tofek 27.09.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Bardzo proszę o Waszą pomoc. Posiadam budynek 2 piętrowy ogrzewany kotłem na paliwo stałem. Instalacja grzewcza typu otwartego z grzejnikami żeliwnymi. Zbiornik przelewowy umieszczony jest na strychu - wszystkie piony są podłączone do niego – schemat instalacji w załączeniu. Do chwili obecnej, miałem zamontowany zawór różnicowy na wyjściu z kotła węglowego, ale zgodnie z normą, taki układ jest nie zgodny z PN. W związku z tym, postanowiłem zmodernizować swoją kotłownię i zamontowałem Zawór Zwrotny Klapowy 2” na powrocie – zamiast różnicowego. Okazało się, że taki układ wprowadził zakłócenia w pracy instalacji, tzn. piony najdalej oddalone od kotła są zimne. Dopiero po uruchomieniu pompy, piony zaczynają grzać.Przeczytałem w internecie, że Zawór Różnicowy firmy Tech-POL może pracować w pozycji poziomej, w związku z tym chciałbym podmienić obecny klapowy na różnicowy wymienionej firmy. Tylko mam pytanie, czy jeśli dokonam podmiany, efekt nie będzie podobny jak w przypadku klapowego - ograniczony przez kulkę przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts