Slawek_K 06.09.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Akurat w problemie, który poruszyłeś własność terenu po jest rzeczą wtórną... Wiem, że przepisy się ciągle zmieniają, ale gdy ja zaczynałem budowę - jakieś trzy lata temu to nie można było się przyłączyć do sieci bez warunków przyłącza, projektu przyłącza, i odbioru przyłącza po jego wybudowaniu przez dostawcę wody... Chyba, że już pamięć mnie myli, co też może być... ...nie myli nie myli, nic się w tej kwestii nie zmieniło... najpierw warunki, potem projekt, potem pozwolenie na budowę a potem wykonanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 06.09.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Halo czy wszyscy w Dobrej mają kanalizację. Ja potrzebuję namiary do kogoś kto szamba opróznia .. Pomocy aleś Ty niecierpliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 06.09.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Klimatyzacja różni się od wentylacji tym, że wyposażona jest min. parownik na powierzchni którego skrapla się wilgoć i to jest miejsce gdzie rozwijają się drobnoustroje. Najprościej zaobserwować to na przykładzie samochodów, gdzie wentylacja praktycznie nie podlega czyszczeniu i odkażaniu, natomiast układ klimatyzacji z w/w powodów powinno się regularnie odkażać. jak na parowniku się skrapla to co robi się w skraplaczu?? ja już nic z tego nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 06.09.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 E, ten wydatek to chyba nie koniecznie... U mnie skrzynka znajduje się na granicy działki a w niej licznik. Prąd już mam zwykły, niebudowlany. Nikt z ENEI nie wymagał drugiego licznika w domu, bądź przekładania tego do wewnątrz. A robiłeś już odbiór domu? Z tego co słyszałem umowę na prąd niebudowlany można podpisać po odebraniu budynku. Możesz potwierdzić/zaprzeczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreoa 06.09.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 jak na parowniku się skrapla to co robi się w skraplaczu?? ja już nic z tego nie rozumiem Witajcie Gdy mówimy o parowniku i skraplaczu to omawiamy zjawiska zachodzące wewnątrz instalacji(rurek).W parowniku czynnik chłodzący paruje odbierając ciepło z otoczenia czyli chłodzi a w skraplaczu to co stało się już parą musi ponownie stać cieczą aby cykl powtórzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 06.09.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Mam jeszcze pytanie: co powinno sie zrobic w pierwszej kolejności, ogrodzenie frontowe czy można zacząć od zagospodarowania terenu (polbruk, itd.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boja2401 06.09.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Witam. Ja z pytaniem do osób które użytkują szambo. Ja właśnie zaczęłam jego użytkowanie i mam pytanko ile kosztuje wybranie szamba, moje ma 8m3 i czy znacie jakieś firmy w okolicy Dobrej- tanio poproszę ??? Kompletnie nie mam rozeznania w tym temacie. Witaj Madzia 1976 Skoro poszukujesz firmy do wybrania szamba czy to oznacza, że jednak zamieszkaliście w Natalce? (podczytuję twój dziennik i bardzo wam kibicuję) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAdam 06.09.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 wg mnie 60 zl za mb siatki z murkiem jest ok, ale ... Co to za siatka ? JAkis Betafence czy lepsza/gorsza ? Ten murek z plyt to jest lipa. Lepiej nic nie robic. KAwalki betnowych plytek wstawionych kilka cm w ziemi Fantom Wiesz co, tę siatkę to on produkuje w swojej firmie . Jest grubsza , bo ma 3,5 mm , a Betafonce ma 2,8 mm . Murki będą wkopane na 20-25 cm . więc moim skromnym zdaniem wystarczy . Namiary chętnie podam , ale my budujemy w Koszalinie . Może najpierw zapytam , czy dojedzie do Was i się odezwę jeśli rzeczywiście reflektujecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAdam 06.09.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Mam jeszcze pytanie: co powinno sie zrobic w pierwszej kolejności, ogrodzenie frontowe czy można zacząć od zagospodarowania terenu (polbruk, itd.)? Generalnie chyba obojętne, pod warunkiem , że polbruk wyjdzie ci na odpowiedniej wysokości ogrodzenia. Osobiście będę robiła najpierw ogrodzenie , a pożniej polbruk , żeby wszystko zagrało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAdam 06.09.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Akurat w problemie, który poruszyłeś własność terenu po jest rzeczą wtórną... Wiem, że przepisy się ciągle zmieniają, ale gdy ja zaczynałem budowę - jakieś trzy lata temu to nie można było się przyłączyć do sieci bez warunków przyłącza, projektu przyłącza, i odbioru przyłącza po jego wybudowaniu przez dostawcę wody... Chyba, że już pamięć mnie myli, co też może być... Myslę, że nie myli cię . Można narobić sobie niezłych kłopotów , nie mając w porę odpowiednich pozwoleń i odbiorów przyłączy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 07.09.2010 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witaj Madzia 1976 Skoro poszukujesz firmy do wybrania szamba czy to oznacza, że jednak zamieszkaliście w Natalce? (podczytuję twój dziennik i bardzo wam kibicuję) Pozdrawiam Witaj boja2401 Nie stety jeszcze nie mieszkamy, w weekendy czsem zostajemy, ale to nie jest mieszkanie. Na razie to zbieram informacje o kosztach zamieszkania i ponawiam pytanie co do wybierania szamba. Czy wszyyscy w dobrej sa skanalizowania??? nie mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.09.2010 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 A robiłeś już odbiór domu? Z tego co słyszałem umowę na prąd niebudowlany można podpisać po odebraniu budynku. Możesz potwierdzić/zaprzeczyć? Tak, już jestem po odbiorze. Enea chciała ten dokument ze starostwa o braku zastrzeżeń. Ale wiem, że nie wszędzie tak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 07.09.2010 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 aleś Ty niecierpliwa No starsznie nieceirpliwa bo wogóle nie orientuję się w tym temacie, a chciałabym wiedzieć ile ta przyjemnośc będzie mnie kosztowała. Nie mogę nic znaleźć w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.09.2010 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 No starsznie nieceirpliwa bo wogóle nie orientuję się w tym temacie, a chciałabym wiedzieć ile ta przyjemnośc będzie mnie kosztowała. Nie mogę nic znaleźć w necie. Wpisz "usługi asenizacyjne - szczecin" albo "asenizacja - szczecin" , jest tego trochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 07.09.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Dzięki juz szukam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sethan 07.09.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Mam jeszcze pytanie: co powinno sie zrobic w pierwszej kolejności, ogrodzenie frontowe czy można zacząć od zagospodarowania terenu (polbruk, itd.)? Ogrodzenie frontowe (rozumiem że od drogi) musisz zgłosić do Starostwa - (budowa wymagająca milczącej akceptacji: http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/ogrodzenie-zgodne-z-prawem,132_1591.html Tu masz wszystko napisane, jednak jest jeszcze jedna rzecz z ogrodzeniem- niwelacja działki nawiezienie np czarnoziemu wymaga miejsca- chcesz wszystko taczkować? Sprawę ogrodzenia trzeba dobze przemyśleć ja się nie grodzę jeszcze (a już wykańczam się i środek) ale niweluje działkę, przy okazji : ile płaciliście za murek oporowy? ile płaćliście za drenaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 07.09.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Dzięki, chyba tak zrobię. Jest miejsce przed (przyszłą) bramą, samochody mogą wykręcać. Nie była jednak pewny, czy 4 m wystarczy. Pozdrawiam Zrób nawet więcej niż 4 m. Ja zrobiłem na 5m i nie żałuję. Ostatnio musiałem rozciąć siatkę z dwóch stron (na tylnej stronie i po drugiej stronie od frontu niż jest teraz brama) bo nagle się okazało, że zabrakło miejsca na piasek z wykopu lub żeby manewrować paletami z bloczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 07.09.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam,Słuchajcie mam dylemat MS okna czy Avante ? jakie macie doświadczenia z tymi firmami, a może jeszcze jakąś inną firmę polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studio45 07.09.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Mam prośbę , prosiłbym o namiar na geologa , widziałem ze temat pojawił się kilka stron temu ale nie było konkretnych namiarów . Mój architekt wycenił mi geologa na 1500 zł a z tego co widzę to trochę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 07.09.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Mam prośbę , prosiłbym o namiar na geologa , widziałem ze temat pojawił się kilka stron temu ale nie było konkretnych namiarów . Mój architekt wycenił mi geologa na 1500 zł a z tego co widzę to trochę dużo. No to faktycznie sporo ja płaciłem chyba 550 zł ale bez pośrednictwa architekta to być może wiele tłumaczy, a geolog super gościu pan dr z polibudy przepraszam teraz ZUD-u, numer na priv. pzdr Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts