Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O takim jednym który wyszedł z "szafy" :)

karoka65

Recommended Posts

Varme jak już wydajesz na coś kasę nigdy nie licz na jakieś zwroty, jej po prostu już nie ma, znaczy tej kasy.

Czy wydane pieniądze na telewizor, kino domowe, lodówkę, meble czy samochód kiedykolwiek się wrócą?

Heh, samochód to dopiero jest skarbonka a jednak ludzie je kupują i to już nie jeden stoi na podwórku a prawie każdy dorosły domownik ma swój.

Värmepumpsägare ma rację. Gdyby ktoś był złośliwy, to przypomniałby te różne, róźniste posty, o tym zwracaniu też by się sporo znalazło. Także postów tych, którzy teraz są po "właściwej" stronie mocy :p

Edytowane przez JTKirk

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan
Värmepumpsägare ma rację. Gdyby ktoś był złośliwy, to przypomniałby te różne, róźniste posty, o tym zwracaniu też by się sporo znalazło. Także postów tych, którzy teraz są po "właściwej" stronie mocy :p

Obie strony dobrze ponosiło, jak pamiętam.

Dobrze, że Wiesław napisał o takiej akcji i wymianie oficjalnie. Może zamiast kilku kotłów na CO, pojawią się za naszymi płotami PC.

Panowie ależ Wy macie racje i ja tego się nie wypieram bo wojenki prowadziłem tak samo tutaj jak nie z Arturem, to z Liwko, to z Pyxisem to z Varme i z innymi tyle że jak pamiętacie albo nie chcecie pamiętać :) to ja pisałem że nie jestem przeciw pompom a temu co pisali wówczas pompiarze a to różnica.

Nie chciałbym już rozdrapywać starych ran bo i po co, znowu może się wywiązać jak niepotrzebna przepychanka.

• 1 month później...

Właśnie kilka dni temu byłem u znajomego ,który skorzystał z grantu i zakupił pompę ciepła daikin 85procent zwrotu.

Pompa wraz z montażem wyszła go poniżej 8tys zł reszta kasy wróciła w postaci zwrotu.

Do tego posiada pv jakieś 4,5kw ale już wie że będzie dokładał plus ma jeszcze na dachu solary.

Dodatkowo w domu kominek i piec gazowy.

Pompa hula mu na samych grzejnikach nie ma podlogówki.

Czego nie przewidział to tego że pc lubi dużo wody i musiał zakupić nowe podwójne grzejniki i teraz jest lepiej.

Gdy byłem u kolegi to jeszcze dogrzewał się kominkiem ale faktycznie przez kilka dni średnio było z 8st na minusie teren górzysty blisko Czech.

Pompę wziął gdyż tanio wychodziła z dofinansowaniem. Zobaczymy jak będzie po sezonie.

Jak podawał za grudzień prąd kosztował go około 700zł całość.

Jeszcze cały czas uczy się obsługi tej pompy itd.

Także chyba da radę taką pompę wpiąć w grzejniki i portfela nie ureie.Warunek odpowiednie grzejniki i mądra pompa.

Heh a ja poszedłem po bandzie i nie mam nic w rezerwie, prundu brak poopa marznie :)

Na szczęście przy kotle groszkowym miałem UPSa ale przez 11 lat przydał się chyba ze 3 razy po kilka godzin, nie ma problemu z dostawami z sieci.

Wywaliłem kocioł, UPSa odsprzedałem kuzynowi za pół ceny.

Co wyjdzie za styczeń zobaczymy za 4 dni.

• 3 months później...

Arturo -jeśli dobrze policzyłem średnio rocznie zużywasz na chałupę ok 6 800kWh prądu, z tego ok 30% w T1

Podstawię moje ceny energii :

T1-0,67 pln brutto

T2-0,24 pln brutto

wszystko energia +przesył

6 800 kWh x 30%=2040 kWh x 0,67 pln=1 366,80 pln

6 800 kWh x 70%=4760 kWh x 0,24 pln=1 142,40 pln

roczny koszt ok 2 500 pln , średni koszt 1kWh =0,37 pln brutto

Teraz PV (wiem,że Ci się nie podoba-chodzi o przykład...) np 6,6 kWp za 27 600 pln brutto (znalazłem pierwszą z brzegu na Alle...)

A teraz warianty finansowe :

-np moja dotacja gminna 10 000 pln , koszt PV 17 600 pln : 2 500 pln =7 lat

-np system gospodarczy koszt ok 22 000 pln -18% ulga=18 000 pln

-np "słynna" dotacja 85% koszt 4 140 pln zwrot po 2 latach...

A jak prąd zdrożeje ,wszystko odpowiednio się poskraca...

No i chyba tak to jest...i można tym sposobem naciułać sobie np na nową PC ,czy czego tam się nie zapragnie...

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie