Fornal89 28.09.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Witam, Mam mały problem z ustawieniem odpowiedniego trybu pracy na mojej pompie. Ogrzewanie gazowe, 15 styropian elew., 25 wełna, dom 160m, parter - podłogówka na całym dolnym poziomie mieszkalnym + 3 grzejniki ( garaż + kotłownia), na poddaszu podłogówka na korytarzu i w łazience, oraz po 1 grzejniku w każdym z 5 pomieszczeń. Jaki tryb pracy jest odpowiedni dla takiego układu? W instrukcji podanych jest 7 trybów: 1. PP1 - char. proporcjonalna dolna 2. PP2 - char. proporcjonalna górna 3. CP1 - char. stałociśnieniowa dolna 4. CP2 - char. stałociśnieniowa górna 5. III - char. stałobrotowa III 6. II - char. stałobrotowa II 7. I - char. stałobrotowa I 5,6,7 są to zwykłe tryby typu wolniej/szybciej, tyle wiem. Czym różnią się pozostałe tryby i który może pomóc w sytuacji gdzie na górze zawsze jest 1-2 stopnie chłodniej? Obecnie w domu ewidentnie czuć różnicę temperatur na dole i na górze, zwłaszcza gdy idziemy spać. Czasami pojawia się też sytuacja, że grzejniki w garażu i kotłowni są zimne mimo że kocioł pracuje. Na panelu sterującym kotłem (dedietrich mcr 24) ustawione 23 stopnie. Na dole faktycznie taka temperatura się utrzymuje a na górze 21. Zawsze mogę przenieść panel na górę, ale wtedy będzie przegrzewać dół. Czekam na wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 28.09.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Dla grzejników charakterystyka proporcjonalna a dla podłogówki stałociśnieniowa.Dla kazdej z opcji najniższy tryb przy którym grzeją wszystkie grzejniki Edytowane 28 Września 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fornal89 03.10.2018 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Dla grzejników charakterystyka proporcjonalna a dla podłogówki stałociśnieniowa.Dla kazdej z opcji najniższy tryb przy którym grzeją wszystkie grzejniki No ok, ale przecież mogę nastawić tylko 1 tryb na raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts