Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I masz ustalone dokladnie rodzaje materiaow wykonczeniowych?

mam ustalone dokładnie rodzaje materiałów wykończeniowych, ale suma którą przedstawiłam to cena robocizny. wykaz materiałów mam osobno, mogę go dowolnie korygować

Chyba należysz do wyjątków na Forum. Najczęściej ludzie biorą wykonawców do poszczególnych prac, a nawet jeśli jedna ekipa robi w miarę kompleksowo, to wyceniane są poszczególne roboty, np. tynki, gipsokartony, podłogi. Nie twierdzę, że tak wychodzi taniej, ale pewnie łatwiej jest zrozumieć co za ile i jak się rozliczać, jesli trzeba będzie kogoś wyrzucić w trakcie roboty.
i zapytam: ile płacicie za wykończenie?

ja mam taką wycenę: ekipa wchodzi na stan surowy otwarty i za robociznę pod klucz 360 zł/m2 powierzchni użytkowej (oni mi podali kwotę, ja podzieliłam, żeby było łatwiej)

drogo?

jak jest u was?

pozdrawiam

Lukrecja

I oto ponownie mało konkretny post.

Lukrecjo - wysokość zapłaty za robocizne jest inna za położenie paneli a inna za położenie parkietu czy glazury. Nie piszesz o osystemie ogrzewania ilości łazienek, rodzaju tynku. Czy masz kominek? Czy będziesz miala odkurzacz centralny? Czy będzie rozprowadzenie sieci komputerowej, telefonicznej, alarmu? Zresztą prawie niczego nie napisałaś. Nawet tego czy masz dwie kondygnacje czy jedną (co ze schodami?) ani ile metrów kwadratowych ma powierzchnia Twojego domu (im więcej tym cena robocizny za 1m2 powinna spadać)

A oczekujesz odpowiedzi czy to dużo czy tez to jest mało......

I oto ponownie mało konkretny post.

Lukrecjo - wysokość zapłaty za robocizne jest inna za położenie paneli a inna za położenie parkietu czy glazury. Nie piszesz o osystemie ogrzewania ilości łazienek, rodzaju tynku. Czy masz kominek? Czy będziesz miala odkurzacz centralny? Czy będzie rozprowadzenie sieci komputerowej, telefonicznej, alarmu? Zresztą prawie niczego nie napisałaś. Nawet tego czy masz dwie kondygnacje czy jedną (co ze schodami?) ani ile metrów kwadratowych ma powierzchnia Twojego domu (im więcej tym cena robocizny za 1m2 powinna spadać)

A oczekujesz odpowiedzi czy to dużo czy tez to jest mało......

masz rację, nie wzięłam tego pod uwagę, sorry, poprawiam się:

dwie kondygnacje, parter i użytkowe poddasze; 135 m2 powierzchni użytkowej

2 łazienki: na dole kabina, kibelek, umywalka; u góry wanna, kibelek, bidet (bidetta?), umywalka

tynki cementowo-wapienne

ogrzewanie gazowe, grzejniki (nie podłogowe)

kominek:tak

odkurzacz centralny nie

rozprowadzenie sieci tel, alarmowej, komputerowej tak

schody betonowe (płytki)

podłogi: dół parkiet góra panele, łazienki glazura

przed chatą polbruk, na tarasie też

balkonów brak

garaż na dwie fury

co jeszcze dodać?