budowę a potem wykonanie...

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Klimatyzacja różni się od wentylacji tym, że wyposażona jest min. parownik na powierzchni którego skrapla się wilgoć i to jest miejsce gdzie rozwijają się drobnoustroje. Najprościej zaobserwować to na przykładzie samochodów, gdzie wentylacja praktycznie nie podlega czyszczeniu i odkażaniu, natomiast układ klimatyzacji z w/w powodów powinno się regularnie odkażać.

jak na parowniku się skrapla to co robi się w skraplaczu?? ja już nic z tego nie rozumiem :)

E, ten wydatek to chyba nie koniecznie...

U mnie skrzynka znajduje się na granicy działki a w niej licznik. Prąd już mam zwykły, niebudowlany. Nikt z ENEI nie wymagał drugiego licznika w domu, bądź przekładania tego do wewnątrz.

A robiłeś już odbiór domu? Z tego co słyszałem umowę na prąd niebudowlany można podpisać po odebraniu budynku. Możesz potwierdzić/zaprzeczyć?

jak na parowniku się skrapla to co robi się w skraplaczu?? ja już nic z tego nie rozumiem :)

Witajcie

Gdy mówimy o parowniku i skraplaczu to omawiamy zjawiska zachodzące wewnątrz instalacji(rurek).W parowniku czynnik chłodzący paruje odbierając ciepło z otoczenia czyli chłodzi a w skraplaczu to co stało się już parą musi ponownie stać cieczą aby cykl powtórzyć.

Witam.

Ja z pytaniem do osób które użytkują szambo. Ja właśnie zaczęłam jego użytkowanie i mam pytanko ile kosztuje wybranie szamba, moje ma 8m3 i czy znacie jakieś firmy w okolicy Dobrej- tanio poproszę ??? Kompletnie nie mam rozeznania w tym temacie.

Witaj Madzia 1976

Skoro poszukujesz firmy do wybrania szamba czy to oznacza, że jednak zamieszkaliście w Natalce? (podczytuję twój dziennik i bardzo wam kibicuję)

Pozdrawiam :)

wg mnie 60 zl za mb siatki z murkiem jest ok, ale ... Co to za siatka ? JAkis Betafence czy lepsza/gorsza ? Ten murek z plyt to jest lipa. Lepiej nic nie robic. KAwalki betnowych plytek wstawionych kilka cm w ziemi

Fantom

Wiesz co, tę siatkę to on produkuje w swojej firmie . Jest grubsza , bo ma 3,5 mm , a Betafonce ma 2,8 mm . Murki będą wkopane na 20-25 cm . więc moim skromnym zdaniem wystarczy . Namiary chętnie podam , ale my budujemy w Koszalinie . Może najpierw zapytam , czy dojedzie do Was i się odezwę jeśli rzeczywiście reflektujecie .

Mam jeszcze pytanie: co powinno sie zrobic w pierwszej kolejności, ogrodzenie frontowe czy można zacząć od zagospodarowania terenu (polbruk, itd.)?

Generalnie chyba obojętne, pod warunkiem , że polbruk wyjdzie ci na odpowiedniej wysokości ogrodzenia. Osobiście będę robiła najpierw ogrodzenie , a pożniej polbruk , żeby wszystko zagrało .

Akurat w problemie, który poruszyłeś własność terenu po jest rzeczą wtórną...

Wiem, że przepisy się ciągle zmieniają, ale gdy ja zaczynałem budowę - jakieś trzy lata temu to nie można było się przyłączyć do sieci bez warunków przyłącza, projektu przyłącza, i odbioru przyłącza po jego wybudowaniu przez dostawcę wody...

Chyba, że już pamięć mnie myli, co też może być...

Myslę, że nie myli cię . Można narobić sobie niezłych kłopotów , nie mając w porę odpowiednich pozwoleń i odbiorów przyłączy .

Witaj Madzia 1976

Skoro poszukujesz firmy do wybrania szamba czy to oznacza, że jednak zamieszkaliście w Natalce? (podczytuję twój dziennik i bardzo wam kibicuję)

Pozdrawiam :)

Witaj boja2401

Nie stety jeszcze nie mieszkamy, w weekendy czsem zostajemy, ale to nie jest mieszkanie. Na razie to zbieram informacje o kosztach zamieszkania i ponawiam pytanie co do wybierania szamba. Czy wszyyscy w dobrej sa skanalizowania??? nie mozliwe.

Mam jeszcze pytanie: co powinno sie zrobic w pierwszej kolejności, ogrodzenie frontowe czy można zacząć od zagospodarowania terenu (polbruk, itd.)?

Ogrodzenie frontowe (rozumiem że od drogi) musisz zgłosić do Starostwa - (budowa wymagająca milczącej akceptacji:

http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/ogrodzenie-zgodne-z-prawem,132_1591.html

Tu masz wszystko napisane, jednak jest jeszcze jedna rzecz z ogrodzeniem- niwelacja działki nawiezienie np czarnoziemu wymaga miejsca- chcesz wszystko taczkować? Sprawę ogrodzenia trzeba dobze przemyśleć ja się nie grodzę jeszcze (a już wykańczam się i środek) ale niweluje działkę,

przy okazji : ile płaciliście za murek oporowy? ile płaćliście za drenaż?

Dzięki, chyba tak zrobię. Jest miejsce przed (przyszłą) bramą, samochody mogą wykręcać. Nie była jednak pewny, czy 4 m wystarczy.

Pozdrawiam

Zrób nawet więcej niż 4 m. Ja zrobiłem na 5m i nie żałuję. Ostatnio musiałem rozciąć siatkę z dwóch stron (na tylnej stronie i po drugiej stronie od frontu niż jest teraz brama) bo nagle się okazało, że zabrakło miejsca na piasek z wykopu lub żeby manewrować paletami z bloczkami.

Mam prośbę , prosiłbym o namiar na geologa , widziałem ze temat pojawił się kilka stron temu ale nie było konkretnych namiarów . Mój architekt wycenił mi geologa na 1500 zł a z tego co widzę to trochę dużo.

No to faktycznie sporo ja płaciłem chyba 550 zł ale bez pośrednictwa architekta to być może wiele tłumaczy, a geolog super gościu pan dr z polibudy przepraszam teraz ZUD-u, numer na priv.

pzdr Bartek