marcin42 27.09.2018 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Pompa funkcjonuje u mnie 2 rok, nigdy przy niej nic nie ustawiałem, zwyczajnie się nie znam. Wykonawca ustawił wszystko i dłubać nie kazał, więc się tego trzymałem, żeby czegos nie popsuć Sezon zimowy 2017/2018 było wszystko ok, ciepło, tak jak zona, dzieci i ja chcieliśmy. Nic przy PC nie robiłem, jedynie może 2 góra 3 razy wydłużałem ilość ciepłej wody żeby na 3 pełne kapiele w wannie wody starczyło i starczało... Jedyne co jeszcze robiłem to może 1 góra 2 razy zwiększałem temperaturę ogrzewania w menu 1.1.1. Teraz zbliża się okres grzania a ja cos pomąciłem w ustawieniach krzywej grzania. Człowiek który zakładał mi instalacje i PC nie odpowiada, podobno gdzieś wyjechał. Proszę o sprawdzenie czy taka krzywa jest OK. Temp przy takiej krzywej mam 24-25 stopni, ale tyle chce (sa małe dzieci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 27.09.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 na obrazku nie widać nachylenia krzywej(numerek w kółeczku obok termometru) ale wydaje sie zbyt duży. Jakby dom był bardzo słabo ocieplony. Moze tam nie ma numerka bo dodatkowo krzywa nie ma stałej pochyłości tylko jest chyba zmodyfikowana dodatkowymi ustawieniami i wtedy może numerek sie nie wyświetla, nie wiem tego bo od samego poczatku mam to samo nachylenie=2 Dla dobrze ocieplonego domu i dużej powierzchni podłogówki nachylenie powinno byc ~2. Kółłeczka na osiach wykresu słuzą do odczytywania jak działa krzywa. Obecnie przy 10 stopniach na zew w podłodze będzie utrzymywana temperatura 31 stopni, przy -10 na zew w podłodze będzie 40 stopni. Te temperatury wydają się za duże przesuniecie(obecnie +3) odpowiada za temperature przy aktualnej pogodzie, jak chcemy miec cały rok w domu zimniej o jeden stopien to zmieniamy z +3 na +2.nachylenie odpowiada za utrzymywanie stałej temperatury niezależnie od pogody, złe ustawienie nachylenie będzie powodowało że wraz ze zmianą temperatury na zewnąrz będzie zmieniała się temperatura wewnątrz. Ja mam nachylenie 2(w kołeczku na lewo od termometru) i przesuniecie +2 (na prawo od temormetru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin42 28.09.2018 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Bardzo Ci dziekuje, co nie co już mi się rozjaśniło Dom jest nowy, raczej dobrze ocieplony, piana na dachu, pakiety 3 szybowe w oknach, bardzo gruby styropian do ocieplenia domu. Ogrzewanie to 100% podłogówka. Tam w tym kółeczku, nachylenie krzywej jest liczba "0". Faktycznie robiąc zdjęcie na szybko, nie zauważyłem że niewyraźnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 28.09.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 jeśli masz ustawione 0 to jest używana wlasna krzywa z Menu 1.9.7.1 tam możesz ustawić jakie chcesz temperatury zasilania dla temp zewnętrnzych od 20 do -30 co 10 stopni więc można sobie zrobić dowolną łamaną. Ja na twoim miejscu przestawiłbym krzywą na 2(może 1 ale mało prawdopodobne). Jesli tego nie zrobisz to jak będzie na dworze -5 stopni to w domu będziesz miał np 27, a np przy -15 w domu będzie 30. No chyba że 2 będzie delikatnie zła to wtedy zapamietałbym jak wygląda i w menu 1.9.7.1 ją poprawił, żeby przypominała bardziej 3 lub 1. Żeby przetestować nachylenie trzeba poczekać aż temp na zew zmieni sie o 10 stopni. Dlatego jak juz ustalimy dobre to najlepiej sobie gdzieś zapisac lub dobrze zapamietać. Nachylenie zależy tylko od tego jak dom jest ocieplony i sczelny i jak wydajne jest ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin42 28.09.2018 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Dziś po pracy przysiądę i poustawiam tak jak polecasz, dam znac o wyniku po weekendzie. Generalnie mamy bardzo podobne domy jeśli nie bliźnicze, to co masz w podpisie na dole to... jest mój dom, taki sam metraż, tez mam parter z użytkowym poddaszem (na poddasze tez mam podciągnie ogrzewanie podłogowe), tez taki styropian (chodzi o grubość), ta sama pompa, nawet reku masz ten sam, tej samej firmy Nie masz wrażenia że dla naszej kubatury (jaka masz?) jest on za mały? Temat rekuperatora i jego ustawień jak bys miał chwilkę tez chciałbym poruszyć, bo ten sam facet co pompe mi go zakładał, ale uruchomić i ustawić musiałem sam i tak sobie chodzi od 2 lat, ale nie wiem czy dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 01.10.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Skoro jesteś z Łodzi to pewnie montował nam te urzadzenia ten sam instalator który na imie ma Grzegorz:) Jeśli chodzi o rekuperator to w lato w dzień chodzi na 2 a w nocy i przez całą zimę na 1. Wydaje mi się że nie jest za mały, ale żałuje chyba troche że nie zdecydowałem sie na takiś z odsyskiem wilgoci bo w zime mocno przesusza powietrze, czasem nawet go wyłaczam na pare godzin.Co do domu to mam obecnie dość niepopularną konfigurację. Na dole mam 150m2 i wszystko co do zycia potrzebne a na poddaszu jedno duże pomieszczenie które jest salą zabaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin42 04.10.2018 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Tak, dokładnie ten sam - Pan G.R. Sił już do tego człowieka nie mam, może i wiedzę ma, za to skontaktowanie się z nim graniczy z cudem, ale to już temat na inna bajkę. Pokombinowałem nieco przez ostatnie kilka dni. Pompę ustawiłem z krzywą nachylenia 3 (znów na zdjęciu nie widać, dobazgrałem w paincie). Wydaje mi się to ustawienie optymalne, bo przy "2" na krzywej nachylenia temperatura zasilania podłogówki jest poniżej 29 stopni. no chyba że ustawić "2" i ostro do góry dać przesunięcie krzywej...? Co do naszego reku, dzięki za podanie swoich ustawień, proszę cie jeszcze o podanie jaka masz regulacje wydajności na poszczególnych stopniach, u mnie takie jak poniżej na obrazku. I jeszcze jedno pytanko, przy ustawieniach wydajności w poszczególnych dniach i godzinach, jest jeszcze opcja ustawienia temperatury, co to za temperatura? Temperatura w kanale wentylacyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 05.10.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Z kontaktem nie ma problemu. Uczynny i zna się. Problem jest tylko z tym żeby pojawił się umówionego dnia. Poprostu ma zacząć dużo roboty. Po za tym nie mam zastrzeżeń. No to ja bym zostawił 3+3. Jeśli przyjdą mrozy i zrobi się za ciepło w środku to zmieniłbym na 2+4. Rekuperator20% 70% 99% in35% 70% 99% out Tam są 2 termometry, jeden przy sterowniku, ale zawyża on temp bo sterownik jest dość ciepły. I drugi powinien być w kanale przy rekuperatorze. Ustawia się jedną i druga, służą one pewnie do sterowania bypassem, ale nie mam pojęcia jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin42 11.10.2018 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Dzięki za pomocne informacje. Mam jeszcze banalne pytanie, przychodzi wiosna, lato, albo jesień tylko ciepłe dni jak teraz - jak wtedy wyłączamy grzanie podłogówki w naszych pompach?, ustawiamy jakoś krzywą?, czy po prostu, (opierając się na moim zdjęciu powyżej) - jeśli mam ustawione" włączaj się na 29 st. przy temp. poniżej 10. to jeśli tem podskoczy do powyżej 10 st. pompa samoczynnie wyłączy ogrzewanie podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 12.10.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Przeczytaj insttrukcje, fragment na temat krzywej grzania.Jeśli na zewnątrz jest np 25 to olbiczona temp zasilania według krzywej to np 20 stopni lub mniej a w podłodze będziesz mieć np 23 stopnie więc stopniominuty nie będą spadać i grzanie się nie uruchomi. Żeby sprężarka się właczyła to przez pewien czas obliczona temperatura musi być większa niż temp wody w podłodze. Jednak gdy sprężarka nie pracuje to non stop wolniutko pracuje sobie pompa obiegowa od podłogówki aby pompa ciepła mogła zmierzyć temperature podłogówki. W pompie mozna ustawić temp zewnętrzną przy której ogrzewanie ma być zupełnie wyłaczone i wtedy ta pompka obiegowa zupełnie się wyłacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts