Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo zimne mieszkanie na parterze

gpawel

Recommended Posts

Witam serdecznie,

kupiłem mieszkanie ponad 2 lata temu i od początku zmagam się w nim z problemem z temperaturą i jej odczuwaniem wewnątrz. Na ścianach płyty GK (pod spodem był tynk mozaikowy, dlatego poprzedni właściciel zdecydował się na regips), sufity podwieszane, na podłodze panele, w przedpokoju oraz kuchni płytki. Okna plastikowe, parapety wymienione na nowe, w tym roku budynek docieplony dodatkowo warstwą styropianu 10-12 cm (różna grubość, by wyrównać elewację) oraz zrobiona nowa elewacja, blok z końca lat 80. Łącznie z poprzednią warstwą styropianu (blok był wcześniej już docieplony) i klejami to prawie 30 cm warstwy...

Zwracam się o pomoc bo już z rodziną nie dajemy rady, zbliża się zima, obecnie 3 stopni na zewnątrz, termometr w kuchni pokazuje 18 stopni, termometr w pokojach 23 stopnie ale absolutnie nie czuć tej temperatury i po prostu jest zimno. W zeszłym roku wymieniliśmy uszczelki w oknach (tam, gdzie były sparciałe) i dokonaliśmy regulacji mimośrodów. Docisk ramy ustawiony na maksa. Uszczelniliśmy uszczelkami bocznymi i dolną uszczelką drzwi wejściowe.

W mieszkaniu termometry pokazują 21,5 - 23 stopnie (w zależności od termometru i pory dnia), jednak absolutnie nie czuć tej temperatury. Jest po prostu zimno. W zeszłym roku walczyłem ze spółdzielnią o interwencję w sprawie drzwi wejściowych, ponieważ na klatce jest zimno. Naklejono uszczelki do drzwi (już odpadły) oraz odkręcono kaloryfer na klatce, jednak to tylko 3 żeberka ale zawsze coś.

Miesięcznie koszty ogrzewania w czynszu to 180 zł, a mimo tego w domu jest po prostu zimno. Nie wiem, gdzie szukać przyczyny, nie wiem czy zapłacić firmie za badanie termowizją 400 zł? Próbować wywalczyć izolację stropu w piwnicy (pewnie nierealne) lub izolować wełną w piwnicy pod jednym z moich pokoi na własny koszt? Kupić higrometr i sprawdzać wilgotność i w przypadku zbyt dużej wilgotności (tego nie czuć, by była za duża) kupować wentylator wyciągowy, a może montować wywietrzniki w oknach? Poradźcie coś, pomóżcie. Idzie sezon grzewczy, pewnie mrozy a u mnie znowu będzie niby 22 stopnie w środku ale temp. odczuwalna będzie o wiele niższa :/

• 5 months później...
Pewnie od piwnicy, jak nie ma piwnicy to po prostu od fundamentów Ci ciągnie, a obok masz jakiś sąsiadów? Może jeszcze masz mieszkanie gdzieś z brzegu, albo zboku nie grzeją/nikt nie mieszka i ciężko je ogrzać. Przemyśl jakąś izolację porządną na podłodze, albo nawet ogrzewanie podłogowe ;)

Z taką wilgotnością w okolicach 80 procent nie odczujesz nigdy komfortu ciepła , albo jakiś sposób lub urządzenie do osuszania albo w oknach u góry zrobić co najmniej 10 dziurek fi 12mm coś to pomorze ale nie od razu , najlepiej by sprawa załatwiła klimatyzacja bo ona ma funkcję suszenia , ja znów walczę u siebie ze zbyt suchym powietrzem przeważnie 40 procent ale zimą spada do 30 a to też nie dobrze jedyny plus to taki że przy 23-24 stopniach czujesz się jak na saharze.