Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa LFP Experia 25/60 - Jaki tryb pracy ustawić?

Fornal89

Recommended Posts

Witam,

Mam mały problem z ustawieniem odpowiedniego trybu pracy na mojej pompie. Ogrzewanie gazowe, 15 styropian elew., 25 wełna, dom 160m, parter - podłogówka na całym dolnym poziomie mieszkalnym + 3 grzejniki ( garaż + kotłownia), na poddaszu podłogówka na korytarzu i w łazience, oraz po 1 grzejniku w każdym z 5 pomieszczeń.

Jaki tryb pracy jest odpowiedni dla takiego układu? W instrukcji podanych jest 7 trybów:

1. PP1 - char. proporcjonalna dolna

2. PP2 - char. proporcjonalna górna

3. CP1 - char. stałociśnieniowa dolna

4. CP2 - char. stałociśnieniowa górna

5. III - char. stałobrotowa III

6. II - char. stałobrotowa II

7. I - char. stałobrotowa I

5,6,7 są to zwykłe tryby typu wolniej/szybciej, tyle wiem. Czym różnią się pozostałe tryby i który może pomóc w sytuacji gdzie na górze zawsze jest 1-2 stopnie chłodniej? Obecnie w domu ewidentnie czuć różnicę temperatur na dole i na górze, zwłaszcza gdy idziemy spać. Czasami pojawia się też sytuacja, że grzejniki w garażu i kotłowni są zimne mimo że kocioł pracuje. Na panelu sterującym kotłem (dedietrich mcr 24) ustawione 23 stopnie. Na dole faktycznie taka temperatura się utrzymuje a na górze 21. Zawsze mogę przenieść panel na górę, ale wtedy będzie przegrzewać dół. Czekam na wyczerpującą odpowiedź :)