Teska 14.08.2003 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Karol_a czemu mamy sobie skakac do gardeł?? kazdy mowi co chce miec i jest ok...Bedi chce rekuperato...ja nie chce , bo mam zdanko na temat tego urzadzenia , ja chce DGP Bedi nie chce...i jest , kazdy posłucha co kto ma do powiedzenia i tak robi swoje.. Ja robie dgp - cały koszt łacznie z obudowa ( obudowe zobacz w dzienniku zielonej ) mam tylko nie z kastylionu a z marmuru.. Kominek znaczy wkład to koszt 4 tys wklad na 99% supra temporis d na grzanie ciagłe ..całosc na gotowo to 10 tyś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.08.2003 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Bedi kostka jak kostka ogólnie mozna nazwac je równymi ,a le nie uzydkasz typowo powierzchni jak z polbruku.Mysle ze na taras sie nadaje , taka szaro-czrna kostka po deszczu i wsłoncu wyglada pięknie...aha jeszcze jest kostka rózowa , ale ona kosztowała cos 500-600 zł za tone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.08.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 bikosa witaj...a gdzie jest deszcz u mnie na Bukowym swieci słonce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 14.08.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 no jak to gdzie jest deszcz?? prognoz nie ogladasz? od 2 dni trabia, ze na zachodzie ma od wczoraj padac. moje pelargonie sa zupelnie mokre (po wylaniu na nie 4l wody). pada jednym slowem straszliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.08.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 a to fakt... u mnie wczoraj na budowie deszcz zlał schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 14.08.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Trzymajcie kciuki, dziś jadę sprawdzać dokumentację działeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 14.08.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Co do wyborów to się zgadazm, w budownictwie nie ma technologii w 100% złych i w 100% dobrych (może poza technologią szkieletu drewnianego, która jest tragiczna). Wszystko zależy od potrzeb, warunków, upodobań i możliwości finansowych. Karol_a, ja rekuperator założyłem już na etapie projektu (tak samo jak kocioł turbo) nie mam więc wentylacji grawitacyjnej, a jedyny komin jaki posiadam to komin do kominka. Rekuperator mam z 2 powodów1. w domu parterowym przy wentylacji grawitacyjnej kanały wentylacyjne są w miarę krótkie, więc nie mają dobrego ciągu 2. Zimą będę miał świeże powietrze o temp 16 - 18 C, i nie muszę się martwić o skraplanie wody na oknach, czy montowanie jakiś nawiewników sterowanych higroskopowoWadą jest oczywiście to że to jest kolejne urządzenie w domu wymagające przeglądów, wymiany filtrów, ewentualnych napraw. Z drugiej strony ktoś wyliczył, że koszty eksploatacyjne bilansują się z oszczędnościami na wymienniku krzyżowym (ograniczenie strat ciepła na wentylację). Teska, dzięki za namiar na ten kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.08.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Bedi...jak bedziesz potrzebował fonu do Zabowa, to Bolek ( moj tynkarz) ma ... Bikosa.....3mam łapki oby wszystko było ok z tą działeczką.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_a 14.08.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Ha,ha,ha Bikosa ja rzeczywiscie pracuje ale w zgola odmiennej strefie czasowej i na dodatek w nocy...Jestem 6 godzin do przodu...Czekalem kiedy ktos sie zapyta Czyli Teska kominek i dgp jest tansza alternatywa od rekuperacji bo dyszka z kominkiem,a u rekuperantow( ) samo urzadzenie plus instalacja tez dycha-dolozyc kominek i fiu,fiu... Bedi to mnie uspokoiles ,bo ja domek z zamieszkalym poddaszem chcem miec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 14.08.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Karol_a, to wszystko zalezy jak czesto bedziesz palil w tym kominku. Typowe roczne koszty gazu dla domku 150m2 to jakies 2000zl rocznie (CO i CWU). Jak bedziesz palil kominkiem to moze zejdziesz na 1000 (tak sobie zgaduje, bo i za gaz na ogrzewanie CWU musisz placic, a drewno tez cos kosztuje), czyli miesiecznie oszczedzasz jakies 83zl palac w kominku. W/g mnie to sie nie oplaca. Jak ktos sie nastawia na palenie to juz lepiej dac kociol zagazowujacy drewno, i przynajmniej nie ma sie kotlowni w salonie. Jak tam bede palil kominkiem tylko dla przyjemnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.08.2003 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Bedi... moi znajomi palą ciagle np tej zimy kominkiem piec włacza sie tylko na moment nad ranem kiedy temp spada do 19 st a tak tylko kominek - gotuja na płycie ceramicznej nie na kuchence gazowej Tej zimy opał i ogrzanie domu kosztowało ich 1200 zł....tak tak 1200 zł...palili brzoza ( sucha)...a zima tej zimy była.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.08.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Bedi hmm typowy roczny koszt gazu moj kumpel co ma tego junkersa cera cos tam za jeden miesiac luty zapłacił 800 zł rachunek a tak rachunki na tym piecu to srednio 400 zł.. ma dom 150 m2 z uzytkowym poddaszem..temp w pomieszczeniach to 21 st...a kominek sobie wziła jeno tak zeby był...i teraz załuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 14.08.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Teska, to ja wlasnie zalozylem 1000zl, 1200 to w granicach bledu. 2000zl to mialem na mysli roczne zuzycie, zobacz na posty w dziale Wymiana doswiadczen. Ale, nawet jak wyjdzie 3000 rocznie to 3000 - 1200 = 1800 /12 = 150zl miesiecznie. A przy kotle kondensacyjnym ma byc o jakies 10-15% taniej, z rekuperatorem powinno wyjsc jeszcze mniej. Ale, ja tam nie mowie nie, jak mnie rachunki za gaz powala, to i DGP sobie zamontuje. W domu parterowym to zaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.08.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Bedi masz racje.... i nie bierz za mocno powaznie to co pisza na forum jak to jest naprawde to dowiesz sie jak bedziesz grzał...zreszta wszyscy sie dowiedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.08.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Karol_a zerknij na wiadomosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 14.08.2003 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Zgadza sie, kazdy budynek jest jednak inny, dla jednego 20C to juz cieplo, drugi potrzebuje 25. Jak bedzie to zobacze po pierwszej zimie.Milego weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.08.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 Miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_a 15.08.2003 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 Dla mnie dzien jak co dzien...Ale przynajmniej Wam zycze milego i udanego weekendu. Za niedlugo bede mial dluuuuuuugi weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 15.08.2003 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 jutro na budowe. pluca juz wypluwam od tej waty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 16.08.2003 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 człowiek..... maseczke załóż....i rekawice i odziez ochronną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts