Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja Grawitacyjna / Mechaniczna. Potrzebuje Porady

Recommended Posts

Witam,

remontuje piętro na u rodziców w domu, jestem na etapie montażu wentylacji. Nad pomieszczeniami mam strych przez który idą wszystkie rury itp. Potrzebuję zamontować kratki wentylacyjne w kuchni, łazience, pralni i prysznicu. Niedaleko mam komin wentylacyjny do którego mam zamiar wszystko podpiąć rurą 100 za pomocą kolan i trójników. W łazience będzie wentylator z timerem i czujnikiem wilgoci a pozostałych pomieszczeniach tylko same kratki. Tu rodzi sie moje pytanie, jak to wszystko podpiąć żeby nie cofało mi zapachów ? W wentylatorze jest zamontowany zawór zwrotny ale w kratkach juz nie ;/ Myślałem nad przepustnicami ale czy to spełni swoje zadanie przy Jedej Głównej rurze odciągającej ? Dodam ze przy wlocie do komina zamontuje jeszcze wentylator kanałowy. Proszę o rozsądne porady, z góry dzięki :D

Ja tam nie czuję się specjalistą od wentylacji (może ktoś bardziej doświadczony się wypowie) , ale zrezygnował bym z tego łazienkowego i kanałowy włączył na stałe przez jakiś prosty regulator obrotów umieszczony np w salonie, a w pomieszczeniach zamontował bym anemostaty/kratki regulowane i nimi ustawił potrzebne przepływy/wymiany powietrza. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia nawiewu świeżego powietrza.