Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki gipsowe listopad

Recommended Posts

Jeśli przyjdą przymrozki i zamrozi tynki, to te odpadną.

Czemu ociepliłeś dom przed tynkami? Przez to będą o wiele dłużej schły.

z tego co czytałem i z tego co mówili mi tynkarze to dobrze ocieplić ja akurat mam dom z porothermu i jest strasznie suchy więc mówili że lepiej bo wolniej woda wyparuje, lepiej zwiążę a schnąc będzie podobnie może z tydzień dłużej

• 3 weeks później...
z tego co czytałem i z tego co mówili mi tynkarze to dobrze ocieplić ja akurat mam dom z porothermu i jest strasznie suchy więc mówili że lepiej bo wolniej woda wyparuje, lepiej zwiążę a schnąc będzie podobnie może z tydzień dłużej

Racja kazdy tynk powinien schnac powoli, jednak tynk gipsowy w listopadzie bedzie sechl do wiosny;) tynk gipsowy ma to do siebie ze strasznie trzyma w sobie ta wode i powoli schnie! Jeszcze jak fachowiec porzadnie zrobi szklo to juz wogole

Nic nie odpadnie chyba ze zaraz po położeniu tynków przyjdzie -10 . Były tu tematy i tynkarze się wypowiadali że gipsowe spokojnie można na zimę robić. Różne opinie sa natomiast na temat cementowo wapiennych. Generalnie dobrze żeby przez przynajmniej 2 tygodnie w miarę przeschły. U ciebie będą wolniej schły przez to ocieplenie ale za to mozesz dać ze 2-3 nagrzewnice i utrzymywać dodatnią temperaturę.

Dokladnie.. moim zdaniem tynki gipsowe to szit i tyle[/QUOT

To nie do końca tak...Ostatnio miałem okazję skuwać trochę tynku,dolina nidy zeta,jest na tyle twardy i mocny że miejscami schodził razem z suporexem,byłem naprawdę zdziwiony.Każda okładzina ma swoje wymagania i potrzebuje odpowiednich warunków,tynk cw schnie szybciej ale trudniej jest go dobrze wykonać,gipsowy natomiast potrzebuje więcej czasu na całkowite wyschnięcie,optymalny okres do nakładania to wiosna/lato...

ale głupoty piszecie tynki będą schły do kwietnia masakra :D u mojej siostry tynki robione pod koniec listopada, w styczniu były już suche

schły szybko 2 tyg. zamknięte okna po 2 tyg. wietrzenie w grudniu były już ujemne temp. w styczniu to samo dom ocieplony tylko dach nie ocieplony

pustaki aa tak suche że większość wilgoci wpiją reszta poleci do góry skropli się z membrany

było przepalane tylko w przysłowiowej kozie żeby utrzymać temp. + a mimo wietrzenia przy -10 na dworze ciężko żeby temp. w domu spadła poniżej 8-10 st.

tynki dobrze wyschły żadnych pęknięć nie było :) wiem bo sam podjeżdzałem tam czasmi przepalać :D

jak ktoś pisze że gipsowe to badziewie to ma chyba szit w głowie albo robi tylko CW :)

ale głupoty piszecie tynki będą schły do kwietnia masakra :D u mojej siostry tynki robione pod koniec listopada, w styczniu były już suche

schły szybko 2 tyg. zamknięte okna po 2 tyg. wietrzenie w grudniu były już ujemne temp. w styczniu to samo dom ocieplony tylko dach nie ocieplony

pustaki aa tak suche że większość wilgoci wpiją reszta poleci do góry skropli się z membrany

było przepalane tylko w przysłowiowej kozie żeby utrzymać temp. + a mimo wietrzenia przy -10 na dworze ciężko żeby temp. w domu spadła poniżej 8-10 st.

tynki dobrze wyschły żadnych pęknięć nie było :) wiem bo sam podjeżdzałem tam czasmi przepalać :D

jak ktoś pisze że gipsowe to badziewie to ma chyba szit w głowie albo robi tylko CW :)

Moze i mam szit w bani ok. Ale nikt mi nie wmowi ze do stycznia gips calkowicie wysechl,tylko dla przypomnienia w tynku gipsowym znajduje sie ok 16 substancji chemicznych a zanim one wszystkie popuszcza to chwile sie schodzi;)

Robiłem tynki gipsowe pod koniec pazdziernika, dwa lata temu i schły własnie gdzies do kwietnia. I jeszcze musiałem im pomoc papierem sciernym bo sie zrobiło tzw szkliwo które samo nie przeschnie. Tynk na pewno nie odpadnie od mrozu na zewnątrz, wystarczy kilka dni na plusie po polozeniu tynku żeby woda na tyle wyszła że mroz już potem niestraszny. Ja domu w ogole nie ogrzewałem w tamtą zimę, przy minus 15 przez tydzien ogrzewałem tylko wc gdzie miałem doprowadzoną wode i licznik i bałem sie że to strzeli. Zresztą to wc to jedyne miejsce gdzie wyschlo samo bez szlifowania :)

Ale głupoty gadacie, wszystko zależy od tego czy będzie grzał i wentylował, jak ma ocieplenie i bedzie grzał to sciany mu nie przemarzną , jak bedzie mail cieplo w środku to cieple powietrze jest w stanie zmagazynowac duzo wilgoci, jak bedzie wentylowal czyli wietrzył to usunie ten nadmiar wilgoci ....

Moze i mam szit w bani ok. Ale nikt mi nie wmowi ze do stycznia gips calkowicie wysechl,tylko dla przypomnienia w tynku gipsowym znajduje sie ok 16 substancji chemicznych a zanim one wszystkie popuszcza to chwile sie schodzi;)

podaj gdzieś link gdzie te 16 substancji chem. jest bo jestem ciekawy tak serio bo wszędzie zachwalają mikroklimat naturalność, ciepło itp.

podaj gdzieś link gdzie te 16 substancji chem. jest bo jestem ciekawy tak serio bo wszędzie zachwalają mikroklimat naturalność, ciepło itp.

o takie informacje wystarczy zadzwonic do ktoregokolwiek technologa! na internecie takich informacji nie ma, sa jedynie (Ulepszacze) a tak naprawde sa ta zwiazki chemiczne, fakt ze wszedzie teraz mamy ich mase, ale podpieram sie tu jesli chodzi o schniecie jak w temacie,

Ale głupoty gadacie, wszystko zależy od tego czy będzie grzał i wentylował, jak ma ocieplenie i bedzie grzał to sciany mu nie przemarzną , jak bedzie mail cieplo w środku to cieple powietrze jest w stanie zmagazynowac duzo wilgoci, jak bedzie wentylowal czyli wietrzył to usunie ten nadmiar wilgoci ....

sciany ok a sufity?

• 3 weeks później...

Podbijam temat.

Bardzo się śpieszę więc: czy tynki gipsowe pod koniec listopada, na początku grudnia nie są strzałem w stopę jeśli nie ocieplę Ytonga 24, zamontuję okna, będę miał rozszczelnione, ale zainwestuję w nagrzewnice olejowe i będę grzał? Parterówka bez stropu monolitycznego więc wszystko pójdzie w "strzechę".

Dodatkowa kwestia to to, że kiedyś byłem przeciwnikiem gipsowych tynków bo niby tworzą zbyt szczelny klimat, ale planuję jednak rekuperację więc ta szczelność nie ma znaczenia.

Możecie doradzić? Czy jednak to zbyt duże ryzyko i czekać do wiosny? /ta opcja skomplikuje mi mocno inne sprawy :( /

Podbijam temat.

Bardzo się śpieszę więc: czy tynki gipsowe pod koniec listopada, na początku grudnia nie są strzałem w stopę jeśli nie ocieplę Ytonga 24, zamontuję okna, będę miał rozszczelnione, ale zainwestuję w nagrzewnice olejowe i będę grzał? Parterówka bez stropu monolitycznego więc wszystko pójdzie w "strzechę".

Dodatkowa kwestia to to, że kiedyś byłem przeciwnikiem gipsowych tynków bo niby tworzą zbyt szczelny klimat, ale planuję jednak rekuperację więc ta szczelność nie ma znaczenia.

Możecie doradzić? Czy jednak to zbyt duże ryzyko i czekać do wiosny? /ta opcja skomplikuje mi mocno inne sprawy :( /

Ja właśnie kończę tynkować (gips wszędzie poza łazienkami i garażem z kotłownią) i nawet zaczynają już pomału wysychać na dole. Jak nie będzie srogich mrozów to śmiało tynkuj, najważniejsze kilka pierwszych dni potem mogą stać nawet w -10. Jak gadałem z moimi tynkarzami to opowiadali, że byle woda nie zamarzała w agregacie i jest ok :D

Będą długo schły. Robiłem w połowie października, temp 0 do +5, budynek ocieplony od zewnątrz. Tynk na styku z gazobetonem będzie suchy w 3 tygodnie, gdyż większość wilgoci spije bloczek z gazobetonu. U mnie tynki na styku z betonowym nadprożem schły bardzo długo i została po tym jeszcze dziwna faktura na tynku i kolor inny od reszty..powierzchnia wymagająca szlifowania. Ja bym czekał do wiosny gdybym to wszystko wiedział.