bedi 13.08.2003 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Teska, ja mam raczej prostą obudowę z 2 półkami z marmuru. Ogólnie to chyba najlepiej pytać o cenę obudowy (stelaż, płyty, robocizna) + cenę kamienia to to drugie bardzo zależy od stylu. W/g mnie gościu z Westy jest najtańszy. Godin też ma popielnik, wkłady bez popielnika są raczej do ciągłego palenia, bo wtedy żar zostaje na długo. Jeszsze jedno, czy jesteś pewna tego swojego zasobnika, bo jedyne zasobniki szybciej podgrzewające wodę to płytowe? Z materiałów reklamowych Viessmanna jasno nie wynika jaki zasobnik jest tam wstawiony. Wogóle to ten Vitodens 222 to połączenie Vitodensa 200 2 funkcyjnego z małym 85l zasobnikiem. Problem nie jest w tym, że wody zabraknie, ale np w tym że dwie osoby nię będą mogły jednocześnie brać prysznica, ale z drugiej strony 85l powinno wystarczyć na 2 prysznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_a 13.08.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 bedi,to jakie ty materialy reklamowe czytales,bo te co ja czytalem mowia wlasnie o podgrzewaczach plytowych w tych viessmann-ach... Teska,sorry serdeczne,bo chyba juz nie dlugo zaczniesz krzyczec,ze mam na privie,ale ostatni priv mam z 9.08 a wtedy jeszcze o kotly nie pytalem ...Jedyne co to tylko typ tego kociola mi podalas.Ja i tak planowalem DGP z kominka,to wygralo nawet z ogrzewaniem podlogowym w tym salonie(takie byly pierwotne plany).A jak DGP to chyba nie ma sie co pchac z rekuperatorem,co?Wentylacje mechaniczna i tak bedzie mi system kominkowy przydzielal... No to co jest ktos kto mi objasni te kotly czy nie??!! I nie chce sluchac ,ze ten to lepszy a ten gorszy-pozwulcie ,ze ja wybiore... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 13.08.2003 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Karol_a, ja zrozumiełem, że ten płytowy podgrzewacz to jest w kotle a nie w zasobniku, zobacz instrukcje do Vitodensa 200. Ale oczywiście mogę się mylić, najlepiej zadzwonić do Vissemmana. Dla mnie on i tak odpada bo ja chcę mieć 200l zasobnik. Jeżeli kocioł będzie w łazience to tylko "turbo", a jak już to możesz zastanowić się nad kondensacyjnym (jakies 15% rocznych oszcz). Jeżeli musisz 2 funkcyjny to tylko z małym zasobnikiem, ale takie modele mają chyba wszyscy producenci. Ja też, mam rekuperator i nie robię DGP. Tak przy okazji jaką dajesz centralkę? Bedi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_a 13.08.2003 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Zaraz,zaraz,bo chyba sie nie zrozumielismy....Ja chce dgp zrobic czyli chyba rekuperacja mi nie bedzie juz potrzebna-dwa grzyby w barszcz...Wlasnie sie rozchodzi o to ze nie wiem jakie toznice pomiedzy piecami i nie chodzi tu o firme tylko typy(kondens,komora salaniaotwart.,zamk.,TURBO(???).I o co chodzi z ta centralka....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 13.08.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 DGP to grzanie, rekuperator to wentylacja, zupełnie dwie różne sprawy. Kocioł turbo (zamknięta komora spalania) - powietrze do spalania pobiera przez rurę pow-spalinową (dwuścienną)otwarta komora spalania - powietrze pobierane z pomieszczenia, ewentualnie można doprowadzić w pobliże kotła tzw zetką, ale i tak w pom z kotłem przepisy wymagają kratki.kondensacyjny, również z zamkniętą komorą spalania, odzysukje ciepło ze spalin, dlatego ma sprawność 109%Do łazienki to min kocioł turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.08.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 bedi ten kocioł jest nowy i ten podgrzewacz jest w zasobniku nie w piecu ...natomiast wystarczy mi to zupełnie w takim wypadku.. jest to piec stojacy... Karol_a jutro opisze co jest co ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.08.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Bedi ja nie kupiłam Vitodensa 200 tylko 222 i wlasnie to jest ta roznica, w pelni automat i pogrzewacz w zasobniku...nie w kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.08.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 aha i zasobbnik tez mozesz sobie kupic 200litrowy do vitodensa 200 zadnego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 13.08.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Cytat z mat reklamowych Vissemann: Vitodens 222 jest modułową kombinacją kotła kondensacyjnego Vitodens 200 z zasobnikiem cwu o pojemności 86 litrów. koniec cytatu. Teska, jak chcesz to mogę ci podesłać ten plik z opisem, albo możesz go sobie załadować z ich stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 13.08.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Wiem, ale one są raczej dla mnie ze drogie. Ja tylko mówię że ten Vitodens 222 ma dla mnie za mały zasobnik. Gdzieś już na forum ktoś liczył że aby kocioł dawał w przepływowo 15l/min to musi mieć jakieś 40kW a jak ma polowę to bedzie dawał jakieś 7-8 l/min i tego sie nie przeskoczy. Rozwiązaniem jest tylko duży zasobnik, tak aby z starczyło na napełnienie wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.08.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Bedi co do kamienia to jest po drodze do Pyrzyc Żabowo po lewej stronie, tam jest hurtownia kamienia maja tanio, chce tam zamowic parapety i kostke granitowa na podjazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 13.08.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Teska, dzieki za info. A może wiesz gdzie tanio kupić parkiet z jesionu? My na podjazdy i na taras damy chyba taką kostkę betonową co wygląda jak kamień brukowy. Jest w różnych wymiarach i kolorach. Możesz zobaczyć ją w firmie Posbruk na Tamie pomorzańskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.08.2003 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 bedi ale ten granit na podjazd kosztuje 250 zł za tone z tej tony wychodzi 7 m2... nie wiem ile kosztuje taka kostka betonowa... tani nie bardzo, jesionowa klepke widzialam kolo castoramy jets tam taki domek z boku drewniany i babka ma tam piekne podłogi, ale nie wiem co znaczy tanio....z tego co pamietam kosztuje ta klepka cos kolo 70 zł/m2 klon kanadyjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.08.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 sorki, jesion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 13.08.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Dzięki Teska, ta kostka kosztuje około 40 zl/m więc ten granit wychodzi taniej, ale czy on jest równy, i czy nadaje się na taras? Jeżeli ktoś ma namiary na producentów parkietu w okolicach Szczecina to bardzo proszę o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_a 13.08.2003 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Nareszcie...czyli kondensacyjny to sila rzeczy jest TURBO.Teska,ale z tym 222 to chyba nie calkiem tak po podgrzewacz jest osobno i zasobnik jest osobno.Mam taki plik pdf z przekrojem -moge zapodac.bedi a dlaczego taki wielgasny zasobnik potrzebny-basen napelniasz,przeciez te 86 to na poczatek jak odkrecasz,cisnienie spada w cieplej i uruchamia sie palnik i dziala juz przeplywowy a ten ma wystarczajaca wydajnosc z tego co wiem zeby szoku termicznego nie dostac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_a 13.08.2003 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Co do rekuperatora i dgp...dgp to nawiew powietrza ogrzanego cieplem z kominka,ale to tez mechanicznie wymuszone mozna.dodac do tego wywiewowa instalke i masz wentylacje.Prawie jak w rekuperacji tyle,ze tutaj zrodlem ciepla do ogrzania powietrza jest...cieple powietrze,ktore wywiewamy z domku.Prawda?Tak czy siak jak rekuperacja to nie dgp i na odwrot-za duzo tego dobrego i to kosztuje.Nie mowie zeby oszczedzac na wszystkim,ale kominek to bardzo przyjemne jest i nie bardzo sie orientuje ale sama istalacja rekuperatora z nim w roli glownej jest drozsza od dgp.Kominka nie wliczam bo i tak jest,czyz nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 13.08.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 karol_a, Typowa wanna to około 200l, a ja mam 2 łazienki i dużo miejsca w pom gosp. Wydajność przepływowa kotła - patrz mój post wyżej. Ja mam juz rekuperator (koszt całości to jakieś 10 tys - centralka, kanały, robocizna) a kominek będę miał w salonie bez DGP. Planuję, że jak podgrzeje się powietrze w salonie to przez wyciąg w kuchni ogrzeje ono powietrze nawiewane, i w ten sposób wtórnie rozprowadzę to ciepło. Oczywiście nie będzie to tak sprawne jak DGP, ale ja nie planuję grzania kominkiem na okrągło. Jeżeli zrobisz jak piszesz, to i tak będziesz musiał mieć wentylacje grawitacyjną (koszt), no i będzie to działało tylko jak będziesz grzał kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_a 14.08.2003 02:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Cholera,a mi sie tak podobal ten pomysl z kominkiem...Zartowalem . teska a jak u Ciebie z kosztami DGP?Powiedz cos na moja obrone.... Ale ja sie dalej upieram,ze nawet jak wanne od razu zapelniasz calutka to te 85 ciepluchnej Ci zleci....ale zanim zleci to sie kociolek wlaczy i reszte Ci dochula.Poza tym i tak nie wrzucisz nigdzie 200 litrow wody w minute czy dwie...czhyba ze masz z 500l goracej i rure jak komin Batorego Nie neguje Twojego rozwiazania,byc moze jest lepsze od tego,ktore ja sobie pierwotnie wymyslilem...Tyle,ze ja jeszcze dojrzewam z decyzjami i bede sie bacznie rozgladal,a Tobie dziekuje,bo na pewno blizej sie jeszcze przyjze rekuperatorom.I tak musze usiasc z kalkulatorem i przekrecic kilka liczb...Na to nie ma rady.A takie dyskusje rozwijaja synapsy i o to chodzi.Ciesze sie,ze panuje tutaj spokoj i uprzejmosc,bo w innych tematach to ludzie sa gotowi sobie skoczyc do gardel...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 14.08.2003 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 tak sobie spojrzalam, o ktorej karol_a wyslal ostatniego posta. to problemy ze snem spowodowane zwarciem na synapsach, neuroprzekazniki szlak trafil, czy ciężka praca?? a tak wogole to dzien dobry wszystkim do samego rana- zgodnie z prognozami za oknem deszcz i 22stopnie rzeczywiscie totalne oziebienie. buziaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts