Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System grzewczy otwarty, połączenie.

ftomekk

Recommended Posts

Dzień Dobry Wszystkim.

Nazywam się Tomasz, mam 40 lat i od dzisiaj będę tutaj raczej stałym bywalcem :)

Kilka tygodni wstecz po latach mieszkania w mieście przeprowadziłem się z małżonką i córką na wieś.

Kupiliśmy dom i w zasadzie 60 % spraw związanych z nim jest mi obca.

Proszę, podchodźcie łagodnie do mojej niewiedzy i pomóżcie rozwiązać nurtujące mnie problemy.

Na pierwszy ogień, jako, że zbliża się okres grzewczy idzie kotłownia, a w zasadzie rozprowadzenie rur i zaworów w kotłowni.

Wstawiam odręczny rysunek całej instalacji.

Moje pytania są następujące:

1.Które zawory zakręcić, aby móc podgrzać wodę tylko w CWU ? Chciałbym na wieczór zagrzać wodę tylko do kąpieli, czy jest to bezpieczne ?

2.Czy jeżeli zabraknie prądu, to piec sam się przestawi w obieg grawitacyjny, czy również muszę zakręcać jakieś zawory ?

3.Czy jeżeli podłączyłem CWU do prądu i grzeję w ten sposób wodę do kąpieli, to idzie ona również na grzejniki ? - wiem, dziwne

pytanie, ale dzisiaj rano, po całej nocy, gdzie CWU było podłączone do prądu a piec wygaszony miałem ciepłe grzejniki :) , nie bardzo bym chciał

elektrycznie podgrzewać wodę w grzejnikach :)

To na razie tylko tyle :)

instalacja.jpg

IMG_20180928_172152.jpg

IMG_20180928_172135.jpg

IMG_20180928_172124.jpg

IMG_20180928_172115.jpg

Edytowane przez ftomekk

Po pierwsze aktualna instalacja jest niebezpieczna,niezgodna z normą.Aby stała się bezpieczna masz dwa wyjścia a właściwie trzy. Poprowadzić oddzielną rurę stal 1" lub Cu 28 bezpośrednio od kotła do naczynia(co w wykończonym budynku może być wręcz niemozliwe) druga opcja to przenieść pompę na powrót zawór "różańcowy" ;) wywalić tylko tutaj naczynie wyrównawcze musi być odpowiednio wysoko nad najwyższym grzejnikiem bo jak będzie za nisko to moze przez nie wyrzucac wodę.Trzecia opcja-zastosować wymiennik płytowy czyli kocioł pracuje w układzie otwartym,dotychczasowe naczynie demontujesz a rurę po nim zaślepiasz.Zdemontowane naczynie przenosisz w okolice kotła.W powstałym układzie zamkniętym po stronie wtórnej wymiennika musi być jeszcze naczynie przeponowe,zawór bezpieczeństwa i oczywiście pompy(po stronie pierwotnej i wtórnej wymiennika)

Jak braknie prądu to kocioł może się nie przestawić w obieg grawitacyjny tylko przestawi od razu cały budynek jak np.się zapiecze ten zawór różnicowy.Pół biedy jak nikogo nie będzie w domu

Przy zasobniku(bojlerze)na dojsciu zimnej wody z sieci powinno być zamontowane naczynie przeponowe do CWU +ZZ +ZB 6bar

Co do zamykania odpowiednich zaworów to wolałbym sie nie wypowiadać bo jeszcze coś pomylisz i może dojsć do nieszczęścia.Gdyby instalacja była zrobiona prawidłowo to zagotowanie niczym nie grozi(cały czas otwarta droga do naczynia)

Edytowane przez Kondensat

Dziękuję Ci bardzo za informację, ale nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań.

Zaraz okres grzewczy, więc w tym roku nic nie będę przerabiał. Tak zrobiona instalacja służyła poprzednim właścicielom przez cztery lata i mam nadzieję, że mi też

posłuży. W przyszłym roku wezwę jakiegoś dobrego hydraulika do sprawdzenia wszystkiego.

Jak dożyjesz to może weźmiesz. Że komuś coś służyło ileś tam nie oznacza że i Tobie wyjdzie to na zdrowie.

Według nowych przepisów które obecnie obowiązują to do tego co podał Kondesat w układzie zamkniętym wymagane jest jeszcze zabezpieczenie przed wzrostem temperatury, sam zawór bezpieczeństwa nie jest wystarczający w takim układzie.

Powinna być jeszcze albo wężownica schładzająca lub zawór schładzający, ja stosuję DBV1 Regulus, wychodzi taniej.

1. Nad pompką nie powinno być zadnego zaworu, który odcina grzanie GRZEJNIKÓW a jednocześnie powoduje grzanie wody w samym bojlerze. Żaden poważny fachowiec tak Ci nie zrobi, jeżeli zależy mu na Twoim zdrowiu. Ludzie czasem tak mają, ale jest to niebezpieczne, ja osobiście może i bym sobie tak w domu zrobił na swoją odpowiedzialność, ale wystarczy jeden zły raz, gdy komuś coś strzeli do głowy lub kto inny będzie musiał rozpalić i jest BOMBA w domu. Znam przypadki, gdzie ktoś całe życie tak palił, przyjechał zięć, zachciało mu się napalić bo dzieci chce okąpać, zero doświadczenia w paleniu takim piecem, NIE TRZEBA WIELE NA PRAWDĘ, dwa kawałki drewna A NIE CAŁY kosz i WODA SIĘ GOTUJE, w najlepszym wypadku naczynie i zawór wyrobią, w gorszym zaczniesz wszystko na szybko wyciągać z pieca o ile masz pojęcie że taką czynność należy wykonać, potopi termometry, wirnik w pompce stopi, stopi kulę w zaworze różnicowym nawet konopie na gwintach potrafią puścić, jest jeszcze najgorszy przypadek - wylatuje sciana wewnetrza czy zewnetrzna w domu bo piec wybucha, takich przypadków każej zimy są SETKI !!!

Najbezpieczniej to powinno być tak, że naczynie przelewowe jest wpięte PRZED zaworem różnicowym, czyli wyjscie z pieca i zaraz rurka idzie bezpośrednio do naczynia, a potem jest pomka, naczynie rożnicowe i cała instalacja, po prostu jakby się woda gotowała w piecu, to NIE MA NA DRODZE żadnego zawor kulowego, zaworu różnicowego, żadnej pompy TYLKO może upuścić nadmiar ciśnienia bezpośrednio do naczynia. Książkowo powinna do naczynia rura średnicy minimum 3/4 cala - w praktyce najbliższa temu rozwiązaniu jest rura miedziana 28mm. Aczkolwiek różnie robią i bezpiecznie, choć są i tacy to potrafią to puścić rurką alupex średnicy 16mm - niestety są tacy "fachurzy"

2. Trochę mało zdjęć żeby stwierdzić co tam masz przy tym piecu, miarkownik ciągu, dmuchawa ze sterownikiem? Generalnie jak braknie prądu kula w zaworze różnicowym zwolni przeplyw i powinno to iśc grawitacyjnie, ale to zależy tez jak jest zrobiona instalacja bo rurki moga iść dziwacznie, bez sensu, zalezy od tego kto to robil, nie widzac tego nikt Ci tu zadnej gwarancji nie da.

3. Jeżeli grzejesz grzałką i nie masz tzw. klapowego zaworu zwrotnego przed bojlerem to TAK, zamknij np. ZASILANIE bojlera, bo inaczej grzałką będziesz grzał całe centralne!!!!.

A tak przy okazji, jezeli zimą jakis grzejnik by Ci słabiej grzał, czy grzejniki to mozesz zawory przed bojlerem nie odkrecac na cale tylko na pol, wtedy ciepla woda nie bedzie tak bardzo pchana w bojler ktory jest blisko pieca tylko pojdzie bardziej w uklad.

Zazwyczaj kompromisem latem kiedy chcesz np. napalic na ciepła wodę jest WYZAKRĘCANIE zaworów zasilających przed grzejnikami, wtedy palac oczywiście z GŁOWĄ a nie pakując cały piec drewnem jest większe bezpieczenstwo bo rozgrzana woda w razie gdybys przesadził z opałem ma się gdzie rozejsc - po prostu pójdzie trochę w instalację, ale nie bedziesz mial gorąco w domu bo bedziesz mial grzjeniki wyzamykane, jezeli mialbys zawor KTORY odcina CALE CENTRALNE w domu, a pozostaje tylko BOJLER to moze teraz zrozumiesz ZE WAR ktory jest w piecu nie ma gdzie uciec bo ma tylko bojler do podgrzania ktoremu wiele nie potrzeba i BOMBE masz.

Edytowane przez Krzysiek88

Bardzo Ci dziękuję, kolego szanowny za konkretne podpowiedzi. Trochę mało mam czasu do sezonu grzewczego żeby eksperymentować. Dam sobie spokój z grzaniem samego Cwu, zaraz będą temperatury, że i tak pięć będzie cały czas działał.

Przy piecu mam dmuchawę ze sterownikiem elektronicznym Atos. Sprawdzę grawitację za kilka dni, jak zacznę regularnie palić.

Co do punktu trzeciego, to jeżeli grzejac grzałką wodę cwu, pozakrecam termostaty na grzejnikach, to będę mógł być spokojny, że cwu nie będzie mi grzalo CO?

To i tak trochę będzie grzało. Jak wchodzi ZASILANIE instalacji do bojlera, i z NIEGO wychodzi POWROT do instalacji to powinny byc zawory właśnie na zasilaniu i na powrocie z bojlera, nie masz ich?

Z dmuchawą i sterownikiem to jest tak, że w sumie wszystko wyzamykane i jak prądu brak to piec jest zduszany, masz zawór różnicowy, naszynie przelewowe - najlepiej jakby było zaraz po wyjściu z pieca ale przez dziesiątki lat było tak ze naczynie bylo gdzies wpięte w najwyższy grzejnik i tak było, do szczęscia trzeba CI ewentualnie zaworu bezpieczenstwa gdzies przy piecu i okej.

Nie widać tego dokładnie, instalacje wodą też masz z miedzi? wydaje mi się że na 100% ten zaznaczony .... tylko nie widać czy On - ta rura - zaraz się kończy, gdzie Ona dalej idzie.

http://i63.tinypic.com/iz51r7.jpg

Trochę namieszane bo te alupexy tak puszczone bo najmniejsze linii oporu no ale Ty tego nie robiles

U góry i na dole masz po dwa zawory, ten pierwszy na dole to jest DOPŁYW zimnej wody - tam masz pod zawór bezpieczeństwa podłożone jakieś naczyńko bo z niego kapie tak? Zaraz za nim jest WYJŚCIE powrotu z BOJLERA i ta woda z bojlera płynie z powrotem do pieca, na górze masz (nie widze dokladnie) ale wyjscie OGRZANEJ juz wody z bojlera, a dalej ZASILANIE BOJLERA, czyli woda ogrzana w piecu idzie na grzejniki ale przy rozgałęzieniu idzie tez rurką do bojlera - woda którą piec grzeje dla grzejników dzieki temu ogrzewa tez wodę w tym bojlerze - dzieki czemu masz cieplą wodę do kąpieli. Z racji że teraz jest raz ciepło, raz zimno, nie palisz codziennie w piecu i wykorzystasz w pelnii ogrzaną wcześniej wodą do kapieli (CWU - ciepła woda użytkowa) i brakuje CI teraz wody do kąpieli ale nie chcesz palic w piecu tylko chętnie byś sobie podgrzał grzałką to możesz sobie włączyć grzałkę, ale nie zamykając tych zaworów o których pisałem tą grzałką BĘDZIESZ grzał również grzejniki co nie jest ekonomiczne ....

• 2 weeks później...
Kolego szanowny, proszę jeszcze o jedną podpowiedź. Paląc w piecu, ogrzewam co i cwu. Po jakimś czasie, jak temperatura na piecu spada, a ja nie chcę już dokładać, to woda z pieca wystudza mi wodę z cwu. Czy pomoże zamknięcie jakiegoś zaworu, żeby pi tym zamknięciu woda z pieca krażyła tylko w instalacji co, omijając zbiornik cwu?