Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Wczoraj wiało u nas. Zabrałem się, za położenie gładzi i musiałem okleić okna. Dom jest już ocieplony, montaż okien z taśmami paro-przepuszczalnymi. Jakież było moje zdziwienie, kiedy poczułem zimne powietrze na rękach (temp na zewnątrz około 7C). Szybko zlokalizowałem źródło i co tu dużo pisać: poprostu się wkurzyłem. Sam zrobiłem większość termoizolacji, żeby mieć szczelnie, sam zrobiłem rekuperacje żeby mieć kontrolę nad ilością doprowadzonego z zewnątrz powietrza. A tu taka lipa. A wieje ze skrzydła na łączeniu szyby z ramą w narożniku. Sam narożnik jest skopany, jest szpara na 2mm. Czy to nadaje się na reklamacje ? Okna wstawiane w maju 2017r.

Witam,

Wczoraj wiało u nas. Zabrałem się, za położenie gładzi i musiałem okleić okna. Dom jest już ocieplony, montaż okien z taśmami paro-przepuszczalnymi. Jakież było moje zdziwienie, kiedy poczułem zimne powietrze na rękach (temp na zewnątrz około 7C). Szybko zlokalizowałem źródło i co tu dużo pisać: poprostu się wkurzyłem. Sam zrobiłem większość termoizolacji, żeby mieć szczelnie, sam zrobiłem rekuperacje żeby mieć kontrolę nad ilością doprowadzonego z zewnątrz powietrza. A tu taka lipa. A wieje ze skrzydła na łączeniu szyby z ramą w narożniku. Sam narożnik jest skopany, jest szpara na 2mm. Czy to nadaje się na reklamacje ? Okna wstawiane w maju 2017r.

Ta szpara jest pomiedzy skrzydlem a ramą ? zapewne skrzydlo jest zle dopasowane do ramy i wymaga przesuniecia poprzez regulacje. Zgłoś w punkcie zakupienia okien i nich wykonają oględziny.

Tak, to szpara między listwami przyszybowymi. Okna na gwarancji więc żądać wymiany listw na dłuższe ?

A miały być to okna premium :/ Teraz mieszkam w starym mieszkaniu po babci i tam są okna nowe ale lokalnego producenta na profilach schuco i tak je sobie wczoraj oglądałem i wydaje mi się lepiej to spasowane jest niż u mnie.

Teoretyzując może fabryka dała by radę się obronić, że nieszczelność na listwach mieści się w deklarowanych wynikach ;) a dodatkowo zapewnia minimalną wymianę powietrza, bo zakładam że jak większość użytkowników nie wietrzysz (o nawiewniki nawet nie pytam bo sam ich bym sobie nie zastosował).

Ale wiara w przyzwoitość mówi mi, że z usunięciem przewiewu nie powinno być problemu.

W wytycznych magazynowania które mam jest napisane jak wół - to wada powstająca najczęściej z powodu przechowywania okien w palącym słońcu - praktykowałem u siebie i stwierdzam, że to jest możliwe (chociaż nie potrafię tego pojąć;) )

Jak najbardziej możliwe, skurcz termiczny listew, ten sam który powoduje wyginanie się kolorowych okien po nasłonecznionej stronie. Wymieniałem kiedyś w połowie domu listwy pokurczone po szczelnym zafoliowaniu okien podczas wykończeniówki, południe, południowy zachód skurczone po 1-3 mm. Północ w porządku.