Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FIRESYSTEM

Recommended Posts

Planujemy zakup kominka z płaszczem wodnym , ogrzewanie nim domu i wody użytkowej...

Wszytko dobrze tylko, po 1/ taki kominek jest wiekszy od tradycyjnego a tego w planach nie uwzględniliśmy.. a po 2/ jest dużo droższy...

Udało mi się znaleść w necie stronkę z urządzeniem które można zamontować do każdego kominka i które podobno zastępuje taki płaszcz wodny..

Mam w związku z tym pytanie..czy ktoś takie coś ma? Albo czy jest ktoś, kto mógłby mi doradzić z technicznego punktu widzenia czy to się sprawdzi?Czy może szkoda na to pieniędzy?

Adres strony: http://www.firesystem.pl/index.html

Z góry dziękuję za wypowiedzi...

Urzadzenie wyglada na wyjatkowo proste i nie bardzo wiem co mogloby sie zepsuc (oczywiscie wiadomo ze zepsuc moze sie wszystko)

wydaje mi sie ze to cudo moze miec mniejsza sprawnosc niz kominek z plaszczem wodnym (odbiera cieplo tylko ze spalin). Z drugiej strony kotly kondensacyjne tez odbieraja cieplo ze spalin a maja bardzo duze sprawnosci.

Jednym slowem trzebaby spojzec na specyfikacje.

I jeszcze jedna uwaga. Na stronie producent podaje ze produkt daje 10kW. A co jesli dajmy na to kominek ma moc 5kW? :D

Henryku jeśli chciałeś mi zadac podchwytliwe pytanie nie trzeba się było tak wysilać... :wink: :lol: Dla mnie i tak wszytko to jakoś pokomplikowane...

W weekend były targi budowlane,chodziłam,pytałam i nie jestem wcale mądrzejsza...każdy producent zachwala swoje,odradzając inne...

Polecaja tylko ogrzewanie ciepłym powietrzem,bo instalacja płaszcza wodnego nie zwróci się tak szybko...i nie jest warta tych pieniedzy...serio nie wiem co zrobić :( :( :(

Agacka

Urządzenie nad którym się zastanawiasz nie jest żadną nowością podejrzewam ż e prawie każdy hydraulik będący już na emeryturze montował coś podobnego przy piecu na opał stały Dawne piece miały niską sprawność tak że aż kominy pękały i to w pewnym stopniu zwiększało to ich sprawność Dwa razy zdarzyło mi się „przerobić” zwykły kominek na kominek z płaszczem wodnym Pionową rurę odprowadzająca spaliny owinąłem rurą miedziana efekt jest dobry a moc znacznie większa niż proponowanego przez Ciebie

niezły mam pytanie, w tym opisanym przez Ciebie rozwiązaniu, to kominek zasila centralne ogrzewanie, czyli podczas palenia w kominku musiała by równierz pracować pompa (w CO z wymuszonym obiegiem, czyli takie jak się teraz robi), nie myle się ? czyli rozumiem, że centralne sobie pracuje a kominek pali się równolegle i zasila zarazem CO przez co piec gazowy włancza się dużo mniej (jak jest termostat) ? ale co gdy chcemy palić tylko w kominku?to musimy włączyć odrazu pompe bo nam się rura przepali jak nie będzie przepływu??

Ps.napisz mi czy wykonujesz CO , czy robisz w Warszawie i ile bierzesz od punktu?

Pozdrawiam.

Urządzenie to podłączasz jak normalny kominek z płaszczem wodnym do instalacji co Ostatnio podłączyłem kominek z płaszczem wodnym na Białołęce tak ze może grzać zarówno c.o. jak i sama ciepła wodę w zasobniku Inwestor jest zachwycony ale to dlatego ze musieli się szybko wprowadzić a nie mieli jeszcze gazu Inna sprawa to to ze jeśli chcemy napalić latem w kominku to musimy oddać gdzieś to ciepło najlepiej do zasobnika z ciepłą wodą

Odpowiedz na drugą część pytania brzmi

Kiedyś przyjechałem do Warszawy zrobić jedną instalację i już zostałem, robię wszystkie instalacje „rurowe” Cena, musiał bym zobaczyć czym jeździsz i czy masz dach z dachówki :lol: a tak na serio 90zł netto i spore kolejki

Mogę się mylić, ale zastanówcie się nad:

1. Jotul sprzedaje coś podobnego, tylko nie do grzania wody. Jest to forma radiatora zwiększającego powierzchnię oddawania ciepła do powietrza z rury spalinowej. Po co wykorzystywać dodatkowe medium kiedy można od razu grzać powietrze. A w efekcie końcowym chodzi właśnie o to, żeby powietrze w domu było ciepłe.

2. Piece kondensacyjne odbierają ciepło ze spalin, ale w znacznej części jest to ciepło parowania wody, czyli produktu po spalaniu gazu. W kominku nie spalamy gazu i nie mamy takich ilości wody w spalinach. Piece te posiadają również wentylator wywołujący ciąg kominowy.

3. Optymalna temperatura spalin z kominka podobno wynosi 400 C. Chyba ze względu na sprawność. Należy sobie zadać pytanie, jakie będą skutki nadmiernego ochłodzenia spalin tuż za wkładem. Może jakaś rosa w kominie, może coś innego.

4. Jakim cudem to urządzenie ma dać 10 kW, jeśli duuuże wkłady mają powiedzmy 15 kW, przy sprawności powiedzmy 70 %. Z tego wynika, że w komin idzie 4,5 kW. Czyżby Perpetum Mobile ?

5. W kwesti rurki którą owijany był wylot spalin w piecach tradycyjnych. Jak została zmierzona ta moc, że wiadomo, że była dużo większa. Czyli np. 20 kW wymiennik ciepła z kawałka miedzianej rurki, przy wymianie gaz - ciecz ? Poza tym ten piec musiałby emitować pewnie z 40 kW mocy. Coś mi się wierzyć nie chce.

6. Jeśli chodzi o wkłady z płaszczem wodnym, to moim zdaniem nigdy nie dościgną specjalizowanych pieców co, w chociażby sprawności. Do tego jeśli ktoś, tak jak ja, decyduje się zrobić z salonu kotłownię, to po co jeszcze do tego wieszać kaloryfery, ciągnąć rurki itd. Wystarczy DGP. I to działa. Jeśli natomiast kominek ma być dla przyjemności, czy do palenia okazyjnego, inwestycja w płaszcz wodny, pewnie się nie zwróci zanim kominek ulegnie biodegradacji.

Pozdrawiam !

PL

Niezły...to mnie coś zaświtało i proszę o konsultacje,jesli to nie kłopot :lol:

A gdyby tak...wstawić sobie jednak tarnave 18 kw bo podoba mi się ten kominek bardzo...zrobić sobie system goracego powietrza...i znaleść takiego speca jak Ty :lol: :lol: :lol: i tak po prostu dorobic sytem rurek wokół wkładu i to wszytko podłaczyc do już i tak istniejącej instalacji co?

Jaki były w przybliżeniu koszt takiego przedsięwzięcia? Czy to gra warta świeczki?