pogsik 28.09.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Witam Mam problem ze zgrzewanymi uszczelkami w ramach okien - rozeszły sie one w miejscach zgrzewów. Czytałem to forum kompleksowo i wiem ze bedą z tym problemy - moze dlatego firma która instalowała mi te okna juz 9 miesiecy próbuje do mnie jakoś dojechac w tej sprawie i nie daje rady Pytanie czy te uszczelki mozna w ogole jakos wymienić ? Okna Brugmann 73 profil Schuco Reasumując czy jestem skazany na wymianę okien na nowe ? Czy może jest jednak jakaś firma która wymieni mi te uszczelki oczywiście za stosowną cenę ? To są uszczelki jakoś zakotwione w ramie ale na rogu ramy nie ma rowka instalacyjnego - jest tylko zgrzew okna. Pytanie czy może jest jakiś sposób na dosztukowanie tej uszczelki ? Może jakiś silikon choć to niestety partyzanckie sposoby Okna instalowała mi firma Cama z Garwolina - niestety pierwsza regulacja miała miejsce dopiero po dwóch latach bo pomimo 8 telefonów nikt nie chciał przyjechać. Nieszczęścia całej sytuacji dopełnia fakt że w/w firma nie chce mi również założyć żaluzji - ci którzy przyjeżdżają mówią uczciwie ze nie chcą aby anulowano mi gwarancję z powodu fizycznej interwencji w okno. Czy to oznacza że do końca 5 letniej nic nie znaczącej gwarancji nie mogę zrobić nic z tym oknem ? Edytowane 28 Września 2018 przez pogsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.09.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Myślę że możesz próbować reklamować okna na niezgodność z umową: zarówno Brugmann jak i Schueco to dwa niezależne, konkurencyjne wobec siebie profile do produkcji okien. Także ktoś tu sprzedał kit. Sądzę też, że jak im podrzucisz link do tego postu, to zadziałają szybciej...Co do sedna - wrzuć fotkę - bo nie bardzo potrafię sobie wyobrazić by rozejścia zgrzanych uszczelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogsik 28.09.2018 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Myślę że możesz próbować reklamować okna na niezgodność z umową: zarówno Brugmann jak i Schueco to dwa niezależne, konkurencyjne wobec siebie profile do produkcji okien. Także ktoś tu sprzedał kit. Sądzę też, że jak im podrzucisz link do tego postu, to zadziałają szybciej... Co do sedna - wrzuć fotkę - bo nie bardzo potrafię sobie wyobrazić by rozejścia zgrzanych uszczelek. Proszę bardzo To jest i tak wersja light - ponieważ pękniecie penetruje ramę tylko do środka - na zewnątrz dochodzi tylko mały kanalik - ale są gorsze okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.09.2018 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 To nie pęknięcie, a co najwyżej niedogrzanie. Zwykły, nieestetyczny ślad zgrzewu. Wygląda słabo, ale wg mnie tą wersję lajt możesz skarżyć tylko za to, że okno wzorcowe które widziałeś (?) było wyraźnie lepsze. W tym pomoże już tylko prawnik i sala sądowa. Ps. Ze zdjęcia nie widzę czy masz okna z profili Schueco, czy Bruegmann.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 29.09.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 To Brugmann, uszczelka zgrzewana zazwyczaj wygląda mało doskonale ale to normalne. Na drodze prawnej nie do wygrania. Swoją drogą kiepski wariant Brugmannowej uszczelki, dość łatwo o przewiewy po kilku latach. Niektóre firmy stosują wkładaną która jest dużo lepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.09.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Tylko IVO wkladana powoduje że okno jest droższe I to kolejny przyczynek dla tych którzy wyrażają zdziwienie że "takie samo" okno różnie kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogsik 29.09.2018 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Najgorsze jest to że nikt a nikt nie powiedział mi ze to okno jednorazowe. Ale jest jak jest. Podstawowe pytanie czy z formalno-prawnego punktu widzenia jest to wada a skutkuje ona mocnym przewiewem okna głownie w rogach. Bo jeżeli tak - jest to wada - to w okresie gwarancyjnym dystrybutor nie chce albo nie może jej usunąć i tu koło się zamyka. Po co jest więc ta gwarancja Dlaczego więc użytkownik jest skazany na wymianę stolarki okiennej na nowe okna w okresie gwarancyjnym ?!?! Gdyby to był jeszcze mało inwazyjny proces a niestety jest to demolacja domu połączona z dodatkowymi kosztami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogsik 29.09.2018 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 (edytowane) To Brugmann, uszczelka zgrzewana zazwyczaj wygląda mało doskonale ale to normalne. Na drodze prawnej nie do wygrania. Swoją drogą kiepski wariant Brugmannowej uszczelki, dość łatwo o przewiewy po kilku latach. Niektóre firmy stosują wkładaną która jest dużo lepszym rozwiązaniem. Ok ale tu wada pojawiła sie w okresie gwarancyjnym - juz wiem w takim razie dlaczego tak jestem zbywano-olewany. Czas leci a ja nie mogę nic z tym zrobić ? Tym bardziej że to niestety nie jest okno w bloku w którym mamy nieograniczone ogrzewanie. Zakupiłem ich 9 sztuk w właściwie w każdym jest problem. Ja w akcie desperacji prosiłem już nawet o komercyjną płatną naprawę okien pomimo gwarancji i też zero odzewu. Najgorszy jest brak transparentności postępowania dystrybutora. Bo powiedziano mi ....że uszczelki zostaną wymienione na razie testowo w jednym tylko oknie - tylko zapomniano powiedzieć że tego nie da się zrobić i stąd ten prawie roczny przestój w sprawie Edytowane 29 Września 2018 przez pogsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 29.09.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Uszczelki te wymieniałem już wiele razy na inne więc raczej da się to zrobić. Upierdliwe nieco bo trzeba poprawić rowek w rogach przed włożeniem nowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.09.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 To wogole nie jest problemListwy przyszybowe od różnych producentów pasują wzajemnie do siebie i wystarczy po prostu je wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogsik 30.09.2018 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Uszczelki te wymieniałem już wiele razy na inne więc raczej da się to zrobić. Upierdliwe nieco bo trzeba poprawić rowek w rogach przed włożeniem nowej. Hmm a czy może Pan/możecie Państwo polecić jakąś firmę która jest w stanie się tego podjąć ? Eksperymentowanie z tym przez laika w okresie zimowym jest ryzykowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 30.09.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 To wogole nie jest problem Listwy przyszybowe od różnych producentów pasują wzajemnie do siebie i wystarczy po prostu je wymienić O czym piszesz? Jakie listwy przyszybowe? Do tego zamienne między systemami..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.09.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Takie widoki widziałem nie raz. Realnie nic z oknem nie będzie się działo. Za szczelność połączenia skrzydła z rana odpowiada przede wszystkim wewnętrzną uszczelka. A wpis o przyszybowce faktycznie był od czachy - sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pogsik 02.10.2018 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Mi chodzi juz nawet o sam fakt - firma obiecała że sie odezwie np tydzień temu nikt się nie odzywa - dodatkowo jak sie do nich dzwoni to udają głupiego że tak naprawdę nic nie wiedzą o sprawie. Doszło do tego że w kwestii rozliczenia za montaż i zakup okien mam tylko przysłany zeskanowany wydruk z kasy fiskalnej z datą nie montażu okna ale końca roku fiskalnego - to wszystko śmieszne taki support. To jednak nie jest normalne że nie chcą wydać mi oświadczenia na piśmie ze moje okna są wykonane prawidłowo ale unikają wręcz kontaktu - to jednak rodzi podejrzenia że coś jest nie tak może nie tylko z uszczelkami ? Edytowane 2 Października 2018 przez pogsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.10.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Tu masz całkowitą rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts