Rafixx751 26.09.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Witam, mam do remontu stary dom ok. 140m2, w pierwszej kolejności do remontu jest dach i strop. Strop jest jakąś mieszanką drewna z "czymś", na głowę jeszcze się nie sypie ale jak już mam topić w to pieniądze to nie ma sensu zostawiać takiej popeliny. Teraz kluczowe pytanie czy jest możliwość zrobienia nowego stropu betonowego ( czy może prefabrykat? ) bez zdejmowania konstrukcji dachu(więźby) i rozbierania połowy ścian szczytowych?Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.09.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Możesz zrobić strop gęstożebrowy z prefabrykowanymi belkami co 60cm.Mogą też być belki stalowe a między nimi płyta żelbetowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafixx751 26.09.2018 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Pytanie tylko czy jest to wgl fizycznie możliwe w sytuacji którą przedstawiłem, tzn. bez zdejmowania konstrukcji dachu (więźby, dachówka będzie zdjęta). Z tego co wiem ( zaobserwowałem ) to strop powinien być oparty na ścianach zewnętrznych i nośnej i obawiam się, że w tej sytuacji może być to utrudnione bądź niemożliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.09.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Teoretycznie jest to do wykonania. Zaproś na wizytę jakiegoś konstruktora pooglada co masz i Ci odpowie czy sie coś da jak sie da zrobi stosone projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal.kaminski 30.09.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Jest to do zrobienia. U moich rodziców strop drewniany został zastąpiony przy generalce stropem gęstożebrowym z systemu Porotherm (belki żelbetowe, pustaki ceramiczne 19 cm + nadbeton 0,5 cm). Ściany nośne wytrzymały Całość oczywiście przeliczana przez konstruktora, co też bym polecał jednak w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts