Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik vs. Instalator pompy ciepła - POMOCY!

jakub_dw

Recommended Posts

Witam serdecznie

Jestem na etapie kupowania pompy ciepła (powietrze-woda) do mojego domu.

Dom o powierzchni użytkowej 170 m2, wybudowałem w technologii szkieletu drewnianego.

Na dole, poza garażem (grzejnik), mam wszędzie ogrzewanie podłogowe. Na górze podłogówka w łazience i grzejniki w pozostałych pomieszczeniach.

Przedwczoraj umówiłem na budowie hydraulika z przedstawicielem firmy, w której chcę kupić pompę ciepła. Spotkanie, powiedzmy że odbyło się w mało koleżeńskich warunkach. Instalator pomp przedstawił swoją wizję podłączenia pompy. Spotkał się jednak ze zdecydowanym sprzeciwem hydraulika. Oczywiście hydraulik zadeklarował, że bez problemu wykona wszystko tak, jak zażyczył sobie instalator. Dał mi jednak do zrozumienia, że nie będę z takiego rozwiązania zadowolony.

Do meritum…

Jestem laikiem w tych sprawach, dlatego postaram się wszystko wytłumaczyć jak najprościej i jak najzwięźlej.

1. WERSJA INSTALATORA POMPY

Pompa ciepła ze zbiornikiem 300l (bez bufora). W pompie znajduje się układ mieszający, który oczywiście wychłodzi nam CWU tak, żeby można było ją puścić na podłogówkę na dole oraz grzejniki na górze. Czyli nie mam możliwości zróżnicowania temperatury wody w grzejnikach na poddaszu i w podłogówce na parterze. Na cały dom pójdzie woda CO w granicach 30 stopni.

To oczywiście wiąże się z większą ekonomicznością pompy, ale również z mocno przewymiarowanymi grzejnikami na poddaszu. No i zasadnicze pytanie: ile czasu będą nagrzewać się grzejniki zasilane taką wodą i jak efektywnie będą grzać?

Z drugiej strony, chcąc np. puścić cieplejszą wodę do grzejników na poddaszu, musiałbym zmieniać krzywą pogodową na pompie. To niestety spowoduje, że woda o tej samej temperaturze musiałaby płynąć w podłogówce.

Ponadto:

- rozdzielacz na dole należy zasilić rurami o średnicy 25mm

- rozdzielacz na górze należy zasilić rurami o średnicy 25mm

2. WERSJA HYDRAULIKA

Pompa ciepła ze zbiornikiem 400l (w tym znajduje się wbudowany bufor). Pompa podgrzewałaby wodę do takiej temperatury, jak będą zasilane grzejniki na poddaszu (40-45 stopni). W rozdzielaczu na dole znajdować się będzie układ z mieszaczem, który wychładzał będzie wodę z bufora do takiej temperatury, żeby można było puścić ją w podłogówkę na parterze. Regulacja temperatury na grzejnikach byłaby możliwa przy użyciu głowic termostatycznych.

Rozwiązanie takie na pewno będzie trochę droższe w eksploatacji, natomiast czy nie będzie bardziej funkcjonalne/praktyczne? Hydraulik argumentuje to w ten sposób, że nie będę musiał grzebać przy pompie i zmieniać ręcznie krzywej pogodowej. Czy prawdą jest to, że pompa nie grzeje bez przerwy wody do CO (w tym przypadku 40-45 stopni) tylko co jakiś czas ją dogrzewa?

Hydraulik wspominał, że przy rozwiązaniu instalatora pomp, jeśli pompa nie przepchnie wody w podłogówce, na poddaszu będzie słyszalne szumienie w grzejnikach (nie wiem czy dobrze to przekazałem).

W rozwiązaniu hydraulika do rozdzielacza na dole doprowadzone są dwie rury o średnicy 20mm (układ mieszający z pompką zasysa wodę do podłogówki i podobno taka średnica spokojnie wystarczy).

Do rozdzielacza na górze idą bezpośrednio ze zbiornika dwie rury o średnicy 25mm.

Hydraulik twierdzi, że firma od pomp zaoferowała najprostsze rozwiązanie na zasadzie- byle sprzedać. Firma od pomp twierdzi, że nie podejmie się wykonania instalacji wg wizji hydraulika, bo nigdy nie instalują sprzęgła hydraulicznego (technicznego). Wg nich sprzęgła stosuje się tylko w gigantycznych budynkach.

Nie mam pojęcia czy przekazałem wszystko. Mam nadzieję jednak, że osoby zorientowane w temacie, wyłuszczą z moich wypocin to co najważniejsze i doradzą mi cokolwiek. Muszę podjąć szybko decyzję. Niedługo w pomieszczeniu technicznym będą kładzione kafle. Jeśli miałbym zmieniać rury zasilające dolny rozdzielacz z d20mm na d25mm, muszę szybko skuć wylewkę.

Dodam tylko, że hydraulik jest osobą, powiedzmy, postronną i nie ma żadnego interesu w tym, na jakie rozwiązanie się zdecyduję.

Będę baaaaardzo wdzięczny za każdą poradę.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Kuba

Oboje się mylą.

Najlepszym rozwiązaniem do takiej instalacji jest rozwiązanie firmy Mitsubishi.

Jest bufor około 100L.

i osobne krzywe grzewcze na grzejniki i podłogówkę.

I jak mają grzać grzejniki pompa grzeje wodę wg. krzywej dla grzejników.

Jak ma grzać podłogówka to pompa grzeje wodę wg. krzywej podłogowej.

Jak ma na raz grzać pompa grzejniki i podłogówkę to pompa grzeje wodę do bufora wg. krzywej grzejnikowej a specjalny zawór z siłownikiem zmniejsza jej temperaturę na podłogówkę wg. krzywej na podłogę.

Czyli zawsze są optymalne temperatury podawane na odbiorniki ciepła.

Co do rur to wszędzie najlepiej poprowadzić rury o średnicy wewnętrznej co najmniej 26mm i NIE PEX.

i od obydwu rozdzielaczy osobno rury do kotłowni, czasem nie łączyć gdzieś po drodze.

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

Clarnet oraz CNC_POMPY_CIEPŁA- zajmujecie się dystrybucją pomp, dlatego Wasze odpowiedzi traktuję z delikatnym dystansem.

Clarnet- dziękuję, zapoznam się z ofertą, którą przedstawiłeś. CNC- czy możesz napisać, o jakim konkretnie modelu Mistubishi piszesz?

Slawko123- dziękuję za opinię:)

pozdrawiam

Kuba

praktycznie każda pompa Mitsubishi to potrafi, tyle że podłączenie nie jest proste.

[ATTACH=CONFIG]419325[/ATTACH]

prostsze rozwiązanie stosuję przy pompach Panasonic, no i tańsze :-)

Oboje się mylą.

.................

hahahahaha:lol2::lol2::lol2::lol2: dokładnie takie rozwiązanie zaproponował wspominany hydraulik , ale nie, "moje jest mojsze", ech.....

............

2. WERSJA HYDRAULIKA

Pompa ciepła ze zbiornikiem 400l (w tym znajduje się wbudowany bufor). Pompa podgrzewałaby wodę do takiej temperatury, jak będą zasilane grzejniki na poddaszu (40-45 stopni). W rozdzielaczu na dole znajdować się będzie układ z mieszaczem, który wychładzał będzie wodę z bufora do takiej temperatury, żeby można było puścić ją w podłogówkę na parterze. Regulacja temperatury na grzejnikach byłaby możliwa przy użyciu głowic termostatycznych.

Edytowane przez Slawko123

hahahahaha:lol2::lol2::lol2::lol2: dokładnie takie rozwiązanie zaproponował wspominany hydraulik , ale nie, "moje jest mojsze", ech.....

weź to sobie jeszcze raz przeczytaj, zbiornik 400L z wbudowanym buforem, czyli kombinowany który trzeba grzać cały rok do minimum 45C.

A a w mojej wersji masz 2 krzywe grzewcze, mały bufror/sprzęgło 100L pełną automatykę i pomiar temperatur.

No i osobne zbiorniki do CWU i CO.

Więc nie bo i ziemia.....

a skąd wiesz, ze hydraulik nie mówił o krzywych do tego i tego i pełnej automatyce? może autor nie wszystko zapamiętał lub napisał?

uważasz, że osobne zbiorniki to to niebo a ziemia? masz rację, z tym, ze zbiornik kombinowany jest tym niebem.

Nie będę się domyślał co tam jeszcze hydraulik mógł mieć na myśli :-)

ja mówię jakie jest odpowiednie rozwiązanie, co do zbiornika kombinowanego to przy pompach ciepła nie jest to optymalne rozwiązanie. Jest ono czasem kompromisem.

Nie będę się domyślał co tam jeszcze hydraulik mógł mieć na myśli :-)

ja mówię jakie jest odpowiednie rozwiązanie, co do zbiornika kombinowanego to przy pompach ciepła nie jest to optymalne rozwiązanie. Jest ono czasem kompromisem.

to trzeba było napisać, że " tak jak hydraulik, z tym, ze dodałbym to i to." , ale mniejsza z tym, grunt, ze wersja hydraulika jest poprawna i jednak dopuszczasz zbiornik kombinowany. Moze 400l to troche za dużo, ale 300 byłby idealny.

CNC na jakiej zasadzie działa wspomniana przez Ciebie pompa?

Mamy dwie krzywe grzewcze i jeden, mały bufor.

Napisałeś, że jeśli grzejemy jednocześnie grzejniki i podłogówkę, to "pompa grzeje wodę do bufora wg. krzywej grzejnikowej, a specjalny zawór z siłownikiem zmniejsza jej temperaturę na podłogówkę wg. krzywej na podłogę".

Gdzie znajduje się ten zawór z siłownikiem? Nie rozumiem, gdzie jest różnica, skoro pompa tak czy siak grzeje wodę jak dla grzejników.

We wspomnianym przeze mnie zbiorniku (400l), bufor również jest mały i ma 100l.

W rozwiązaniu, który podał mój hydraulik, pompa musi grzać bufor do 45 stopni przez cały rok. Jak wygląda to w Twoim rozwiązaniu? Bufor w okresie letnim jest wyłączony z działania?

pozdrawiam

Kuba

Gdzie znajduje się ten zawór z siłownikiem? Nie rozumiem, gdzie jest różnica, skoro pompa tak czy siak grzeje wodę jak dla grzejników.

W rozwiązaniu, który podał mój hydraulik, pompa musi grzać bufor do 45 stopni przez cały rok. Jak wygląda to w Twoim rozwiązaniu? Bufor w okresie letnim jest wyłączony z działania?

pozdrawiam

Kuba

Kuba oni tak piszą żebyś dał się omotać :)

Z wody 45 stopni zrobisz zasilanie 30 ale odwrotnie się nie da i Ty widzę zajarzyłeś :)

Ja tam na pompach się nie znam ale znowu w hydraulice trochę liznąłem.

Jeśli ma być bufor ( nie wiem po co? ) to czy 100 czy 400 jak słusznie piszesz trzeba będzie grzać do przykładowo podanych 45 stopni.

Jak się mylę zaraz pompowi sprzedawcy mnie poprawią ale z 30 stopni w buforze nie da się zrobić 45 na zasilaniu grzejników.

Można to hydraulicznie zrobić bez bufora chyba że pompy to jakieś specyficznie nieudolne urządzenia albo ich sprzedawcą wiedzy tej hydraulicznej brakuje :)

Ja siedzę w węglu i żeby nie było zaraz że tu klienta szukam :) sterowniki pomp to straszna bieda, producenci tych cud urządzeń powinni uczyć się od węglarzy :)

Jeśli ma być bufor ( nie wiem po co? ) to czy 100 czy 400 jak słusznie piszesz trzeba będzie grzać do przykładowo podanych 45 stopni.

Hmmm przyjmijmy, że zbiornik nie będzie miał bufora.

Wtedy mieszacz wbudowany w pompę ciepła, schłodzi nam CWU załóżmy (tylko teoretycznie) z 50 do 45 stopni.

Schłodzona do 45 stopni woda pójdzie bezpośrednio na górę do rozdzielacza i dalej do grzejników, natomiast na parterze zostanie schłodzona w układzie mieszającym, znajdującym się w rozdzielaczu na parterze i popłynie do podłogówki. Dobrze myślę?

Pytanie tylko- po co układ mieszający w pompie ciepła? Czy każda pompa posiada wbudowany mieszacz? Teoretycznie możnaby puścić CWU do grzejników na górę, a na dole schłodzić ją mieszaczem.

pozdrawiam

Kuba

Pytanie tylko- po co układ mieszający w pompie ciepła? Czy każda pompa posiada wbudowany mieszacz? Teoretycznie możnaby puścić CWU do grzejników na górę, a na dole schłodzić ją mieszaczem.

pozdrawiam

Kuba

Kuba jak Ci napisałem wcześniej nie znam się na pompach, lubię sobie poczytać jak mam czas.

Doczytałem, nie wiem czy dotyczy to wszystkich pomp ale w niektórych ( a może i we wszystkich, nie wiem ) że pompa nie może grzać równolegle jak kocioł np. groszkowy czy pelletowy CO i CWU. Jeśli czujnik daje znać że wybabrałeś wodę z bojlera przełacza zawór mieszacza w pozycję do grzania bojlera, gdy dogrzeje CWU przełącza zawór na CO, jak pisałem nie wiem czy tak mają wszystkie pompy ale mi się to nie podoba :)

Co do drugiej części cytatu to można by ustawić pompę na zasilanie 45 stopni, puścić to na górę do grzejników a nie do bojlera jak napisałeś zakładając że jest tak jak w pierwszej części mojej bazgraniny :) a na dół obniżyć temp. mieszaczem a na te przykładowe 30.

CNC na jakiej zasadzie działa wspomniana przez Ciebie pompa?

Mamy dwie krzywe grzewcze i jeden, mały bufor.

Napisałeś, że jeśli grzejemy jednocześnie grzejniki i podłogówkę, to "pompa grzeje wodę do bufora wg. krzywej grzejnikowej, a specjalny zawór z siłownikiem zmniejsza jej temperaturę na podłogówkę wg. krzywej na podłogę".

pozdrawiam

Kuba

Różnica jest taka że jak pompa nie dostaje zapotrzebowania z grzejników(tam też musi być termostat) to grzeje tylko do temperatury którą potrzebuje podłogówka.

Czyli nie utrzymuje cały czas temperatury na grzejniki tylko wtedy gdy jest potrzebna.

Zawór mieszający jest na schemacie na dolnym układzie, i jak trzeba grzać wodę pod grzejniki w buforze to elektrozawór miesza tak wodę by na grzejniki szła tempera taka jak w buforze jest na grzejniki a na podłogówkę podmieszana.

Bufor stoi zimny jak nie ma zapotrzebowania na ogrzewania.

Tu jeszcze schematy, prościej już nie potrafię :-)

mitsubishi 2 obiegi grzejniki.jpg

mitsubishi 2 obiegi.jpg

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

Clarnet oraz CNC_POMPY_CIEPŁA- zajmujecie się dystrybucją pomp, dlatego Wasze odpowiedzi traktuję z delikatnym dystansem.

Clarnet- dziękuję, zapoznam się z ofertą, którą przedstawiłeś. CNC- czy możesz napisać, o jakim konkretnie modelu Mistubishi piszesz?

Slawko123- dziękuję za opinię:)

pozdrawiam

Kuba

Tak dla sprecyzowania. Raczej nie zajmujemy się stricte dystrybucją pomp. Zarówno CNC (tak jak i jak zajmujemy się kompletnym wykonawstwem instalacji grzewczych z pompami ciepla. W naszym zakresie jest więc zarówno hydraulika jak i kwestie chłodnicze związane z PC

Jako laik (tak piszesz) musisz komuś zaufać.

Do wyboru masz już hydraulika (który chyba nie zajmuje się PC, bo inaczej by Ci ją zamontował), firmę instalującą PC (którą chyba już wybrałeś), firmy trzecie instalujące PC i na koniec anonimowych użytkowników forum, którzy zajmują się instalacjami PC lub nie, względnie są ich użytkownikami z jakimś bagażem własnym doświadczeń.

Komu zaufasz i do kogo podejdziesz z dystansem, to już Twoja sprawa.

W linku, który podałem masz 3 typowe rozwiązania problemu, który poruszasz.

Pzdr