Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

No cóż, 22 września minęło pół roku od uruchomienia mojej instalacji o mocy 7kwp na dachu od strony wschodniej, lekko skręconej na południe.

Przez pół roku instalacja zrobiła 5 320 kwh.

i tak:

- marzec 182kwh

- kwiecień 940kwh

- maj 763kwh

- czerwiec 1124kwh

- lipiec 875kwh

- sierpień 880kwh

- wrzesień 550kwh

zaoszczędziłem na ogrzanie pompą ciepła domu zimą około 4 300kwh....., minus 20 procent oczywiście. Na razie jestem MEGA zadowolony.

No i zacząłem produkować u siebie. Pierwsze koty za płoty od dnia 25.09.2019r., instalacja 5,8 kWp, 2 x Solaredge 2,2 jednofazowe

Cały dzień pochmurny bez słońca i aż mnie zmartwiło:

25.09 - 4,46 kWh

26.09 - 13,26 kWh - zachmurzenie z przejaśnieniami

27.09 - 14,78 kWh - to samo

28.09 - 13,6 kWh - to samo

29.09 - 21,8 kWh - ładne słoneczko w niedzielę i trochę zachmurzeń ale produkcja tylko od 7 do 17:30 bo już sąsiad zasłonił swoim domem bo słoneczko juz było za nisko

Wydaje mi się że ta niedziela był bardzo udana, jak liczycie tą średnią na 1 kWp (dzielę uzysk na produkcję?)

A dzisiaj raczej zachmurzenie - wietrznie i co chwilę pojawia się słońce i od rana nieco ponad 7kWh

A miejscowość Tychy - dach płaski, instalacja na rusztowaniu, Azymut 180 stopni kąt pochylenia 25 stopni

Edytowane przez Bulik1975

Jako, że dzisiejszy dzień jako jeden z nielicznych był prawie bezchmurny w całej Polsce to proszę was o podanie waszych wyników w przeliczeniu na 1 kWp instalacji, z podaniem województwa, słońce świeci coraz słabiej ( w Toruniu to max ok 500W/m2) jestem ciekaw czy moje panele half cut Longi 320W faktycznie dają jakaś przewagę przy słabym oświetleniu.

U mnie dziś: 4,75 kWh z 1kWp instalacji , około godziny 13 instalacja pracowała z 75% wydajnością, ustawiona na południe, kąt dachu 39stopni, kujawsko pomorskie

U mnie 4,7 kWh z 1kWp.Panele Longi 305 full black. Dach na południe. W panelach 6,1 kWp. O 12.00 max produkcja 4,8 kW. W sobotę było równie slonecznie ale chłodniej to wyszło mi 5 kWh. Więcej falownik nie da rady Edytowane przez Kasia i Konrad