Kenvelo1991 29.09.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Witam, remontuje piętro na u rodziców w domu, jestem na etapie montażu wentylacji. Nad pomieszczeniami mam strych przez który idą wszystkie rury itp. Potrzebuję zamontować kratki wentylacyjne w kuchni, łazience, pralni i prysznicu. Niedaleko mam komin wentylacyjny do którego mam zamiar wszystko podpiąć rurą 100 za pomocą kolan i trójników. W łazience będzie wentylator z timerem i czujnikiem wilgoci a pozostałych pomieszczeniach tylko same kratki. Tu rodzi sie moje pytanie, jak to wszystko podpiąć żeby nie cofało mi zapachów ? W wentylatorze jest zamontowany zawór zwrotny ale w kratkach juz nie ;/ Myślałem nad przepustnicami ale czy to spełni swoje zadanie przy Jedej Głównej rurze odciągającej ? Dodam ze przy wlocie do komina zamontuje jeszcze wentylator kanałowy. Proszę o rozsądne porady, z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kenvelo1991 30.09.2018 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Wygląda to mnie-wiecej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.09.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Jeśli na ciągu do komina masz wentylator kanałowy, to ten w łazience do czego? Ten kanałowy ma jakieś sterowanie /regulację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kenvelo1991 30.09.2018 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Ten w łazience będzie włączany automatycznie po wyłączeniu światła a ten w ciągu kominowym mam za zadanie poprawienie ciągu z pozostałych kratek i bedzie odpalany automatycznie co 15-30 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.09.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Ja tam nie czuję się specjalistą od wentylacji (może ktoś bardziej doświadczony się wypowie) , ale zrezygnował bym z tego łazienkowego i kanałowy włączył na stałe przez jakiś prosty regulator obrotów umieszczony np w salonie, a w pomieszczeniach zamontował bym anemostaty/kratki regulowane i nimi ustawił potrzebne przepływy/wymiany powietrza. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia nawiewu świeżego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts