giman 25.09.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Jest sobie słup a nawet ze trzy, które przenoszą obciążenia stropu i dachu.Pierwszy jest murowany z cegły pełnej i jest to kwadrat 51x51 cmDrugi to żelbet lany wewnątrz pustaka kominowego 36x36cm (nie znam dokładnych wymiarów wnętrza)Czy one mogą być podobne co do jakości, wytrzymałości, itd? PS Tak wiem to pytania do konstruktora, kierbuda, itd. ale tu chciałem się ogólnie zorientować. a może miał ktoś podobne tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.09.2018 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Dobre pytanie ! Jaka klasa cegły pełnej i jakie jest zbrojenie słupa żelbetowego i jaka jest wysokość słupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.09.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Pytanie czy ten z cegły 51x51 nie ma w sobie rdzenia żelbetowego 25x25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.09.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Trzeba by wykonać odkrywkę np. w postaci odwiertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.09.2018 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 (edytowane) Nie mam talentu pisarskiego. Miała być historia teoretyczna a wyszło jakbym opisywał stojące słupy.To jest pytanie przed wykonaniem słupów. Ten w projekcie jest określony jako murowany 51x51 cm, nie ma w sobie rdzenia żelbetowego.Projekt nie opisuje go szczegółowo (teraz jak drugi raz przeglądam projekt to nawet tej cegły nie mogę znaleźć, ale skądś to mi się wzięło).Wykonawca poleca zrobić żelbetowy wewnątrz pustaka kominowego. Twierdzi, że to będzie równie dobry a nawet lepszy.Nie wiem jakie zbrojenie. Teraz pytanie czy taka zmiana faktycznie jest niegroźna? Naciskać na pozostawienie murowanego?A może zwiększyć ten żelbetowy i zrobić w pustaku 40x40 albo 46x46? PS Tak wiem to pytania do konstruktora, kierbuda, itd. ale ja nieufny i zbieram wiedzę dla siebie. PPS Znalazłem w projekcie w dziale obliczeń statyczno-wytrzymałościowych. Punkt, którego tytuł i cała treść to "słup ceglany 51x51 cm". Zero innych informacji, obliczeń, nic. Edytowane 26 Września 2018 przez giman PPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.09.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Tak uogólniając w domkach slupy maja po 3 metry wzrostu i w 98% 25x25 z 4 fi 12 ma spory zapas nośności. Nie znam slupów tylko wmurowywanych, poza książkowymi rozwiązaniami z przed lat i aż się wierzyć nie che że takie coś ktoś wrysował (świadomie). Co do dziwnych pomysłów -odradzam. Dlaczego - już piszę. Słupy wykonuje się w "dedykowanych" szalunkach. Tektura, deski, szalunki drobno wymiarowe systemowe co komu pasuje. Szalowanie bloczkami zalewowymi to maks 4-5 warstw. Słup to wys kondygnacji często wiec kolo 3-3,5 metra to sporo bloczków nie przeznczonych na takie obciążenie. Słup musi być wibrowany, idę o zakład że taki szalunek w czasie wibrownia szlak trafi........... Inna metoda "wibrowania' to walenie młotkiem w szalunek -działa- a bloczki nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.09.2018 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Ktoś tak zaprojektował. Projekt nowy, w sprzedaży od 2017.Czyli żelbet z 4 prętami fi12 to taki standard i nie powinienem się go obawiać.Tylko szalunek powinien być inny niż z pustaka kominowego, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.09.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Słup żelbetowy z betonu np. C20/25 o wymiarach 25x25cm + 4#12 A-IIIN jest w większości domków wystarczający.Podaj co podtrzymuje i jaka jest wysokość np. od fundamentu do góry. Szalunek musi być bardzo porządny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.09.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Jak za słupem 51 na 51 przemawia architektura to niech taki będzie. Jak wielkość nie ma znaczenia to zrobić 25 na 25 żelbet.Szalunek z pustaka może być ale trzeba go normalnie pościągać jak słup żelbetowy bo może pęknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.09.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Tak, słup 25x25 może być optycznie za wąski. Czasami większy ceglany jest lepszy otycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.09.2018 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Tam są podcienie, czyli te słupy tak jak i ściany nośne przejmują obciążenia stropu i dachu. Słupy mają ok. 3,5m (od fundamentu do poziomu stropu).Cieńsze niż 51x51 mogą być, może niekoniecznie 25x25 ale tam ma zostać ten pustak, więc będzie 36x36. Z tego co zrozumiałem to propozycja jest wymurować z pustaków kominowych 36x36, do środka zbrojenie 4 x fi12 i zalać betonem. Pustaków nie usuwać. Te pustaki to chyba jakieś takie:https://betard.pl/sites/default/files/styles/730x486/public/produkty/5.2.1_pustaki_kominowe_1-ciagowe_0.jpg PS Co znaczy porządny szalunek? przykład, zdjęcie? dzięki. Edytowane 27 Września 2018 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.09.2018 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Porządny to taki który przeniesie parcie mieszanki betonowej na ścianki szalunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.09.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Ale ktoś kombinuje, taniej szybciej i 100 razy lepiej zrobić ten szalunek z desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 29.09.2018 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Dziękuję za pomoc. Dużo mi się rozjaśniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts