Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogówka czy grzejniki.

fortunka

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Na wstępie proszę o wyrozumiałość jestem nowy na forum i widzę,ze jest tutaj dużo różnych wątków ale żaden nie dał mi odpowiedzi.

Mianowicie mamy wybudowany dom surowy stan zamknięty piwnice parter i poddasze użytkowe. Projekt to dom w Lucernie https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-lucernie-p-ver-2-mfbd1fac15ed25

Około 128 m2 plus piwnice 70m2. Mamy zamontowane dwa systemy kominowe jeden to gazowy drugi to spalinowy. Gaz idzie w działce wiec z przyłączem nie będzie problemow. Za kilka dni wchodzi mi hydraulik i nie możemy się zdecydować co wybrać podłogówkę czy cześć podłogówki i grzejniki czyli: piwnice to grzejniki oraz pokoje a reszta czyli korytarze salon kuchnia łazienki to podlogowka. Pytanie do was co wybrać nastawić się głównie na ogrzewanie gazowe i całość podłogówki czy spalinowy piec. Dom wybudowany z pustaka 30 poroterm wineberger plus 20 cm docieplenie , okna trzy szybowo 6 komorowe.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Niestety mleko się rozlało byli tacy nie inni doradcy do tego na szybko były do ulokowania pieniądze i tak się potoczyło. Liczy na jakieś konkretne podpowiedzi a nie pisanie czy ktoś jest ciemny czy nie.

Dlatego wydawało mi się,że jest to pytanie retoryczne bo parowozy na węgiel przestały jeździć bodajże w latach 80-tych a porównanie komfortu życia przy podlogowce a grzejnjkach ściennych to jak porównanie komfortu jazdy BMW do fiata 126p nie mówiąc juz o głupocie połączenia skorupy z BMW z silnikiem fiata126p.

Ale o tym wszystkim już nie raz bylo pisane,wystarczy czytać i czytać ze zrozumieniem ale widzę,że tego brakuje...

Gość Arturo72

To teraz ja Ci zadam pytanie.

Co przemawia do Ciebie,że masz zamiar rozdzielac zasilanie na dwie różne temp.zasilania czyli na grzejniki i na podlogowke ?

Co przemawia do Ciebie,że zastanawiasz się nad instalacją paliwa stałego ?

Wyrzuć to z siebie,będzie Ci łatwiej :D

Witam serdecznie.

Na wstępie proszę o wyrozumiałość jestem nowy na forum i widzę,ze jest tutaj dużo różnych wątków ale żaden nie dał mi odpowiedzi.

Mianowicie mamy wybudowany dom surowy stan zamknięty piwnice parter i poddasze użytkowe. Projekt to dom w Lucernie https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-lucernie-p-ver-2-mfbd1fac15ed25

Około 128 m2 plus piwnice 70m2. Mamy zamontowane dwa systemy kominowe jeden to gazowy drugi to spalinowy. Gaz idzie w działce wiec z przyłączem nie będzie problemow. Za kilka dni wchodzi mi hydraulik i nie możemy się zdecydować co wybrać podłogówkę czy cześć podłogówki i grzejniki czyli: piwnice to grzejniki oraz pokoje a reszta czyli korytarze salon kuchnia łazienki to podlogowka. Pytanie do was co wybrać nastawić się głównie na ogrzewanie gazowe i całość podłogówki czy spalinowy piec. Dom wybudowany z pustaka 30 poroterm wineberger plus 20 cm docieplenie , okna trzy szybowo 6 komorowe.

Wykonaj ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni, zero kaloryferów. Użytkuję taki system 3 sezon i powiem, że to najlepsze i najoszczędniejsze rozwiązanie. Użytkownikiem Arturo72 się nie przejmuj, on tak ma a kultura wypowiedzi mu nie po drodze. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Dzięki za odpowiedź. Pytałem czemu chce podzielić ogrzewanie ponieważ w piwnicach będę miał garaż na samochów, pralnie oraz pomieszczenie na siłownie i stąd pytanie czy w garażu robić podłogówke ? jak się ma podłogówka do dzieci w domu kurzę wszystko uczulenia nie macie z tym problemów ?

Całkowicie podłogówka i nie myśl o węglu a zwłaszcza gazie jedynie prąd z grzałki i klimatyzatora lub PC ma uzasadnienie

Więcej syfu lataz grzejników.

Podłoga całą zimę jest neutralna w największe mrozy wyczuwalnie lekko ciepła.

Ja nie mam ogrzewania w garażu szkoda zasobów ale też nie mam tam siłowni więc nie wiem.

Jak planujesz kominek ? To masz dolot powietrza z zewnątrz??

Edytowane przez kulibob

Dzięki za odpowiedź. Pytałem czemu chce podzielić ogrzewanie ponieważ w piwnicach będę miał garaż na samochów, pralnie oraz pomieszczenie na siłownie i stąd pytanie czy w garażu robić podłogówke ? jak się ma podłogówka do dzieci w domu kurzę wszystko uczulenia nie macie z tym problemów ?

Podłogówka nie uczula w żaden sposób, nie powoduje również "podrywania kurzu" bo to mit powtarzany przez tych, którzy nie mieli z nią do czynienia. Co do garażu to, jak pisze Kulibob, zupełnie zbędna. Jak masz dostęp do gazu to nie zastanawiaj się, tylko z niego skorzystaj.

Wszędzie tylko podłogówka zero kaloryferów. Ja tak zrobiłem. jeśli już to dodatkowe grzejniki elektryczne lub klimatyzacja (można się na szybko dogrzać kosztem niższego komfortu)

Zamów sobie projekt z obliczeniami rozstawu rurek i zapotrzebowania ciepła dla konkretnych pomieszczeń. Określ źródło ciepła. . Nie daj sobie wmówić, że skoro hydraulik całe życie robił rurki co 15cm i wszędzie jest ok to i u Ciebie też będzie.

Gdybym miał gaz na działce to bym wcale się nie zastanawiał tylko kupił kocioł na gaz

Gość Arturo72

Gdybym miał gaz na działce to bym wcale się nie zastanawiał tylko kupił kocioł na gaz

Patrz a ja mam gaz na działce i się zastanawialem ;)

A efekt zastanawiania:

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

Jako rezerwowe źródło ciepła będzie kominek z DGP lub akumulacyjny.

A może wydawało mi się jedynie,że się zastanawiam ?

:D

Gość Arturo72
Arturo72, nie każdy mając dostęp do gazu ziemnego wybiera mimo to kocioł elektryczny. Z gazowca na elektryka można przejść z dnia na dzień, odwrotnie to już sporo dłuższa ścieżka. Jesteś uwiązany do drugiej taryfy jak pies do budy, gazowcy nie.

I sezon czyli rok kalendarzowy to był testowy z taryfa G11 i za ogrzewanie i cwu za ten rok wyszło ok.1800zl także nic mnie nigdzie nie wiąże ani tym bardziej do budy ;)

A że nie każdy liczy, myśli i się zastanawia ?

No to fakt co widać i słychać :)

I sezon czyli rok kalendarzowy to był testowy z taryfa G11 i za ogrzewanie i cwu za ten rok wyszło ok.1800zl także nic mnie nigdzie nie wiąże ani tym bardziej do budy ;)

A że nie każdy liczy, myśli i się zastanawia ?

No to fakt co widać i słychać :)

Przestań w końcu obrażać i wyzywać od niemyślących wszystkich, którzy mają inaczej niż Ty.

Gość Arturo72
Czy Ty czytasz to, co piszesz? Bez odbioru.

Oczywiście że czytam i wiem co piszę ;)

Chętnie wyslucham Twojego uzasadnienia gazu ziemnego w domu ale na konkretach podpartych cyframi i wyliczeniami a nie jedynie "gaz bo jest blisko i nie będę się zastanawiał i myślał czy coś nie będzie tańsze".

Budowa domu to nie jest "pstryk"

Arturo72, nie każdy mając dostęp do gazu ziemnego wybiera mimo to kocioł elektryczny. Z gazowca na elektryka można przejść z dnia na dzień, odwrotnie to już sporo dłuższa ścieżka. Jesteś uwiązany do drugiej taryfy jak pies do budy, gazowcy nie.

Tylko przy gazie przyłącze kosztuje i w dodatku opląty stałe które przez prawie półrok płacisz niewiadomo poco i przeglądy.

Podłoge grzejesz w nocy grzałką a w dzień gonisz klimą jak braknie.

Tylko przy gazie przyłącze kosztuje i w dodatku opląty stałe które przez prawie półrok płacisz niewiadomo poco i przeglądy.

Podłoge grzejesz w nocy grzałką a w dzień gonisz klimą jak braknie.

Mi nie braknie a klimę używam do chłodzenia.

Edytowane przez wg39070