kaKa 13.10.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Jak zrozumialem Agacko, wklad z plaszczem wodnym (z systemem rurek) bedzie glownym zrodlem ogrzewania twojego domu?Jezeli tak, to mysle, tak samo jak i pbp napisal w 6-tym punkcie. Wydajnosc takiego wkladu nigdy nie dorowna "normalnemu" kotlu na drewno. A tak jeszcze i kotlownie bedziesz miala w salonie.Chyba ze nie masz innego wyjscia - nie masz miejsca na kotlownie, bardzo lubisz czesto palic w kominku, nie masz wystarczajaco pieniedzy na kociol z wszystkim co do niego jest potrzebne itp.Sorry, ale takie jest moje zdanie.Co do tego systemu rurek - a nic nie moge poradzic, calkiem z czyms takim nie spotykalem sie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 13.10.2004 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Kaka jeszcze raz....w domu są 2 źródła ogrzwania...będzie nieodwołalnie kocioł gazowy do CO i CWU z wymiennikiem ciepła,będzie również nieodwołalnie kominek - uwielbiamu palić i przy nim siedzieć....Tylko nie chcę właśnie sobie robić z dużego pokoju kotłowni i dlatego tak kombinuję,jak wykorzystać kominek mały i zgrabny...np taka tarnava 18 kw...Czy nie domontować do niego takiego systemu rurek i nie podłączyć tego do istniejącej już instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 13.10.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Aha, to znaczy bedzie i CO na gaz. To zmienia sytuacje. Wtedy zgadzam sie, ze to moze miec jakis sens. Ale czy to bedzie mialo sens ekonomiczny??Czekamy na odpowiedz niezlego. kaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 13.10.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 plp - widzisz, mi się wydaje że DGB wszystkiego nie załatwi, nawet jak nie będzie się i tak miało, podobnie jak Agacka, kaloryferów. Bo pozostaje jeszcze sprawa ciepłej wody do kąpieli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.10.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 ja też jestem tym zainetersowna, a więc czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 13.10.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Popatrzylem na ten schemat technologiczny urzadzenia i mam nastepujace watpliwosci : 1) czy naczynie wzbiorcze w tym ukladzie jest otwarte czy zamkniete. Jesli otwarte - niedobrze, gdyz woda instalacyjna ma dostep do tlenu i tym samym jest duzo bardziej agresywna od wody z instalacji hermetycznej. Jesli zamkniete - niedobrze, gdyz jest to wbrew prawu/normom, ktore mowia, ze kotly na paliwa stale musza byc podlaczone do ukladow z otwartymi naczyniami wzbiorczymi. W opisie znalazlem, ze "ze wzgledu na wymogi prawne zaleca sie montaz w otwartym obwodzie co". A najbardziej niepokoi mnie zdanie (...) wykonany jest z wysokiej jakosci blachy 4 mm (...) - co to za blacha "wysokiej jakosci " ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 13.10.2004 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 plp - widzisz, mi się wydaje że DGB wszystkiego nie załatwi, nawet jak nie będzie się i tak miało, podobnie jak Agacka, kaloryferów. Bo pozostaje jeszcze sprawa ciepłej wody do kąpieli. Pozdrawiam Ja będę miała kaloryfery!!!! i całą instalację CO!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 13.10.2004 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Yoric Z Twojego postu wynika,że otwarta źle, zmknieta źle...To znaczy tego się nie da zrobić? Już nawet nie mówię o montowaniu tytułowego urządzenia,ale Niezły mówił,że takie coś da się zrobic...Wytłumaczcie to proszę dokładniej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.10.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 AGACKA Wyliczenia wysłałem na Twoją skrzynkę (dotarły) nie będę się przecież publicznie obnażał a dla pozostałych powiem ze to impreza rzędu 3 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 14.10.2004 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Niezły bardzo dziękuję za tak cene dla mnie informacje...Wiec reasumujac: kominek np tarnava 18 kw cena około 4000+system ogrzewania 3000 to razem daje 7000 W takiej cenie nie znajde sparawnego i gotowego do użycia kominka z płaszczem...Pozostaje mi tylko jedno pytanie...jaka jest wydajność takiego urządzenia..czy tylko do ogrzania wody użytkowej czy CO tez zasili...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 14.10.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Agacka - kominek 18 kW to jest kobyła, a nie mały wkładzik. Jeżeli budujesz nowy dom i jest lub będzie normalnie ocieplony, to taka moc nie jest Ci do niczego potrzebna. Sam mam 15 kW i zeszłej zimy nie zdarzyło się, żeby ten kominek miał jakiś problem z ogrzaniem domu. Czasami mam wrażenie, że jest za duży. U mnie jest DGP. Co do grzania wody do kąpieli, to mam bojler elektryczny i jestem zadowolony. Oczywiście, gdybym miał piec do centralnego, na paliwo stałe wykorzystałby go również do grzania wody.Chyba nie będziesz palić w lecie w kominku, żeby się wykąpać ? Ktoś napisał uwagę o układzie otwartym. I ma rację. Ja już trochę zabawy z kominkiem, sporym, mam za sobą i wiem, że czasami nie da się go opanować. Jak przesadzisz przy mocy nominalnej 18 kW, w przypadku centralnego na gaz ze znikomą ilością wody, to wydaje mi się, że bez większego problemu tą wodę zagotujesz. A to nie należy do przyjemności. Z całym szacunkiem do Niezłego, ale nie znając szczegółów śmiem powątpiewać w sprawność takiej przeróbki, szczególnie pod kątem wykorzystania do centralnego ogrzewania. Jaką to ma sprawność ? Moim zdaniem i podkreślam tylko moim zdaniem jest tak: Jak Cię nie będą boleć rachunki za gaz do centalnego, to go należy używać i zrobić sobie tani kominek dla przyjemności, bezsprzecznej. Jeśli te rachunki jednak bolą, kupić wkład z płaszczem, a jeszcze lepiej zrobić DGP. Ja z centralnego wogóle zrezygnowałem.Żałuję jednego. Mogłem ułożyć rurki, tak na wszelki wypadek. To koszt niewielki, szczególnie przy pracy własnymi siłami. Pozdrawiam ! PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 14.10.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Yoric Z Twojego postu wynika,że otwarta źle, zmknieta źle...To znaczy tego się nie da zrobić? Już nawet nie mówię o montowaniu tytułowego urządzenia,ale Niezły mówił,że takie coś da się zrobic...Wytłumaczcie to proszę dokładniej! Agacka, Zeby wszystko bylo zgodnie ze sztuka - w Twoim przypadku powinny byc dwa obiegi wody - otwarty z kominka i zamkniety c.o. polaczone wymiennikiem ciepla, zeby wspomagac Twoj kociol gazowy kominkiem. Niezly jest hydraulikiem, ktory wykonuje takie instalacje - dla niego wiec nie ma zadnego problemu - "wszystko da sie zrobic" . Chodzi o to, zeby cos takiego wykonac jak nalezy. Jezeli on proponuje Ci ten system bez mrugniecia okiem to .... hm ... Ciekawe jak ten gosc z Bialoleki ...czy ciagle jest zadowolony Mnie takie wynalazki nie przekonuja - na pewno taniej jest grzac drewnem, ale zeby zwrocila sie inwestycja i "zaczelo sie oplacac" trzeba kilka lat grzac codziennie. Jesli nie grzejesz codziennie - lat kilkanascie. Przez kilkanascie lat to cudo "z dobrej jakosci blachy 4 mm" omywane zraca woda z otwartej instalacji co przepali sie, peknie i bedzie zrodlem problemow. I tak jak pisal plp - nie bedzie to juz palenie dla przyjemnosci, tylko ciezka praca palacza w salonie . Pozdro, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 14.10.2004 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Plp Moc 18 kw na dom 200m i to w dość rozłożystej bryle to dużo? Yoric dzięki za uwagi...fachowcem nie jestem i z niecierpliwością oczekuję na uwagi Niezłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 14.10.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Agacka, 18 kW na dom 200 m2 to dużo. Oczywiście przy założeniu, że to dom nowy, ocieplony itd. Czy masz zrobione obliczenie ilości potrzebnej emitowanejmocy wewnątrz, aby przy ciężkich mrozach uzyskać w środku 20 C ? Robiłem to dla mojego domu. Powierzchnia ogrzewana około 150 m2. W tej chwili nie pamiętam dokładnej wartości, ale po uwzględnieniu strat na wentylację (30%), moc potrzebna nie przekraczała 6 kW. Daje się więcej, to normalne, ale bez przesady. 1 kg suchego grewna daje około 4kWh energi. Zeszłej zimy spaliłem nie więcej niż 12 mp drewna. 12*0,7 = 8,4 m3 Nie wiem ile waży drewno bukowe, ale nie jest cięższe od wody. Przyjmę więc wagę wody, w związku z czym wyniki będą mniej korzystne. 8,4 m3 - 8400 kg drewna 8400 * 4 = 33600 kWh wyemitowanej energii - z procesu spalania, przy uwzględnieniu sprawności kominka do pomiweszczeń dostaje się powiedzmy 70 -80 % z tego. 33600 / 24 h / 30 dni / 5 miesięcy = 9,33 kW ciągłej uśrednionej emisji. Gdyby przjąć faktyczną wagę drewna i sprawność kominka okazałoby się, że emitowałem niecałe 5 kW mocy. Stąd mój wniosek, że mój wkład 15 kW jest za duży.I również wniosek dla Ciebie, że 18 kW jest za duże. Bez potrzeby, a i gorzej się pali w dużym małymi ilościami drewna. Pozdrawiam ! PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 14.10.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 plp, 150 m2 - 15 kW = 100 W / m2200 m2 - 18 kW = 90 W / m2 Wg Ciebie jaki powinien byc ten wspolczynnik ? Jakie masz zastrzezenia do DGP ? Pozdro, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 14.10.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Do DGP nie mam żadnych zastrzeżeń. U mnie funkcjonuje i uważam, że dla kominka jest to najlepsze rozwiązanie. Kiedyś słyszałem, że przyjmuje się 100 W/m2 w starych budynkach, a w nowych 70 W/m2. Przy mojej powierzchni 150 m2 wychodzi 10,5 kW.Przy 200 m2 wychodzi 14 kW. Z tego co spaliłem wynika, że potrzebne jest jakieś 35 W/m2.Oczywiście nie da się palić bardzo jednostajnie więc musi być więcej. Dwa razy więcje chyba jest wystarczające. PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 14.10.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Agacka, spójrz tu: http://www.abak.krakow.pl PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 16.10.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 Zwykły kominek prawie zawsze da się przerobić na kominek z „płaszczem wodnym” ale czy zawsze warto Kilka razy to zrobiłem, zaleta kominka z płaszczem wodnym jest to ze można grzać nim np. ciepła wodę lub mieć ciepłe grzejniki w pomieszczeniach które były by zimne przy grzaniu samym kominkiem W jednym przypadku człowiek miał ogrzewanie olejowe i kominek w salonie bez żadnych rozprowadzeń taka ozdoba (mój kominek też nie będzie miał żadnych rozprowadzeń ) niestety zły los zawitał pod jego dach i musiał szukać tańszych sposobów grzania domu w jego przypadku to się sprawdziło a drugi przypadek to tez kominek bez rozprowadzeń i kotłownia gazowa i w nowo wybudowanym domu też efekt zamierzony został osiągnięty Małe podsumowanie zwykły kominek z zaadoptowanym płaszczem wodnym nie powinien być lekarstwem na wszystko ale jako jeszcze jedna opcją gdy np.: podoba nam się konkretny model kominka bez płaszcza wodnego lub gdy nie ma rozprowadzeń ciepłego powietrza należy pamiętać że moc takiego urządzenia do końca nie da się przewidzieć i rura odprowadzająca spaliny (czopuch) do komina musi na znacznej długości być pionowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 18.10.2004 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Bardzo dziękuję Wszytkim za uwagi,wszytkie dla mnie były bardzo cenne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts