Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik vs. Instalator pompy ciepła - POMOCY!

jakub_dw

Recommended Posts

Kol jakub_dw,

ja mam za sobą dwie modernizacje budynków na grzejnikach i wszędzie mam układ z 300l zbiornikiem CWU -i gwarantuję Ci , że nikt u mnie nie marznie kiedy przez te 40 min pracuje PC w trybie CWU. Temp CWU w żaden sposób nie jest powiązana z CO-i to jest moim zdaniem b.dobrze.

Ty masz podłogówkę- więc tymbardziej nie odczujesz różnicy podczas grzania CWU.

Jak masz wątpliwości czy jest potrzebne sprzęgło( tj bufor) to sobie zostaw miejsce i śrubunki.

W ostatniej modernizacji użyłem iryginalny buforek 50 ltr Panasa za coś 800 pln netto do tego pompka elektroniczna wilo za 350 pln brutto- całość nie więcej powinna wyjść niż 2000 pln (może masz znajomego hydraulika-zobaczyłem jak się skręca śrubunki i sam sobie radzę).

Osobiście mam alergię na układy typu zbiornik w zbiorniku itp- mi to poprostu nie pasuje.

No ale to ja- w/w propozycja jest nie ryzykowna, zamontujesz coś co będzie Ci potrzebne (a nie co być może się przyda)

Pzdr

Powiedzcie mi w takim razie jeszcze- czy rury Alupex o średnicy 20mm (doprowadzone do rozdzielacza) wystarczą do zasilenia podłogówki? Na górę do grzejników mam dociągnięte d25mm. Pytam, bo jeszcze mam chwilę, żeby skuć posadzkę i je podmienić...

pozdrawiam

Kuba

Średnica wewnętrzna rur co najmniej powinna mieć 26mm.