lenar87 25.09.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Słuchajcie, mam fajnego instalatora (nie serwisanta) w okolicy, który jeszcze rok temu instalował pompy gruntowe IVT. Zachwalał. Poczytałem - chciałem wrócić z tematem. Dowiedziałem się, że się wycofał ze współpracy bo ponoć mają problemy. Teraz montuje i zachwala Gebwell, ale... nie ma żadnych informacji na ten temat w necie. W ciągu moich poszukiwań trafiłem jeszcze na opinie że Nibe jest solidną firmą... Szukam czegoś cichego, na lata, pewnego i z dobrym serwisem. Aktualnie mam pompę woda-woda domorosłego, polskiego producenta i to jest taka kaszana, że nie chcę powtórzyć tego błędu. Nie chcę drżeć o to, że jutro szef firmy wyląduje (odpukać, bo nikomu źle nie życzę) samochodem na drzewie i nie będę miał żadnego wsparcia w mocno awaryjnym produkcie. Chcę przejść na gruntówkę, która będzie działać lata i przez lata będę miał wsparcie serwisu. Czy Nibe to dobry wybór? Znacie tego Gebwella jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenar87 25.09.2018 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Mam wycenę na pompę Nibe 8kw / 210m odwiertów pionowych. Mam dom 170m2 pow. użytkowej (99 na dole i 70m na użytkowym poddaszu) + garaż 35 m2 + poddasze nad garażem nieogrzewane. Okna i drzwi tarasowe - 3 szybowe okna OknoplastuOkna dachowe - 2 szybowe FakroWełna w dachu, ocieplenie styropianem. Niestety sam tego nie budowałem, więc dokładnie nie wiem co tam siedzi. Czy 8kW to nie jest za mało na ten domek? Instalator wręcz sugeruje jeszcze mniejszą pompę, bo wg niego w Polsce się przewymiarowuje pompy, a przy 210 metrach temperatura DZ będzie wyższa, przez co moc będzie wyższa, a nawet jakby zdarzyły się mrozy -30st. to zawsze awaryjnie są w pompie grzałki 9kw na te kilka dni... Jestem w szoku, że działa inaczej niż każdy instalator, czyli chce mi sprzedać mniejszą pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 25.09.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Mam wycenę na pompę Nibe 8kw / 210m odwiertów pionowych. Mam dom 170m2 pow. użytkowej (99 na dole i 70m na użytkowym poddaszu) + garaż 35 m2 + poddasze nad garażem nieogrzewane. Okna i drzwi tarasowe - 3 szybowe okna Oknoplastu Okna dachowe - 2 szybowe Fakro Wełna w dachu, ocieplenie styropianem. Niestety sam tego nie budowałem, więc dokładnie nie wiem co tam siedzi. Czy 8kW to nie jest za mało na ten domek? Instalator wręcz sugeruje jeszcze mniejszą pompę, bo wg niego w Polsce się przewymiarowuje pompy, a przy 210 metrach temperatura DZ będzie wyższa, przez co moc będzie wyższa, a nawet jakby zdarzyły się mrozy -30st. to zawsze awaryjnie są w pompie grzałki 9kw na te kilka dni... Jestem w szoku, że działa inaczej niż każdy instalator, czyli chce mi sprzedać mniejszą pompę. Tak, nowoczesny dom daje rade z takim źródłem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts