Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

witaj Maggie :)

zawsze mnie korciło aby zapytać

Maggie czy to skrót od tej przyprawy do zup :o :D :D

ha, ha, nie ma to jak trochę pikanterii co? 8)

raczej - jak większość - od imienia :wink:

maksiu: Jak pies się będzie jutro nadawał do transportu po zdjęciu szwów to jadę na działkę. Czyżby praojciec zaszczycił moje skromne progi? :)

Z tym gazem to jest tak:

Wydaliśmy 2500 od lipca do czerwca - czyli 12 miesięcy jak nic za dwieście parę złotych. Do tego 2 metry drewna -w celach widowiskowych a nie grzewczych. Pierwszy rok eksploatacji domu - czyli mokry etc... Nie ma co pękać. W bloku płaciłam 170 zł za samą ciepłą wodę i jeszcze ogrzewanie - było drożej -a metraż 47 m2. Doświadczona (przez życie) Joaśka

Gość Gosc123
...co sadzicie o dzialce ustawionej polnoc poludnie z laskiem na polnocy a droga dojazdowa na poludniu.

My mamy niemal identyczny układ (ale las mam od południa). Ponieważ mamy wąską działkę dom postawiłem ukośnie do drogi, wejście od północnego wschodu.

Gość Gosc123
doki ...jestem zadowolona poniewaz w najgorsze upały moge sobie spokojnie siedziec na tarasie a nie smazyc tyłek (...) po stronie południowej w ukropy nie idzie wysiedziec...kumpelka ma tak taras...i co?? siedzimy z krzyesełkami przy drzwiach wejsciowych...

Zgadzam się, teoria mówi odwrotnie, ale w praktyce wychodzi jak Teska mówi... u mnie jeszcze tak wyszło, że taras mam blisko sąsiada... no to samo się rozumie i teraz z kawką wędrujemy w pole... no, na razie i tak nasłonecznione, ale to się za czas jakiś zmieni...

Gość Gosc123
myslec o piwnicy czy nie? jak to wyglada od strony kosztow :) teren wydaje byc sie suchy :)

czytalem o tym jedni sa za piwnica drudzy nie :)

Ja jestem za i zrobiłem... i nie żałuję, rzekłbym, że zadowolony jestem nawet ;).

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chodzi o koszty, to chyba porównywalne z postawieniem małego domku gospodarczego z garażem... ale piwnica ma jednak wiele zalet. Możesz zrobić kotłownię, trzymać zaprawy, wszystkie rury (a przynajmniej te, które można) puszczasz w piwnicy, a nie gdzieś w posadzce, podczas budowy - świetny schron, piwo zimne (póki nie masz lodówki ;)) A i wszystkie podręczne graty - blisko. Tak czy inaczej, nawet jeśli masz suchy grunt (a mocno przepuszczalny?), to i tak warto dobrze zabezpieczyć, niestety to kosztuje, a nigdy nie wiadomo jak będzie potem... ale od tego są hydro-geolodzy.