Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

trochę sobie człowiek pobuduje, a tu stron kilka sie nabiło - czytania na 20 minut! Jedni sie kamufluja inni ujawniają, cest la vi (dobrze? :wink: )

Zdąrzyłam sie przeziębić na własnej budowie, ale takie przeziębienie u siebie jest caałkiem sympatyczne :D

W poniedziałek zaczynam ocieplać domek z zewnątrz, będzie w końcu taki, jak na rysunku :D :wink: A i jeszcze drzwi wejściowe będę miała jutro.

A z mniej fajnych rzeczy: unikajcie "nietypowych" rzeczy na budowie. Właśnie Urzędowski podliczył mi nietypową zabudowę nietypowego okna (dużego, to fakt) - cena? 9 tys. Jak myslicie zapłacić? 8) :D

And Wa, wpisz w szukam linia wysokiego napięcia albo coś w tym stylu. Było parę dyskusji na ten temat. Generalnie problem polega na tym, że dom możesz postawic w jakiejś pzrepisowej odleglości od linii. Odległośc ta zelży od ZE, Njaczęściej wynosi 5m od linii średniego napięcia. To znacząco może wpłynąc na możliwośc posadowienia budynku. może sie okazać, że jak zahcowasz odległość od drogi i od lini to zostanie Ci miejsca na postawienie szałasu a nie domku. Podobną sytuację miał MTT, musiał dokupić drugą działkę i ją scalić bo nie miałby miejsca na domek. A na marginesie to i tak nie może się budować bo mimo, że ma linię na działce to nie może się podłączyć do prądu :-? Kupując działkę zwróćcie uwagę na WZiZT, sprawdź w ZE jakie są warunki przyłączenia, podobne pytanie zadaj w wodociągach. Powodzenia w szukaniu swego miejsca na ziemi (o jejkuuu, ale dobrze, że mamy to za sobą, uffff).

Miłego wieczorka wszystkim życzę.

Witajcie Brać Forumowa,

AndWa - skoro do Mostów Cię zagnało, to trochę bliżej jest Borzysławiec, ceny 8 zeta za m2!!!! fakt, nieuzbrojona, ja właśnie taką kupiłam i zbrojonko robię sama... a ludzie tutaj to chcą się pozbyć, bo kasiurki nie mają! Do Dąbia jest ok.15 minut, do Goleniowa ok. 10 minut!!! Ja codziennie jadę do przedszkola na Bukowe i zabiera mi to około 20 minut!!!

No właśnie, dzisiaj w Pucicach stali policjanci, zamiast 40 jechałam oczywiście 80, i co.... no oczywista, że zatrzymali...

Pierwsze pytanie policjanta:

- dlaczego Pani jeździ bez pasów...

- bo Panie policjancie (i tu złapałam się trochę za pierś... :oops: ), bo mnie pasy uwierają!!!! :wink:

spojrzał na moją ... wypukłą pierś .. i zaczął się śmiać

- a jakieś zaświadczenie od lekarza to mamy?

- nie, bo wie Pan jak mam staniczek z drucikami, to pasy ... ale nie będę przecież Panu opisywała moich dolegliwości...

Gościu trochę już czerwony poprosił o dokumenty

Pytał gdzie mieszkam , gdzie jadę, gdzie pracuje, był zdziwiony, że z Borzysławca wiozę dziecko do Szczecina i wracam do pracy do Klinisk, no i pyta:

- a męża to Pani ma?

-????!!!!! :evil: :oops: nie, a powinnam?

- no a chociaż przyjaciela, no musi Pani mieć!!!

- ??? (i tu skłamałam - Boże wybacz) nie też nie mam, bo wie Pan raz się nie udało i nie chcę by bolało więcej,

- no taka piękna kobitka i sama?

- wystarczy mi dziecko, i tak trochę kłopotów przez jego chorobę...

- o to współczuję, a co to za choroba

I tutaj trochę opisałam no i policjant wręczył mi dokumenty i powiedział szerokiej drogi...

MOrał: portfel nie pomniejszył się o 400 zeta a i komplementów trochę było!!! :D

Jolly - ty krętaczu, ładnie to tak zmyślać i jeszcze prezentować wdzięki?

no ale każdy sposób dobry, by utrzymać kasę w kieszeni. :lol:

mnie jakoś zawsze też się upiekło i jeszcze nie złapałam mandatu (jeżdżę od prawie 20 lat) i to, niekonicznie dlatego, że jeżdżę przepisowo :lol: .

jedno opowiem (mało nie skończyło się mandatem):

- jadę do stargardu, na liczniku 150 (bo taka fajna droga :lol: ).

nie zauważyłam że to, już teren zabudowany i...

halt, drogówka

pan mówi:

- no jest pani dzisiaj rekordzistką :oops:

ja: - naprawdę? nemożliwe :o

oczywista dokumenciki do kontroli, a ja:

- oj mąż mi przetrzepie skórę, wciąż mówi, żeby nie jeździć tak szybko i tak kluczyłam by wyszło, że on (czyli i ja) z tej samej branży.

- faceci załapali o co chodzi, więc zainteresowali się gdzie pracuje etc, a ja szczęśliwa, że się upiekło, mówię:

- bo my przecież niemajętni, miesięcznie tylko (tu podałam kwotę) zarabiamy

- a oni na to, to dużo! my tyle nie mamy!

- zmroziło mnie (kurcze nie pomyślałam, że są młodzi i ze stargardu)

no ale koniec końców odpuścili, ufff.

Witam,

And Wa - ja mam działeczkę pod linią 110 kV - i nawet chwalę sobie.

Minus - od lini do granicy domu trzeba zachować min. 15 lub 20 metrów (zależy od warunków) - u mnie linia jest na jednym końcu działki a dom na drugim. Słupów nie ma na działce.

Plusy - działka w Szczecinie za 30 zł/m.kw. z pełnym uzbrojeniem, duża (2000 metrów) z gwarancją że nikt mi się nie pobuduje naprzeciwko (tam już są słupy)

O szkodliwości lini wysokiego napięcia nie będę dyskutować :lol: