Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

słup żelbet vs cegła

Recommended Posts

Jest sobie słup a nawet ze trzy, które przenoszą obciążenia stropu i dachu.

Pierwszy jest murowany z cegły pełnej i jest to kwadrat 51x51 cm

Drugi to żelbet lany wewnątrz pustaka kominowego 36x36cm (nie znam dokładnych wymiarów wnętrza)

Czy one mogą być podobne co do jakości, wytrzymałości, itd?

PS Tak wiem to pytania do konstruktora, kierbuda, itd. ale tu chciałem się ogólnie zorientować. a może miał ktoś podobne tematy.

Nie mam talentu pisarskiego. Miała być historia teoretyczna a wyszło jakbym opisywał stojące słupy.

To jest pytanie przed wykonaniem słupów. Ten w projekcie jest określony jako murowany 51x51 cm, nie ma w sobie rdzenia żelbetowego.

Projekt nie opisuje go szczegółowo (teraz jak drugi raz przeglądam projekt to nawet tej cegły nie mogę znaleźć, ale skądś to mi się wzięło).

Wykonawca poleca zrobić żelbetowy wewnątrz pustaka kominowego. Twierdzi, że to będzie równie dobry a nawet lepszy.

Nie wiem jakie zbrojenie. Teraz pytanie czy taka zmiana faktycznie jest niegroźna? Naciskać na pozostawienie murowanego?

A może zwiększyć ten żelbetowy i zrobić w pustaku 40x40 albo 46x46?

PS Tak wiem to pytania do konstruktora, kierbuda, itd. ale ja nieufny i zbieram wiedzę dla siebie.

PPS Znalazłem w projekcie w dziale obliczeń statyczno-wytrzymałościowych. Punkt, którego tytuł i cała treść to "słup ceglany 51x51 cm". Zero innych informacji, obliczeń, nic.

Edytowane przez giman
PPS

Tak uogólniając w domkach slupy maja po 3 metry wzrostu i w 98% 25x25 z 4 fi 12 ma spory zapas nośności. Nie znam slupów tylko wmurowywanych, poza książkowymi rozwiązaniami z przed lat i aż się wierzyć nie che że takie coś ktoś wrysował (świadomie).

Co do dziwnych pomysłów -odradzam. Dlaczego - już piszę. Słupy wykonuje się w "dedykowanych" szalunkach. Tektura, deski, szalunki drobno wymiarowe systemowe co komu pasuje.

Szalowanie bloczkami zalewowymi to maks 4-5 warstw. Słup to wys kondygnacji często wiec kolo 3-3,5 metra to sporo bloczków nie przeznczonych na takie obciążenie. Słup musi być wibrowany, idę o zakład że taki szalunek w czasie wibrownia szlak trafi........... Inna metoda "wibrowania' to walenie młotkiem w szalunek -działa- a bloczki nie da rady.

Tam są podcienie, czyli te słupy tak jak i ściany nośne przejmują obciążenia stropu i dachu. Słupy mają ok. 3,5m (od fundamentu do poziomu stropu).

Cieńsze niż 51x51 mogą być, może niekoniecznie 25x25 ale tam ma zostać ten pustak, więc będzie 36x36.

Z tego co zrozumiałem to propozycja jest wymurować z pustaków kominowych 36x36, do środka zbrojenie 4 x fi12 i zalać betonem. Pustaków nie usuwać.

Te pustaki to chyba jakieś takie:

https://betard.pl/sites/default/files/styles/730x486/public/produkty/5.2.1_pustaki_kominowe_1-ciagowe_0.jpg

PS Co znaczy porządny szalunek? przykład, zdjęcie? dzięki.

Edytowane przez giman