Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa Z119 - opinia

Solzbi

Recommended Posts

Witam.

Odebrałem projekt domu Z119, który chce usadowić na płycie fundamentowej. Pierwotnie architekt przygotował płytę fundamentową z ostrogami bez ocieplenia , nie o to mi chodziło chcąc zastosować płytę. IMG_20180914_1857166.jpg

Kolejny projekt to już słynna "wanna". fundament2.jpg (wariant prawy), o grubościach warstw fundament1.jpg.

Projekt płyty IMG_20180924_165617.jpg, wieniec IMG_20180924_1656522.jpg.

Od 2019 roku może występować II kat szkód górniczych.

Jakieś uwagi co do płyty/projektu, jakieś cenne wskazówki. coś zmienić?

Edytowane przez Solzbi

Opis płyty fundamentowej.

IMG_20180924_1658244.jpgIMG_20180924_1658444.jpg

Wykonałem badanie geotechniczne gruntu. Głównie sama glina, jedne odwiert wykonany do 4,5m, brak występowania wód gruntowych.

IMG_20180915_0955022.jpgIMG_20180915_0959244.jpgIMG_20180915_1000299.jpg

Ze względu na grunt wysadzeniowy, architekt zaleca wymianę gruntu do 1m poniżej terenu oraz wykonanie opaski przeciwwysadzeniowa o szerokości 100cm.

^^

Ktoś kto robi wieńce w płycie nie ma pojęcia o pracy elementu płytowego, można dać zbrojenie w stylu strzemion jako dozbrojenie strefy skrajnej płyty, czyli jako zbrojenie zamykające, to samo można zrobić za pomocą zbrojenia w postaci litery C. Ale nazywanie tego wieńcem to za takie coś powinno sie uprawnienia zabierac.

Poza tym wymian gruntu do 1 m metra to swiadczy o braku znajomosci eurokodów, w normie eurokod odnosnie gruntu jest zapis, że należy zabezpieczyć fundament przed wysadzinami , a sposobów na to jest wiele np opaska antywysadzinowa czy to pozioma, skosna, pionowa.

Wybieranie grunt na 1 m i go wymienianie i do tego opsaka antywasyadzinowa to jakieś nieporozumienie...

nie widze jakie jest zbrojenie plyty ... nieczytelne ile co ile?

Edytowane przez jacentyy

^^

Tak jak pisałem zmień projektanta, ten co robił zbrojenie na oczy chyba programu do płyt nie widział, dodatkowo jeżeli to jest płyta na szkody górnicze to fi 8 co 15 cm to trochę mało...

Jaka konstrukcja w końcu będzie z ostrogami czy bez? I te ostrogi to ze względu na przemarzanie czy na szkody ? Bo taka ostroga w znaczacy sposób usztywnia krawedz płyty i nie wiem czy to musi byc bo tak wychodzi z modelu czy to takie widzimisie projektanta...

^^

Tak jak pisałem zmień projektanta, ten co robił zbrojenie na oczy chyba programu do płyt nie widział, dodatkowo jeżeli to jest płyta na szkody górnicze to fi 8 co 15 cm to trochę mało...

Popieram tą opinię. Ktoś nie ma pojęcia o zbrojeniu płyt.

Stopa pod fundamentowa w płycie mnie rozwaliła ;)