Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o Pomoc. Ciągle zapowietrzanie się grzejników

djbicki

Recommended Posts

Witam wszystkich. Zacznę o tego że jest to mój pierwszy wpis na forum także proszę o wyrozumiałość. A mianowicie piszę tu z uwagi na to że mam problem z ciągłym zapowietrzaniem się trzech grzejników (2 x stalowe 30x1200 i 1 x aluminiowy 60x60) na pierwszej kondygnacji. w grzejnikach zamontowane są automatyczne odpowietrzniki, oraz zawory termostatyczne. Problem polega na tym jeżeli grzejniki odkręcone są na 5 i z kryzowane na powrocie na zaworze kulowym przedstawionym na zdjęciu grzejniki całe grzeją i nie ma powietrza. W momencie kiedy przykręcę termostaty na 3 i odczekam ok. 5 min i odkręcę z powrotem na 5 nagle słychać wodę i wylatuję powietrze z automatycznych odpowietrzników i tak w kółko. Natomiast kiedy przykręcę lub odkręcę mniej lub więcej zawór kulowy naglę w rurze na powrocie co idzie na pierwszym piętrze słuchać przelewającą się wodę a po wyłączeniu pompy słychać jak z rury powrotu zlewa się woda. Gdy taka czynność następuję idę na górę i przy zakręconych grzejnikach odpowietrzam rure powrotu na śrubunku przy grzejniki i wtedy wylatuje powietrze i jest ok. Przy każdej regulacji nachodzi powietrze. Co może być problemem ? Nadmieniam iż instalacja w tym roku przerabiali fachowcy a teraz rozkładają ręce i chcą mi montować na tej nitce co idzie o góry rozdzielacz dwójkę z automatycznym odpowietrznikiem i narażać mnie na dodatkowe koszty bez gwarancji sukcesu. Na dole wszystkie grzejniki grzeją super problem tylko z tą górą. Bojler nie ma niestety automatycznego odpowietrznika na jego szczycie z uwagi na to że poprzedniemu lokatorowi tak ktoś zamontował bojler. Kocioł ma 12 kw firmy Dworek, pompa grundfos 40-stka, chodzi na 2 biegu, instalacja wykonana z rur pex 20 i 16 na zacisk, naczynie wyrównawcze jest od najwyższego grzejnika 1m. Proszę o jakąś poradę żeby ci fachowcy mogli to naprawić i zrobić te ciągłe się zapowietrzanie tej góry. pozdrawiam

LINK: https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/o_Wsxz6oueClpBBHPBcKmcgjl7lZqQ

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/~Fq5mVpbnFSeKzN_EPZ~sDnMOIf8xP

szkic centralnego.jpg

Edytowane przez djbicki