Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zwrot VAT bez ograniczeń

Specjalna sejmowa podkomisja pracująca nad projektem ustawy zadecydowała, że podatek VAT na materiały budowlane ma być częściowo zwracany inwestorom indywidualnym w trakcie inwestycji, a nie dopiero po jej zakończeniu.

Podkomisja zaproponowała kilka nowych rozwiązań, które nie podzieliły posłów koalicji i opozycji. Jedyna rozbieżność dotyczy kwestii ograniczenia wysokości zwrotu VAT (zwanego też kompensatą). Zgodnie z projektem, zwracana miałaby być różnica między dawną 7-proc. a nową, 22-proc. stawką podatku VAT na materiały budowlane.

Przeszła propozycja PiS, aby ustawa nie ograniczała kwoty zwrotu, czyli żeby obejmował on wszystkie materiały użyte do budowy lub remontu.

Poseł Zbigniew Janowski (SLD) zapowiedział jednak, że przygotuje poprawkę, która określi maksymalną wysokość kompensaty. W przypadku budowy domu ma to być co najmniej 30 tys. zł, a remontu - 15 tys. (mieszkania) lub 30 tys. zł (domu).

Przewodnicząca podkomisji Barbara Marianowska (PiS) potwierdza, że spór rozstrzygną komisje infrastruktury oraz finansów publicznych na wspólnym posiedzeniu.

Wbrew wcześniejszym pomysłom zwrotu nie będą pozbawieni ci podatnicy, którzy wcześniej skorzystali z którejś ulgi mieszkaniowej - budowlanej, na zakup działki, z tytułu oszczędzania w kasie mieszkaniowej oraz tzw. odsetkowej; Nie będzie warunku zakończenia inwestycji w określonym terminie. Obowiązywać ma zasada, że zwrotem objęte będą wydatki udokumentowane fakturami VAT między 1 maja 2004 r. i 31 grudnia 2007 r. To oznacza, że nie ma znaczenia, kiedy ustawa wejdzie w życie, np. w listopadzie czy grudniu; Zwrot VAT obejmie tylko te materiały, które zostały obłożone 22-proc. stawką tego podatku dopiero od maja.

Żeby nie było wątpliwości, o które materiały chodzi, minister finansów w porozumieniu z ministrem infrastruktury wyda stosowne obwieszczenie;

O wypłacie i wysokości kompensaty mają decydować naczelnicy urzędów skarbowych, do których inwestorzy będą mogli występować w trakcie inwestycji, jednak nie częściej niż raz w roku. Fiskus przeleje pieniądze na konto inwestora lub wypłaci mu ją w kasie w terminie dwóch miesięcy; Rodzaje remontów objęte zwrotem VAT mają być określone w załączniku do ustawy.

W praktyce ich zakres będzie taki sam, jak w przypadku podatkowej ulgi remontowej, która - przypomnijmy - ma obowiązywać jeszcze do końca 2005 r. Nie będzie można równocześnie odliczać tych samych wydatków na materiały budowlane w ramach tej ulgi i domagać się zwrotu VAT.

Źródło : Gazeta Wyborcza, Marek Wielgo, piątek, 30 sierpień 2004r.

https://forum.murator.pl/topic/24167-iskierka-odliczenia-22-7vatu-hit-miesiaca/

jak macie taki stosunek do prac nad tym tematem to po ch....... otwieracie ten post

mnie cioeszy chociazby fakt że o tym sie mówi a z tego juz niedaleko do odpisu

z drugiej strony nasz rząd to właśnie to o czym pisze wakmen

https://forum.murator.pl/topic/24167-iskierka-odliczenia-22-7vatu-hit-miesiaca/#findComment-431201

jak macie taki stosunek do prac nad tym tematem to po ch.......

spokojnie pokerzysta, to jest temat na dział prawo i pieniądze i tam też się przewijał ze 100 razy w różnej postaci, po prostu nie odkryłeś Ameryki. Ci, co dłużej są na forum to wiedzą to i ich już wkurza cytowanie każdej sensacyjnej wzmianki w gazecie, itd…. Zwłaszcza, iż mamy polskich polityków i tylko mądrzy są w czasie kampanii. I nie pisz, żeby ktoś nie czytał tego co jest na forum, bo może ten ktoś pośrednio utrzymuje te forum (np. prenumeruje Muratora). By niemniej jest to cenne co piszesz, bo już myślałem, że ten projekt zwrotu już umarł (no nadzieje miałem).

https://forum.murator.pl/topic/24167-iskierka-odliczenia-22-7vatu-hit-miesiaca/#findComment-431261

mdzalewscy - Nie raz brak mi albo odwagi albo już nie chcę reagować w taki sposób jak napisałeś. Wolę odsuną się na bok i napisać:

Bez komantarza.

https://forum.murator.pl/topic/24167-iskierka-odliczenia-22-7vatu-hit-miesiaca/#findComment-431268

mdzalewscy - Nie raz brak mi albo odwagi albo już nie chcę reagować w taki sposób jak napisałeś. Wolę odsuną się na bok i napisać:

Bez komantarza.

i słusznie Wakmen bo ja za takie reagowanie dostałem cięgi od innych i teraz już też odpuszczam, nie ma sensu.

https://forum.murator.pl/topic/24167-iskierka-odliczenia-22-7vatu-hit-miesiaca/#findComment-431276

Nie znacie tego powiedzenia, że jak rząd mówic że zabierze, to zabierze, a jak mówi że da to tylko mówi.

Tego typu wypowiedzi służą tylko rządowi aby ograniczyć zakup materiałów bez faktury. Szara strefa sie powiększa. Jak mam okazję kupić coś bez faktury i bez VAT-u to się nie zastanawiam. Robią ludziom nadzieję, aby ci zbierali faktury, a potem tak sformułują warunki na jakich będą dokonywane ewentualne zwroty że dostanie je 0,5% osób zainteresowanych. Nie po to rząd podwyższył VAT (wbrew opini Komisji Europejskiej) aby teraz zwracać.

https://forum.murator.pl/topic/24167-iskierka-odliczenia-22-7vatu-hit-miesiaca/#findComment-431376