zniwiarz01 29.09.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Dzień dobry, Mam pewien problem z zaworem 4 drogowym Afriso. Ustawiam go na mniej więcej 4-5 na skali czyli około 45 stopni. Przez jakiś czas temperatura się trzyma a po jakimś czasie zmienia się na większą. Na piecu mam ustawione 62 stopnie. CWU 50 stopni. Podejrzewam że problem leży z wykonaniem instalacji. Pompka na Grzejniki jest zamontowana na powrocie przed zaworem 4D. Przed pompką jest jeszcze zawór zwrotny. Jakieś pomysły? Chciałbym to przed zimą rozwiązać ponieważ jest to trochę problem z ustawieniem pieca jeżeli chodzi o dobór parametrów gdy temperatura się sama zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 29.09.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Załóż siłownik i czujnik i temperatura nie będzie się podnosić. Im dłużej grzejesz tym cieplejsza woda wraca z grzejników i podnosi temp. na zaworze 4d. Tak na przyszłość to podłogówka ma być podpięta za zaworem 4d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zniwiarz01 29.09.2018 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 A czy nie po to jest zawór 4D aby trzymał stała temperature nawet jeżeli podczas grzania temperatura na powrocie się zwiększa? A dlaczego podłogówka powinna być za zaworem 4D? U mnie podłogówka ma osobny mieszacz który nie puszcza większej temperatury niż 43 stopnie. On działa dobrze i cały czas trzyma stałą temperaturę, mimo że woda na powrocie się z czasem grzania zwiększa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 29.09.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 (edytowane) Kol.Gersik ma rację podłogówka powinna być podłączona za zaw.4D bo jeśli przed to skutecznie schładza powrót do kotła.Zła lokalizacja pompy na grzejniki.Dałbym jeszcze dodatkową pompę na powrocie z 4D do kotła.Powinno być jak w załączniku Edytowane 29 Września 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 29.09.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 A czy nie po to jest zawór 4D aby trzymał stała temperature nawet jeżeli podczas grzania temperatura na powrocie się zwiększa? A dlaczego podłogówka powinna być za zaworem 4D? U mnie podłogówka ma osobny mieszacz który nie puszcza większej temperatury niż 43 stopnie. On działa dobrze i cały czas trzyma stałą temperaturę, mimo że woda na powrocie się z czasem grzania zwiększa. Bo masz 3d termostatyczny. A jaką masz temp. na powrocie do kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zniwiarz01 29.09.2018 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Zawór czy to 3D czy 4D ma za zadanie trzymanie stałej temperatury. Jeżeli nie trzyma to coś jest nie tak. Widzę że Panowie chyba nie znają odpowiedzi na to pytanie. Temperatura na powrocie nie jestem w stanie Ci podać poniewaz nie mam termometru na powrocie do pieca. Ale na pewno nie jest większa niż temperatura żądaną na zaworze 4D. Ponieważ jak zacznę kręcic zaworem to temperatura zaczyna się zmieniać, gdy ustawie znowu na 45 stopni to ustawia się znowu na 45 stopni. Raczej kwestia wykonania układu jest problemem. Pompka na zasilaniu a nie na powrocie lub wina zaworu zwrotnego na sprężynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.09.2018 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 zniwiarz. Piszesz bzdury. Napisz mi jakim cudem zawór mieszający ma trzymać stałą temperaturę jak nie jest termostatyczny albo nie ma siłownika, który będzie regulował temp. za mieszaczem? Aby była stała temp. musi być coś co tę temperaturę będzie mierzyć i odpowiednio reagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.09.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Zawór czy to 3D czy 4D ma za zadanie trzymanie stałej temperatury. Jeżeli nie trzyma to coś jest nie tak. Widzę że Panowie chyba nie znają odpowiedzi na to pytanie. Temperatura na powrocie nie jestem w stanie Ci podać poniewaz nie mam termometru na powrocie do pieca. Ale na pewno nie jest większa niż temperatura żądaną na zaworze 4D. Ponieważ jak zacznę kręcic zaworem to temperatura zaczyna się zmieniać, gdy ustawie znowu na 45 stopni to ustawia się znowu na 45 stopni. Raczej kwestia wykonania układu jest problemem. Pompka na zasilaniu a nie na powrocie lub wina zaworu zwrotnego na sprężynie? To nie tak - zawory mieszające 3D / 4D utrzymują stałą proporcję podmieszania wody - coś jak bateria z mieszaczem w kuchni czy łazience. Przy zmianie temp. wody zasilającej proporcja zmieszania pozostaje na ustalonym poziomie, więc temp. na wyjściu ulega zmianie. Żeby utrzymać stałą temp. na wyjściu przy zmiennej temp. zasilania potrzeba zaworu termostatycznego lub mieszającego z siłownikiem (który w razie potrzeby zmieni stopień podmieszania) oraz czujnikiem temp. (który "powie" siłownikowi kiedy i o ile ma zmienić ). Podobnie działają baterie termostatyczne. Edytowane 30 Września 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.10.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 zniwiarz. Piszesz bzdury. Napisz mi jakim cudem zawór mieszający ma trzymać stałą temperaturę jak nie jest termostatyczny albo nie ma siłownika, który będzie regulował temp. za mieszaczem? Aby była stała temp. musi być coś co tę temperaturę będzie mierzyć i odpowiednio reagować. Cała prawda Jak zmieni się temperatura na wyjściu zaworu mieszającego to po jakimś czasie zmieni się temperatura na powrocie (ta dodawana do gorącej) Wtedy zmieni się temp na zasilaniu itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts