danger 27.09.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Witam aktualnie jestem na etapie remontu generalnego domu - bliźniak powierzchnia urzytkowa to 160m2 na samym dole projekt jak to wygląda. Parter, piwnica- cegła+ pustak pianowy ( ściany około 40cm ) ganek i piętro z pustaka żużlowego 19cm Teraz pytania do was forumowiecze: 1. Ile ocieplenia w dach (czytałem sporo minimum to te 30cm ale jakie parametry? krokwie pewnie będą 16cm to 15cm w nie i 15cm na nie potem gk) Folia jakaś z atestem, może ktoś poleci jakąś blachę w listopadzie wchodzą na montaż dachu:) 2. Ocieplenie zewnętrzne 20cm wstępnie bo 16cm mają rolety zewnętrzne chyba że trzeba więcej lub mniej? 3. Fundamenty ocieplenie czym i jakie parametry? 4. Okna jakie parametry wiadomo że 3 szybowe z ciepłym montażem ale czy to mają być 5,6, czy 7komorowe? Do tego dochodzi rekuperator, koza z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz i najważniejsze pompa ciepła powietrze-woda (wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe) - gaz mam przy drodze ale nie wiem czy jest sens pchać się w niego. Proszę o dokładne porady co i jak oraz może ktoś może polecić sprawdzone firmy które mogą mi zrobić takie rzeczy jak rekuperacja, pompa ciepła, okna a może przeliczyć wszystko by dom był oszczędny, no i całe ogrzewanie woj. ŚLĄSKIE - miejscowość ZAWIERCIE dziękuję wszystki od razu za pomoc powoli zaczynamy realiazacje:) allegro galerie Edytowane 28 Września 2018 przez danger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 09.10.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 (edytowane) Kalkulator do oblicznai grubosci termoizolacji i wspołczynnkia U, wmiare prosty bez rejestracji znajduje sie np :http://sto.hybrid.pl/program/ 1) Dla dachu i krokwi 16x8cm w rozstawie co 80 cm i wełny minneralnej lambda 0,040 przy grubość 30 cm wychodzi U=0,16 W/m2K czyli troszke lepiej niż wymagane Umax 0,18 2) Ściany 20 cm EPS lambda 0,040 U wychodzi poniżej 0,2 to wiec OK jak bedzie grafit to bedzie jeszcze lepiej3) EPS z TR100 w kodzie normowym unikac niższych TR80 czy TR60. Klej grunty tynki: Ceresit, Baumit, Bolix 4) Pod ziemie płyty XPS moze być szary synthos CS300 min. 10 cm optymalnie bylo by z 15 cm, wczesniej hydroizlacja pionowa z bitumu bezrozpuszczlników np. BORNIT Profidicht Hybrid 2K keić płyty można na tym samym bitumie lub pianie PU5) Na oknach sie nie znam ale wiekszość z nich to składanaka gotowych elemntów niemieckich producentów veka vinkhouse alupast, roto etc. Prywatnie mam okna 3 szybowe na profilu veka softline 82 i nie mam co narzekac ale kto jest tzw producentem tego nie wiem.Im wiecej komór tym teoretycznie powinna być większa izolacyjność i mniejsze Uf - ale od teorii do praktyki jest pewna przestrzeń. Edytowane 9 Października 2018 przez irtherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts