Agacka1719499039 08.10.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Planujemy zakup kominka z płaszczem wodnym , ogrzewanie nim domu i wody użytkowej...Wszytko dobrze tylko, po 1/ taki kominek jest wiekszy od tradycyjnego a tego w planach nie uwzględniliśmy.. a po 2/ jest dużo droższy...Udało mi się znaleść w necie stronkę z urządzeniem które można zamontować do każdego kominka i które podobno zastępuje taki płaszcz wodny..Mam w związku z tym pytanie..czy ktoś takie coś ma? Albo czy jest ktoś, kto mógłby mi doradzić z technicznego punktu widzenia czy to się sprawdzi?Czy może szkoda na to pieniędzy?Adres strony: http://www.firesystem.pl/index.htmlZ góry dziękuję za wypowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 08.10.2004 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 To jakaś nowość? Może jakiś technik rzuci na to okiem i się wypowie choć z "technicznego"punktu widzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 08.10.2004 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaZ 08.10.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Widzisz to jest nowość i nawet stary majster od kominków nie umiał mi powiedzieć czy to się sprawdzi - my tez jestesmy zainteresowani takim kominkiem - oglądałam je w którymś z ostatnich numerów muratora i jakoś nie wyglądały mi na większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 08.10.2004 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Kasia piszesz o kominku z płaczszem wodnym już zamontowane firmowo czy o tym systemie o który tutaj pytam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaZ 08.10.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Pisze o kominku z płaszczem - ale tez jeszcze go nie zamontowaliśmy - bo tak jak mówiłaś jest to trochę większy wydatek - więc narazie zbieramy na niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 08.10.2004 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 No właśnie... a ten system o który tu pytam jest ciut tańszy,tylko nie wiem czy coś wart...???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaZ 08.10.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Też słyszałam o tym sprzęcie ale też słyszałam że jest nic nie wart, sprawią jakies problemy ale dokładnie nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 08.10.2004 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Kasia czy wolno mi zapytać gdzie lub od kogo słyszałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 08.10.2004 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Urzadzenie wyglada na wyjatkowo proste i nie bardzo wiem co mogloby sie zepsuc (oczywiscie wiadomo ze zepsuc moze sie wszystko) wydaje mi sie ze to cudo moze miec mniejsza sprawnosc niz kominek z plaszczem wodnym (odbiera cieplo tylko ze spalin). Z drugiej strony kotly kondensacyjne tez odbieraja cieplo ze spalin a maja bardzo duze sprawnosci. Jednym slowem trzebaby spojzec na specyfikacje. I jeszcze jedna uwaga. Na stronie producent podaje ze produkt daje 10kW. A co jesli dajmy na to kominek ma moc 5kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 11.10.2004 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Henryku jeśli chciałeś mi zadac podchwytliwe pytanie nie trzeba się było tak wysilać... Dla mnie i tak wszytko to jakoś pokomplikowane... W weekend były targi budowlane,chodziłam,pytałam i nie jestem wcale mądrzejsza...każdy producent zachwala swoje,odradzając inne... Polecaja tylko ogrzewanie ciepłym powietrzem,bo instalacja płaszcza wodnego nie zwróci się tak szybko...i nie jest warta tych pieniedzy...serio nie wiem co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.10.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 AgackaUrządzenie nad którym się zastanawiasz nie jest żadną nowością podejrzewam ż e prawie każdy hydraulik będący już na emeryturze montował coś podobnego przy piecu na opał stały Dawne piece miały niską sprawność tak że aż kominy pękały i to w pewnym stopniu zwiększało to ich sprawność Dwa razy zdarzyło mi się „przerobić” zwykły kominek na kominek z płaszczem wodnym Pionową rurę odprowadzająca spaliny owinąłem rurą miedziana efekt jest dobry a moc znacznie większa niż proponowanego przez Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 12.10.2004 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 niezły mam pytanie, w tym opisanym przez Ciebie rozwiązaniu, to kominek zasila centralne ogrzewanie, czyli podczas palenia w kominku musiała by równierz pracować pompa (w CO z wymuszonym obiegiem, czyli takie jak się teraz robi), nie myle się ? czyli rozumiem, że centralne sobie pracuje a kominek pali się równolegle i zasila zarazem CO przez co piec gazowy włancza się dużo mniej (jak jest termostat) ? ale co gdy chcemy palić tylko w kominku?to musimy włączyć odrazu pompe bo nam się rura przepali jak nie będzie przepływu??Ps.napisz mi czy wykonujesz CO , czy robisz w Warszawie i ile bierzesz od punktu?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 12.10.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Urządzenie to podłączasz jak normalny kominek z płaszczem wodnym do instalacji co Ostatnio podłączyłem kominek z płaszczem wodnym na Białołęce tak ze może grzać zarówno c.o. jak i sama ciepła wodę w zasobniku Inwestor jest zachwycony ale to dlatego ze musieli się szybko wprowadzić a nie mieli jeszcze gazu Inna sprawa to to ze jeśli chcemy napalić latem w kominku to musimy oddać gdzieś to ciepło najlepiej do zasobnika z ciepłą wodą Odpowiedz na drugą część pytania brzmi Kiedyś przyjechałem do Warszawy zrobić jedną instalację i już zostałem, robię wszystkie instalacje „rurowe” Cena, musiał bym zobaczyć czym jeździsz i czy masz dach z dachówki a tak na serio 90zł netto i spore kolejki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 12.10.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Mogę się mylić, ale zastanówcie się nad: 1. Jotul sprzedaje coś podobnego, tylko nie do grzania wody. Jest to forma radiatora zwiększającego powierzchnię oddawania ciepła do powietrza z rury spalinowej. Po co wykorzystywać dodatkowe medium kiedy można od razu grzać powietrze. A w efekcie końcowym chodzi właśnie o to, żeby powietrze w domu było ciepłe. 2. Piece kondensacyjne odbierają ciepło ze spalin, ale w znacznej części jest to ciepło parowania wody, czyli produktu po spalaniu gazu. W kominku nie spalamy gazu i nie mamy takich ilości wody w spalinach. Piece te posiadają również wentylator wywołujący ciąg kominowy. 3. Optymalna temperatura spalin z kominka podobno wynosi 400 C. Chyba ze względu na sprawność. Należy sobie zadać pytanie, jakie będą skutki nadmiernego ochłodzenia spalin tuż za wkładem. Może jakaś rosa w kominie, może coś innego. 4. Jakim cudem to urządzenie ma dać 10 kW, jeśli duuuże wkłady mają powiedzmy 15 kW, przy sprawności powiedzmy 70 %. Z tego wynika, że w komin idzie 4,5 kW. Czyżby Perpetum Mobile ? 5. W kwesti rurki którą owijany był wylot spalin w piecach tradycyjnych. Jak została zmierzona ta moc, że wiadomo, że była dużo większa. Czyli np. 20 kW wymiennik ciepła z kawałka miedzianej rurki, przy wymianie gaz - ciecz ? Poza tym ten piec musiałby emitować pewnie z 40 kW mocy. Coś mi się wierzyć nie chce. 6. Jeśli chodzi o wkłady z płaszczem wodnym, to moim zdaniem nigdy nie dościgną specjalizowanych pieców co, w chociażby sprawności. Do tego jeśli ktoś, tak jak ja, decyduje się zrobić z salonu kotłownię, to po co jeszcze do tego wieszać kaloryfery, ciągnąć rurki itd. Wystarczy DGP. I to działa. Jeśli natomiast kominek ma być dla przyjemności, czy do palenia okazyjnego, inwestycja w płaszcz wodny, pewnie się nie zwróci zanim kominek ulegnie biodegradacji. Pozdrawiam ! PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 12.10.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 o kominkach z płaszczem wodnym było już dużo polecam wyszukiwarkę i stare wątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 12.10.2004 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Niezły...to mnie coś zaświtało i proszę o konsultacje,jesli to nie kłopot A gdyby tak...wstawić sobie jednak tarnave 18 kw bo podoba mi się ten kominek bardzo...zrobić sobie system goracego powietrza...i znaleść takiego speca jak Ty i tak po prostu dorobic sytem rurek wokół wkładu i to wszytko podłaczyc do już i tak istniejącej instalacji co? Jaki były w przybliżeniu koszt takiego przedsięwzięcia? Czy to gra warta świeczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 12.10.2004 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Zły pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 12.10.2004 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Agacka nie denerwuj sie mój mąż "niezły" o tej porze jeszcze pracuje. Czasami jest na Forum o "przyzwoitej" porze ale to tylko jak przyjeżdża na obiadek. Jak wróci to na pewno Ci odpisze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 13.10.2004 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Anam pięknie Ci dziękuje...jak to dobrze,że my żony się rozumiemy! Bałam się tylko,że ten przypadek jest tak beznadziejny,że nawet szkoda słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts