Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Ja mam, ale odchylenie jakieś 75 od południa.

Mam na dachu budynku gospodarczego, który jest pod kątem 15 stopni i DZIAŁA!

Jeżeli masz nachylenie dachu większe, np 30 stopni, to MUSISZ MIEĆ niczym nie zasłonięte panele aż do samego końca zachodu słońca i wtedy możesz spodziewać się produkcji na jakieś 75-80% mocy, czyli AKCEPTOWALNE.Wszystko i tak zależy od pogody. Często latem jest tak, że w południe są chmury, a po południu czyste niebo.

mam nachylenie 14 stopni kierunek poludnie i mam produkcję jak na razie 100% zapowiada się do 120% mocy zainstalowanej , więc te progozy klimatyczne sprzed 30 lat można sobie spokojnie podarować.

W Małopolsce bida straszna... - Maj taki sam u nie jak Marzec 113 kwh z 1kwp, a dzisiejszy dzień to jakaś czarna niedziela, uzysk 1.2 kwh - nawet najczarniejsze, grudniowe dni były lepsze. Zresztą ,pada tu już chyba z 2 tygodnie dzień w dzień, powodzie kwestią paru kolejnych dni takiej pogody.

W Małopolsce bida straszna... - Maj taki sam u nie jak Marzec 113 kwh z 1kwp, a dzisiejszy dzień to jakaś czarna niedziela, uzysk 1.2 kwh - nawet najczarniejsze, grudniowe dni były lepsze. Zresztą ,pada tu już chyba z 2 tygodnie dzień w dzień, powodzie kwestią paru kolejnych dni takiej pogody.

U mnie dzisiaj najgorszy dzień od zamontowania instalacji 0,5 kwh .Maj 112.9kwh z 1 kwh a w kwietniu było 160kwh .Małopolska

Kujawsko-pomorskie maj bez rewelacji:

141,5 kWh/kWp

Za to dziś mam rekordową produkcję od założenia instalacji 7,5 kWh/kWp

U mnie maj - niecałe 123kWh/kWp (jest OK, nieco powyżej założonego planu, choć dużo gorzej niż w kwietniu - prawie 140kWh/kWp).

I odpowiednio wczora j6,45kWh/kWp

Edytowane przez Maciej Loret