GrzegorzR 21.06.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Pytanie do budujących, tych co budowali i tych co będą wkrótce budować. Czy budujecie systemem mocno gospodarczym wynajmując ekipy budowlane i samemu organizując zakup i dostawę materiałów, czy też wynajmujecie firmy które wykonują usługę (materiały + robocizna) na określony zakres budowy. W tym pierwszym przypadku kupujecie materiały biorąc faktury na siebie i płacicie 22% VAT, czy też jesteście jakoś dogadani z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 21.06.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Teska - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 21.06.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 a tak przy okazji - dobry wieczór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 21.06.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 i jeszcze małe pytanko gdzie najtaniej można kupić kręgi betonowe takie na studnię średnica 1 m lub 1.2 m wysokość 0.5 m sztuk 8 lub 9 najlepiej tani producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.06.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Czy budujecie systemem mocno gospodarczym wynajmując ekipy budowlane i samemu organizując zakup i dostawę materiałów, czy też wynajmujecie firmy które wykonują usługę (materiały + robocizna) na określony zakres budowy. Ja najpierw chciałem systemem mocno gospodarczym ale teraz mam na oku tzw. inwestora zastępczego. Okaże się jak mi zrobią ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigx 21.06.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Pytanie do budujących, tych co budowali i tych co będą wkrótce budować. Czy budujecie systemem mocno gospodarczym wynajmując ekipy budowlane i samemu organizując zakup i dostawę materiałów, czy też wynajmujecie firmy które wykonują usługę (materiały + robocizna) na określony zakres budowy. W tym pierwszym przypadku kupujecie materiały biorąc faktury na siebie i płacicie 22% VAT, czy też jesteście jakoś dogadani z wykonawcą. Wierz mi, jak się postarasz i trochę polatasz i podzwonisz to jesteś w stanie sam kupować taniej materiały, wykonawca nie ma motywacji żeby wynależć najtańszy (przerabiam to teraz i także dzięki forrum zadziwiam mojego wykonawcę, że można piasek, beton, drewno itp po tyle a tyle), sam bierze ode mnie namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzR 21.06.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 zbigx - to że można samemu znaleźć materiały w lepszej cenie niż ma wykonawca współpracujący zazwyczaj ze stałymi dostawcami i zaoszczędzić to jestem przekonany, tylko kiedy znaleźć czas na szukanie tego wszystkiego - to mnie trochę zniechęca do tego sposobu prowadzenia budowy, przy materiałach głównych jeszcze jakoś to ujdzie, ale przy drobnych(?), jest jeszcze jeden problem ile przy takim systemie można oszczędzić no i co z vatem, który kupując samemu trzeba zapłacić 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 22.06.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 witam środkowo GrzegorzR - ci co już u nas pobudowali to, mieli jeszcze vat 7%. też należę do tych co wybrali system mocno gospodarczy. jak coś było z vatem 22% i nie należało do grupy wysokiego ryzyka to, często brałam bez rachunku (np. piasek). czas? czas jakoś znajdziesz, a napewno nie będzie stracony - bo zaoszczędzisz kasę, która zawsze się przyda na coś innego. wbrew pozorom, potem to, nie taka duża robota, bo po weryfikacji okazuje się, że współpracujesz z 2-3 hurtowniami (reszta odpadła np za brak elastyczności). tym sposobem dużo rzeczy kupowałam na telefon: dzwoniłam, zamiawiałam, jechałam w wolnej chwili zapłacić, a transport odbierali budowlańcy. a drobiazgi? no cóż, nie ma rzeczy doskonałych. po pracy (lub w jej trakcie ) na tasie praca-dom robiłam konieczne zakupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 22.06.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Teska - słyszałam od majstra, że byłaś w mojej okolicy wieczorkiem? szkoda, że mię nie było, jakąś kawę byśmy odpiły lub cóś. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Czupurek hmm..byłam ale o 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2005 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 bodekku najtaniej było w weglobudzie koło Turzyna- udaj sie tam z tyłu i od razu do kierownika ( taki młody facet) ja pogadałam i kupiłam z rabatem , lepszym niz dawano w sklepie po lewej stronie w cenie przywóz..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 witam wszystkich srodkowo u mnie od jutra zmiana kopiacych...panowie bezrobotni, młodzi uznali ze im za goraco i ciezko i juz nie bedą pracować... to nic...szczytem było pytanie o rozliczenie wyszlo ze maja mi oddać czesc kasy a jeszcze lepszym....stwierdzenie zebym ich odwiozła do dom tym mnie rozbawili.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2005 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Czupurek no wiesz kobito.....zeby ci majster gadał wsiadaj na rower i sio do mnie, tez cós odpijemy wieczorowa porą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 22.06.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Witam z ranka ... po tygodniowej samotności wraca mój ukochany ... w końcu!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 jolly ech co to jest samotnosc tygodniowa...moj wroci dopiero w połowie sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 22.06.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Teska - no gadał, bom ja na treningu była chętnie, chętnie ale ja... rowerka ni mam ale jakbyś się nudziła dzisiaj to moze przytruptam na pół godzinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Czupurek to na nogach..alb na 4 kółkach No i robie drewutnie na drewno i taczki i łopaty itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Czupurek to ok...napisz o której przytruptasz, dzis zero fachmanow to i na tarasie posiedzimy a co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 22.06.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 siódma? może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Czupurek no to czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts