Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie moge dojsc do łądu z kotlem na ekogroszek. mam problem ze robi sie sporo spieków i jest dużo sadzy w kotle. ekogroszek z pewnego polecanego sprzedawcy. )

Kocioł ma moc 14kw, jest do defro reflex tg (jakis odłam chyba defro) sterownik DK SYSTEM comfort eco. MOje ustawienia:

- temeratura zadana 55c (chodzi w zakresie 53-57c) pompa C.O 40c

- histereza 2

-grzanie podawanie 10s

-grzanie pauza 60s

-grzanie siła nadmuchu 40%

- Podtrzymanie podawanie 8s

-Podtrzymanie pauza 9 minut

- Podtrzymanie wentylator praca 18s

-Podtrzymanie went pauza 6min

- podtrzymanie went siła 40%

Spore jest tez wydaje mi sie spalanie groszku bo około 25kg na dobę przy tych temp to chyba za duzo. Kombinuje juz jak kon pod gorke gdy byłem w Trybie Lato to doszedłem z ustawieniami ze spiekow nie było praktycznie wogole i sadzy tez nie było. teraz jestem w trybie c.o i c.w.u. i jest problem. przysłona dmuchawy ustawiona na około polowie. jak temperatura spadnie do tych 53C to grzanie zajmuje mu około 6-7 minut i dochodzi do 56-57 i przechodzi w podtrzymanie. piec wiecej czasu pracuje w trybie podtrzymania niz grzania. pewnie to tez jest błąd.

Prosze o pomoc 35l mieszkałem w bloku i jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o c.o. A jeszcze dodam ze cała instalacje jest kompletnie nowa...

-

https://forum.murator.pl/topic/241690-prosze-o-pomoc-z-ustawieniami-kot%C5%82a/

nie moge dojsc do łądu z kotlem na ekogroszek. mam problem ze robi sie sporo spieków i jest dużo sadzy w kotle. ekogroszek z pewnego polecanego sprzedawcy. )

Kocioł ma moc 14kw, jest do defro reflex tg (jakis odłam chyba defro) sterownik DK SYSTEM comfort eco. MOje ustawienia:

- temeratura zadana 55c (chodzi w zakresie 53-57c) pompa C.O 40c

- histereza 2

-grzanie podawanie 10s

-grzanie pauza 60s

-grzanie siła nadmuchu 40%

- Podtrzymanie podawanie 8s

-Podtrzymanie pauza 9 minut

- Podtrzymanie wentylator praca 18s

-Podtrzymanie went pauza 6min

- podtrzymanie went siła 40%

Spore jest tez wydaje mi sie spalanie groszku bo około 25kg na dobę przy tych temp to chyba za duzo. Kombinuje juz jak kon pod gorke gdy byłem w Trybie Lato to doszedłem z ustawieniami ze spiekow nie było praktycznie wogole i sadzy tez nie było. teraz jestem w trybie c.o i c.w.u. i jest problem. przysłona dmuchawy ustawiona na około polowie. jak temperatura spadnie do tych 53C to grzanie zajmuje mu około 6-7 minut i dochodzi do 56-57 i przechodzi w podtrzymanie. piec wiecej czasu pracuje w trybie podtrzymania niz grzania. pewnie to tez jest błąd.

Prosze o pomoc 35l mieszkałem w bloku i jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o c.o. A jeszcze dodam ze cała instalacje jest kompletnie nowa...

-

odpowiedzi zero wiec prosze o zamknięcie szkoda forum zaśmiecać:) widać taki zielony w tym temacie jak ja nie ma szans na pomoc. ale jednak temat rozwiązany więc pozdrawiam wszystkich "ekspertów"

https://forum.murator.pl/topic/241690-prosze-o-pomoc-z-ustawieniami-kot%C5%82a/#findComment-7581269