Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Teska - syficzna demolka prześladuje nas od dawna - co sprzątnę - to amerykanie napaćkają... Ale nic to. Aha - jak zrobić, żeby to nasze bydlę - piesek milusi dało sobie założyć obrożę? chyba ma jakieś traumy z niedalekiej przeszłości. Aa - i nasi amerykanie kończą pod koniec sierpnia - mogę przekazać dla następnych. Albo blisko Dobrej, albo jak dalej - ze spaniem na miejscu - są bardzo mało wymagający - i uczciwi.

Siostry i bracia szczecinianie!!

Moze ktos skierowal by mnie gdzies z manowcy w jakie wkroczylem na sciezke wiedzy i szczesliwosci - chodzi mi o wiedz o kotlach.Jak wyliczac moc minimalna i max.?Jaki rodzaj kotla(kondens.,z komora otwarta,zamknieta)?Moze ktos mi opowiedziec wzglednie pokierowac pod jakis dobry adres...Bede dozgonnie wdzieczny i moge odplacic w naturze... :D ...jakies jablka czy pomarancze...

Teska,fajny ten Twoj kociolek,czym kierowalas sie przy wyborze i ile on Ciebie kosztowal?Ten wbudowany zbiornik 85l jest wystarczajacy?A co z automatyka?

karol_a napisałam na priva

ma wszystko z automatyką...kosztowal co tam powiem 9800 zł..

zbiornik mi wystarczy i powinien kazdemu bo tam jest jakis inny mechanizm grzania wody..cos jak przpływowe...ech nie wiem zapytam to ci powiem dokładnie.

Kociołek kondensacyjny Vitodens 222 to wiesz...

Ja zastanawiam się nad wyborem kotła od roku. Wybierałem pomiędzy Junkersem a Vaillantem (kotły Viessmann-a są w/g mnie za drogie a w/g mojego instalatora wcale nie lepsze od w/w, a może nawet gorsze).

Przez długi czas byłem przekonany do kotła typu "turbo", nie mam nawet komina w kotlowni. Ostatnio jednak zdedcydowałem się "zainwestować" w kocioł kondensacyjny, prawdopodobnie wybiorę Junkersa CeraSmarta 24kW. Nie daj się namówić na kotły stojące, przważnie nie maja one modulacji, co jest bardzo istotne przy dobrze ocieplonych domkach.

Zasobnki markowe są raczej drogie, alternatywą jest np. polski Galmet (200l za około 1000zł), są też podobno jakieś czeskie produkowane w tej samej fabryce która robi zasob dla Immergassa.

Ceny możesz sobie sprawdzić na stronie http://www.kotly.com.pl.

Bedi

No tak,fajnie ale ja bym chcial ogolnie o kotlach...Jedno funkcyjne,dwufunkcyjne,z zamknieta komora,otwarta,kondensacyjne i takie tam...Mysle,ze jak sie juz uporam z TYM fantem to postaram sie sam wybrac.A poza tym Viessmann podoba mi sie jakos...To na pewno bedzie wiszacy kociol bez zadnego dodatkowego zbiornika c.w.u.-wlasnie te z wbudowanym zbiornikiem chyba mnie interesuja...Teska a co zadecydowalo o Waszym wyborze? Dla mnie liczy sie miejsce-ma zajmowac go nie duzo;nie mam specjalnie kotlowni tylko taka lazienka bedzie na parterku bedzie gdzie bedzie mozna toto wstawic.Zreszta widzialas Elize to wiesz o czym mowie.Czytalem o tych Viessmannach i bardzo mi sie spodobaly-to jeszcze jak dopiero bylo nowoscia to dojscie do podzespolow od przodu,tak ze nie trzeba przestrzeni po bokach pozostawiac-zawsze bede mial miejsce na szynke jak na hiszpanskich zaglowcach :D ..

Bedi....sorki ale na Twoim miejscu zmieniłabym instalatora...

moj kumpel ma tego junkersa ....zycze powodzenia jak bedziesz chciał dam tel do znajomego...powie ci co to za badziew

I niech nie mowi ze Vieesmann jest gorszy od junkersa...łomatko

to moje zdanie i podejrzewam nie tylko moje

Natomiast etn Vitodens ma cała automatyke w zakresie 6 do 24

Junkres ma od 9 czy 10??

ech

karol_a

tak on jest dostepny od przodu wiec zero klopotów zeby dostac sie do niego..ma pełna automatyke a co najwazniejsze jak masz dobrze ocieplony dom i jeszcze dogrzewasz kominkiem piecyk ustawiasz na min moc tutaj jest 6...i płacisz mniejsze rachynki...piec jest wpełni automat...

Karol_a odpisalam wsio na privie..

Witam wszystkich forumowiczów! Tak czytam Wasze informacje o kotłach i też coś dorzucę od siebie. Może was trochę zszokuję ale świadomie wybrałam kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika. Prosty - nawet zastanawiam się nad zrezygnowaniem z elektroniki, bo jak przyjdzie co do czego to i tak będę miała problem z obsługą. Pogadałam sobie trochę ze sprzedawcami i instalatorami - kocioł z elektroniką po pierwsze jest b. skomplikowany w obsłudze, po drugie ta elektronika polega głównie na wyświetleniu kodu błędu - co da nam tylko informację, iz należy się skontaktować z serwisem, który za naprawę i tak skasuje. Tak nawiasem odwołam się do Pań czy Wasze piekarniki bądź kuchenki mikrofalowe nie mają wielu funkcji specjalnych z których i tak się nie korzysta bo za każdym razem trzeba byłoby sięgać do instrukcji obsługi.

Jeżeli do tego kotła dostawicie jeszcze super regulator z wieloma funkcjami to jestem ciekawa ile z tych jego funkcji wykorzystacie. Rozbudowana automatyka przypomina mi obsługę niemalże statku kosmicznego a ja nie mam ochoty się uczyć zbyt skomplikowanych ustawień. Dla mnie ma być to dziecinie proste aby dosłownie każdy intuicyjnie mógł ustawić grzanie.

Co do zasobnika - nie chcę bo:

1. jest drożej za sam piec,

2. cały czas muszę tą wodę podgrzewać (bądź w określonych godzinach) - co kosztuje;

3. koszt wody, którą musze spuścić czekając na ciepłą nie jest taki duży (o ile nie muszę się martwić o szambo - u mnie jest kanaliza miejska)

4. Jeżeli zajdą wypadki, że dwie osoby będą często w tym samym czasie używać wody to najwyżej zamontuję baterię z termostatem.

Ja mam na oku piec Vailanta za ok. 4000 zł.

Pozdrawiam :D

Co do zasobnika - nie chcę bo:

1. jest drożej za sam piec,

Zasobnik to izolowany pojemnik z wężownicą - można kupić polskie (Galmeta) za kilkaset zł

2. cały czas muszę tą wodę podgrzewać (bądź w określonych godzinach) - co kosztuje;

Straty "postojowe" porządnych zasobników są bardzo małe. Nie trzeba więc ciągle podgrzewac tylko od czasu do czasu (jak się nie używa wody to rzadko), a nawet jeśli to owo ciepło pozostaje wewnątrz budynku - czyli ogrzewa dom - nie ma straty :)

3. koszt wody, którą musze spuścić czekając na ciepłą nie jest taki duży

Nnnnnooo... nie wiem - pojemność rur wodnych jest odpowiednio: 0.102 dm3/mb dla rur 1/2" (gałązki) i 0.248 dm3/mb dla rur 3/4". Jeśli od kotła do kranu masz 10 mb rozprowadzenia i 3 mb galązki to dokopanie się do ciepłej wody "kosztuje" ponad 2,5l wody - miesięcznie już przy 10 poborach na dobę wychodzi tego ponad kubik. BTW: kotły dwufunkcyjne również można podłączyć do cyrkulacji.

4. Jeżeli zajdą wypadki, że dwie osoby będą często w tym samym czasie używać wody to najwyżej zamontuję baterię z termostatem.

bateria z termostatem nie podgrzeje wody - po prostu przestanie lecieć :)

Ja mam na oku piec Vailanta za ok. 4000 zł.

Proste jednofunkcyjne (Junkers, SD) z zasobnikiem można dostać taniej.

PS. Elektronika nie jest do zabawy tylko steruje kotłem w taki sposób aby pracował ekonomicznie i komfortowo. Obsługa owych nafaszerowanych elektroniką kotłów polega głównie na włączeniu kotła i przełączaniu dwa razy do roku trybu zima/lato. Instalatorzy/sprzedawcy chcą ci sprzedać towar na którym najlepiej zarobią i na którym najlepiej się znają - dlatego każdy będzie zeznawał trochę inaczej iprzeważnie każdy będzie mniej lub bardziej świadomie ciebie oszukiwał ;)

Dzięki za uwagi, a teraz trochę wyjaśnień:

Mój zasobnik będzie ogrzewał piwnicę, jeżeli chodzi o koszt straconej zimnej wody (kubik) to uświadomcie mi ile on kosztuje - z tego co wiem nie są to duże koszty - koszt zasobnika jest wyższy. Jeżeli zaś chodzi o baterię termostatyczną to ma ona uchronić kąpiącego się przed stumieniem zimnej wody a nie jej podgrzaniem.

Co do cen zaś - chcę kocioł i do ogrzania domku i do ciepłej wody - czyli dwufunkcyjny najlepiej niemiecki albo polski. Nie chcę francuskich czy włoskich - już taki mam i nigdy więcej (w Saunier Duval po 6 latach całość środka jest do wymiany - taki mamy gaz). Wprawdzie sprzedawcy tłumaczą że wszystkie kotły mają w środku zestaw tych samych producentów tylko pod inną marką - może i tak ale ja nie kupię francuza.

Dzięki.

Zgadzam sie z zupełnoscia z Jasiem :)

dokałdnie mamią ,zeby sprzedac co im pasuje, a jak zerkną ze kobitka reaguje to najwiekszy kit wcisną...

wiesz widzialam gdzies u instalatorów taki napis:

dobra sprzedaz polega na tym aby wystarczajaco na długo ogłupic klienta ,aby ten zdażył wydać kase...

i przyznam sie szczerze kazdy instalator gada co mu pasuje jemu a nie Tobie...stad gadki ze junkers to najlepszy piec i viessmann sie chowa itp...

Moj poprzedni instalator to mało co brakowało immergassa zachwalał..a sam dystrybutor tych piecy mi powiedział:

Pani włsokie to dobre tylko wino i kobiety :)

Więc kazdy sam sobie musi przemyslec....ale generalnie zaden z instalatorów a było ich 5 potwierdzał ze do domku zasobnik byc musi

OK, wiedzę że mamy dyskusję na temat kotłów i zasobników.

Teska, ja nie twierdziłem, że Junkers jest lepszy od Viessmanna, ale jest z pewnością droższy. Czy opłaca się go kupować, czy nie to już inna sprawa. Mój instalator trwierdził tylko że paradoksalnie Junkers ma np wiecej zabezpieczeń niż Viessmann, i nic więcej. Ogólnie to sądzę że każy kocioł jest dobry. Najważniejsza jest natomiast dostępność serwisu. Dlatego Immergass w Szczecinie odpada.

Vitodens 222 ma moc modulowaną od 6,6 kW, Cerasmart od 7,6 kW nie ma więc wiekszej różnicy. Natomiast zastanów się nad CWU. Twój kociołek ma 85 l zasobnik, ale jak się woda w zasobniku wyczerpie to wydatek CWU ma tylko 9,8 l/min dla temp od 10 do 45C, nie wiem czy to wystarczy na prysznic.

Ksiegowa, z zasobnikiem sprawa jest prosta, jak się ma więcej niż jedną łazienke to kocioł dwufunkcyjny odpada. Straty na zasobniku nie są takie duże, a można je zminimalizować stosują zegar do sterowania CWU.

Zasobnik Galmet 200l można mieć za 1000zl i to jeszcze ten z lepszą izolacją.

Teska, napisz jakie problemy miał ten Twój znajomy z tym Cerasmartem, to moze zdecyduję się na Vaillanta.

Bedi

PS. Nikt nie zna tanich miejsc z parkietami w Szczecinie.

PS2. Teska, czy wiesz kto będzie Ci robił obudowę kominka, i jeżeli nie jest to tajamnicą jaki będzie koszt. Do tej pory najniższą wycenę mamy od gościa z Westa kominki na Gumiencach.

PS3. Instalatora raczej nie zmienię bo on jest OK :)

Ja i tak kupuję wszystkie materiały sam tam gdzie chcę, on tylko namówił mnie na kocioł kondensacyjny.

Bedi

tak ja Tobie podałam Westa...ale szczerze powiem jest troszeczke olewatorem...i powiem zminiałm kominek znaczy wkład...dowiedzilaam sie z e Jotul nie ma popielnika i musiasz grzebac sie w popiole przy otwartych drzwiach.

Mam kontakt na kominki Supra wklad Temporis D, wyglagaja lepiej od Jotula , szyba jest prosta szer 76 cm..i taki wklad kosztuje 4000 tys , nie 5600

Moge podac Tobie namiar na Waltera kominki, on bedzie mi robił rozprowadzenie i wszystko...jezeli chodzi o rury to 30 zł za m z materiałem.

Jak wiecej to zadzwon do mnie wieczorem powiem wiecej.

Bedi...ten zasobnik pracuje jak przepływowy podgrzewacz wody...wiec nie ma mowy o tym ze w któryms momencie bedzie zimna woda...sprawdzone dokladnie.

Z piecem dokladnie popytam,zebym głupot nie nagadała..ale wiem ze mial w ta zime sporo klopotów...wlasnie z tym cera cos tam...

Ja już mam wycenę od niego (Westa), moja obudowa to będzie 2 tys + kamień, razem 2900. A wkład to na pewno nie będzie Jotul bo są po pierwsze za drogie, a po drugie za bardzo tradycyjne. Myślałem o wkładzie Godin z pryzmatyczną szybą , 15Kw, 78 cm szeroki za 3900 lub niemieckim Sparthemie. A czy te Supra to francuskie czy niemieckie?

Tak wogóle to nie możemy się zdecydować czy chcemy mieć podnoszoną szybę czy nie.

Ja rozprowadzenia nie robię bo mam rekuperator.

Za informacje o kotle będę bardzo wdzięczny.

Bedi