donvitobandito 27.09.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Mam Koledzy kolejne pytanie Chodzi mi mianowicie o plyte OSB 25mm na murku ogniowym zamontowana w celu zrobienie na niej opierzenia. W moim przypadku bedzie ona wystawac 26cm za mur ogniowy I stad moje pytanie, co mam zribic, zeby nie zerwal jej wiatr wraz z opierzeniem? Ocieplenie domu planuje nie wczesniej niz za rok. Na szybko dostalem dwie propozycje: 1. Zamontowac jedna warstwe styropianu 20cm, po zewnetrznej stronie murkow ogniowych. Montarz odbylby sie za pomoca kleju I kolkow. Watpliwosci Firmy od docieplen sa takie, ze potem za rok robiac ocieplenie od dolu, moga nie zlapac poziomu z tymi gornymi warstwami. Przez to moglby zrobic sie uskok, miedzy teraz polozonym styropianem, a tym kladzionym za rok. Mowia, ze jezeli sciany nie sa idealnie rowne to moze byc problem. 2. Zamontowac kontowniki miedzy plytami osb, a murkami ogniowymi, powiedzmy co poltora metra. Czy moze macie jeszcze jakies propozycje. Dodam, ze ostatnia warstwa na murku ogniowym jest z pelnej cegly (ceramika lub beton komorkowy). Dzieki z gory za odpiwiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts