Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc123
A co powiecie na białe okna PCV do domu z ciemnobrązowym dachem?... :-? Chyba mnie to czeka... niestety... jaki tynk wybrać? Miała być jasna kawa albo załamany beż... a teraz to pewnie biały został... a ja chciałem mieć okiennice... to sie pewnie z nimi pozegnam... buuu :cry:

Stasiek! Zrób do tego jasnowaniliową elewację (kolor jak lody waniliowe - jasny) i naokoło okien taką oblamówkę w bałym kolorze. Super to wygląda głównie z grafitowym dachem ale myślę, że z brązowym też będzie ekstra.

Pooglądaj domy z archona - www. archon.com.pl - tam jest dużo takich propozycji. Myślę, że Ci się moja propozycja spodoba. :D Pozdrawiam! Ivette

Dzięki Maksiu! Właśnie przeleciałam całą poprzednią stronę, żeby znaleźć post Bediego.

BEDI - odezwij się o tych CAL-owych drzwiach!

Stasiek - sorry! Jeśli jeszcze nie masz dachu to mógłbyś wziąć grafitowy z NELSKAMPA - byłoby super z białym plastikami i jasnowaniliową elewacją i białymi oblamówkami wokół okien.

Aha! Dom nie powinien być zbyt mały, bo ciemny dach pomniejsza go znacznie optycznie. Koniecznie obejrzyj projekty archona, to sam zobaczysz. Mi się ta kombinacja bardzo podoba, ale:

1. mamy mały dom 116 m2 z użytkowym poodaszem

2. zawsze chcieliśmy mieć ceglastą dachówkę

3. zawsze chcieliśmy mieć drewniane okna

Wobec tego zostaje tylko moja waniliowa elewacja.

:wink:

Maksiu - też będzie bardzo ładna kombinacja. To jest głównie kwestia Twoich wyobrażeń o domu, które miałeś w głowie "od zawsze". My kilka razy przerabialiśmy kwestię zmiany koloru dachu, okien, elewacji i zawsze wracało do pierwotnej wersji; więc tak już musi zostać!

najgorzej, że mój sąsiad właśnie pomalował elewację i jest to mój kolor, tylko odcień intensywniejszy :cry: :cry: I co robić? Chciałabym, żeby nasz dom miał indywidualny charakter - taki tylko nasz.

Ale mój Tadeusz mówi, że trzeba robić swoje i nie oglądać się na sąsiadów, gdyż ktoś zawsze zrobi coś tak jak ty - jak nie wcześniej, to później (nawet może zgapi?). Zobaczymy, jak dojdzie co czego zwłaszcza, że u nas osiedle 60 domów - i każdy zrobi indywidualnie...

Takie są moje przemyślenia na ten temat. A co myślą inni? :-?

Jeżeli chodzi o kolorki domu to róbcie jak Wam się podoba - w żadnym razie nie oglądajcie się na sąsiadów. Może trochę przesadiłam ale mąż Ivette ma całkowitą rację - kolor na osiedlu 60 domków na pewno się powtórzy, no o ile nie zrobicie np. granatu z pomarańczem - niezapomniane wrażenie. Indywidualizm domku podkreślicie wykończeniem detali, ogródkiem itp.

U mnie jest tak:

dach - ceglasty - esówka, elewacja - jasny zółty piętro, ciemniejszy zółty parter(G i H 077 z palety Tikurilli), cokół - tynk mozaikowy mieszanka żółto-, brązowo - czerwona (taka za przeproszeniem sraczka, ale pasująca do reszty), reszta dodatków tj. okna, drzwi, rynnyi podbitka białe.

NO i wystarczy tego pisania........ :wink:

Pozdrawiam! Pa!

Czemu nie drewniana podbitka? U mnie jest PCV gdyż nie dam rady konserwować 7 metrów nad ziemią. Kolor mahoniu na ganku jest śliczny, ale na podbitce może się nie sprawdzić - no chyba że będą też takie rynny :wink:

Co do drzwi - ja wzięłam najtańsze białe i do tego nie drewniane, jak znajdę ładniejsze to wymienię. Jak chciałam drewno to jeden z uczciwszych sprzedawców powiedział, że drewno nawet klejone nie jest w 100% pewne i będzie pracowało wystawione na warunki atmosferyczne.

Mam też tego przykład u kolegi - drzwi drewniane z Urzędowskiego już kilka razy reklamował (niedomykają się po większych deszczach i coś tam było z zamkami).

Generalnie jeśli chodzi o kolorystykę staram się nie wprowadzań więcej niż 3 kolorów na dom, żeby nie przesadzić.

Księgowa - kurde już zamówiłam okna u Urzędowskiego!

I co teraz? Przecież opinie są naprawdę dobre :(

Maksiu! Dlaczego nie podbitka z drewna? Ja chcę taką zrobić. A drzwi - to chyba białe - są takie tanie stalowe drzwi i wygląd OK.