Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System grzewczy otwarty, połączenie.

ftomekk

Recommended Posts

A masz jakiś sterownik do pompy? Jakis wentyaltor bo juz nie pamietam?

Tak pytam, bo moze masz tak, ze masz pompe wepnieta do gniazdka i pracuje non stop czy piec zimny czy cieply i dlatego strasznie chlodzi, ale watpie ze tak masz.

Najlepiej to by było zawór zwrotny klapowy zalożyć na POWROCIE centralnego ogrzewania z bojlera. nie masz tam gdzie takiego czegos?

http://hydroland.com.pl/1207-large_default/zawor-zwrotny-klapowy.jpg

Edytowane przez Krzysiek88

Takiego zaworu raczej nie mam, ale dokładnie sprawdzę jak będę w domu.

Naprowadziles mnie na trop pompy. Mam wentylator i pompę i z tego co pamiętam to pompa się wyłącza przy temperaturze 38 stopni i pewnie dlatego wychladza wodę w cwu. Na jaką temperaturę ustawić wyłączenie pompy? Rozumiem, że ręczne zamknięcie któregoś zaworu żeby pominąć obieg w cwu nie wchodzi w grę?

Możesz spróbować za każdym razem zamykac jak wygasnie i zobaczysz co Ci to daje. Wiesz trzy dni nie będziesz miał gorącej wody też ... bojler jest ocieplony ale mimo wszystko

Zobacz jaki masz sterownik i znajdz instrukcje do niego w internecie co jak ustawic. Jak będziesz miał nagrzany bojler, to sprawdz rurkę którą dochodzi zimna woda do bojlera, to jest ta rurka co wisi pod nią to wiadereczko, jak juz woda będzie goraca w bojlerze pomacaj tą rurkę i zobacz jak daleko odsówając się od wejscia tej rury do bojlera jest ona ciepla, czy tylko kawalek czy sporo więcej.