Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Karol_a

czemu mamy sobie skakac do gardeł?? kazdy mowi co chce miec i jest ok...Bedi chce rekuperato...ja nie chce , bo mam zdanko na temat tego urzadzenia , ja chce DGP Bedi nie chce...i jest , kazdy posłucha co kto ma do powiedzenia i tak robi swoje.. :lol:

Ja robie dgp - cały koszt łacznie z obudowa ( obudowe zobacz w dzienniku zielonej ) mam tylko nie z kastylionu a z marmuru..

Kominek znaczy wkład to koszt 4 tys wklad na 99% supra temporis d na grzanie ciagłe ..całosc na gotowo to 10 tyś..

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Bedi

kostka jak kostka ogólnie mozna nazwac je równymi ,a le nie uzydkasz typowo powierzchni jak z polbruku.

Mysle ze na taras sie nadaje , taka szaro-czrna kostka po deszczu i wsłoncu wyglada pięknie...

aha jeszcze jest kostka rózowa , ale ona kosztowała cos 500-600 zł za tone...

Co do wyborów to się zgadazm, w budownictwie nie ma technologii w 100% złych i w 100% dobrych (może poza technologią szkieletu drewnianego, która jest tragiczna). Wszystko zależy od potrzeb, warunków, upodobań i możliwości finansowych.

Karol_a, ja rekuperator założyłem już na etapie projektu (tak samo jak kocioł turbo) nie mam więc wentylacji grawitacyjnej, a jedyny komin jaki posiadam to komin do kominka.

Rekuperator mam z 2 powodów

1. w domu parterowym przy wentylacji grawitacyjnej kanały wentylacyjne są w miarę krótkie, więc nie mają dobrego ciągu

2. Zimą będę miał świeże powietrze o temp 16 - 18 C, i nie muszę się martwić o skraplanie wody na oknach, czy montowanie jakiś nawiewników sterowanych higroskopowo

Wadą jest oczywiście to że to jest kolejne urządzenie w domu wymagające przeglądów, wymiany filtrów, ewentualnych napraw.

Z drugiej strony ktoś wyliczył, że koszty eksploatacyjne bilansują się z oszczędnościami na wymienniku krzyżowym (ograniczenie strat ciepła na wentylację).

Teska, dzięki za namiar na ten kamień.

Ha,ha,ha Bikosa ja rzeczywiscie pracuje ale w zgola odmiennej strefie czasowej i na dodatek w nocy...Jestem 6 godzin do przodu...Czekalem kiedy ktos sie zapyta :D

Czyli Teska kominek i dgp jest tansza alternatywa od rekuperacji bo dyszka z kominkiem,a u rekuperantow( :D ) samo urzadzenie plus instalacja tez dycha-dolozyc kominek i fiu,fiu...

Bedi to mnie uspokoiles ,bo ja domek z zamieszkalym poddaszem chcem miec...

Karol_a, to wszystko zalezy jak czesto bedziesz palil w tym kominku. Typowe roczne koszty gazu dla domku 150m2 to jakies 2000zl rocznie (CO i CWU). Jak bedziesz palil kominkiem to moze zejdziesz na 1000 (tak sobie zgaduje, bo i za gaz na ogrzewanie CWU musisz placic, a drewno tez cos kosztuje), czyli miesiecznie oszczedzasz jakies 83zl palac w kominku. W/g mnie to sie nie oplaca. Jak ktos sie nastawia na palenie to juz lepiej dac kociol zagazowujacy drewno, i przynajmniej nie ma sie kotlowni w salonie.

Jak tam bede palil kominkiem tylko dla przyjemnosci.

Bedi...

moi znajomi palą ciagle np tej zimy kominkiem piec włacza sie tylko na moment nad ranem kiedy temp spada do 19 st a tak tylko kominek - gotuja na płycie ceramicznej nie na kuchence gazowej

Tej zimy opał i ogrzanie domu kosztowało ich 1200 zł....tak tak 1200 zł...palili brzoza ( sucha)...a zima tej zimy była....

Bedi

hmm typowy roczny koszt gazu moj kumpel co ma tego junkersa cera cos tam za jeden miesiac luty zapłacił 800 zł rachunek :( a tak rachunki na tym piecu to srednio 400 zł.. ma dom 150 m2 z uzytkowym poddaszem..temp w pomieszczeniach to 21 st...a kominek sobie wziła jeno tak zeby był...i teraz załuje...

Teska, to ja wlasnie zalozylem 1000zl, 1200 to w granicach bledu.

2000zl to mialem na mysli roczne zuzycie, zobacz na posty w dziale Wymiana doswiadczen. Ale, nawet jak wyjdzie 3000 rocznie to 3000 - 1200 = 1800 /12 = 150zl miesiecznie.

A przy kotle kondensacyjnym ma byc o jakies 10-15% taniej, z rekuperatorem powinno wyjsc jeszcze mniej.

Ale, ja tam nie mowie nie, jak mnie rachunki za gaz powala, to i DGP sobie zamontuje. W domu parterowym to zaden problem :D