marcinbbb 03.07.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 "ten facet od paneli" mógłby mi podać cyferki na najbliższego lotka? Taka luźna propozycja ale daj kontakt jeśli możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 03.07.2020 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Proponuje utworzyć temat : mój kąt jest lepszy od Twojego. Ten chyba brzmi : uzysk PV.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.07.2020 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Teraz właśnie uwypukla się przewaga paneli ustawionych bardziej płasko, aniżeli tych pod "optymalnym" kątem 35*. Summa summarum wyjdą pewnie podobne uzyski, ale kąt nachylenia np 40+ będzie gorszy, niż tych poniżej 30, w skali roku. @Stanowska ma częściowo rację. Popatrz poniżej, zrobiłem w PVSOL symulację produkcji dla całego roku (kąt 25st vs 40st). [ATTACH=CONFIG]445861[/ATTACH] Obok siebie mam bliźniaczą instalację do swojej i to się potwierdza. (u mnie kąt 40st. u sąsiada 25st, azymut prawie identyczny, brak zacienień). Jeśli wciąż nie wierzysz, zrób na szybko symulację na poniżej stronie, zobaczysz jak produkcja kształtuje się w poszczególnych miesiącach w zależności od kąta. https://ec.europa.eu/jrc/en/pvgis Symulacja symulacją, a ja podpieram się tym, co powiedział mi facet od paneli. Otóż teraźniejsze panele są bardziej udoskonalone od tych sprzed paru lat pod względem absorpcji promieniowania słonecznego ze światła odbitego/rozproszonego. Z tego też względu, im bardziej są ustawione w niebo, tym więcej wyprodukują energii w pochmurne dni, niż panele pochylone bardziej na horyzont. Także w skali roku mniejsze pochylenie dachu powinno mieć przewagę. Pewnie niewielką, ale jednak. Tyle w teorii "Pan od paneli" - co dokładnie oznacza to określenie? Pan który produkuje, projektuje,montuje, sprzedaje panele PV? Wiedza tego pana od paneli czerpana jest z monitorowania wielu instalacji PV w z uwzględnieniem, lokalizacji, azymutu czy z własnych przemyśleń? "Powinno mieć" i pochylenia? a jednak nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 03.07.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Proponuje utworzyć temat : mój kąt jest lepszy od Twojego. Ten chyba brzmi : uzysk PV.... Jak zwał tak zwał. Mój kąt jest lepszy niż Twój Mój uzysk jest lepszy niż Twój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.07.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Sądzę, że te modele symulacji uzysków są sprzed paru lat i nikt sobie tyłka nie zawraca, żeby zmieniać symulację w oparciu o markę i model panela. A te, jak wiadomo, z roku na rok są coraz to lepsze i wydajniejsze. Symulacje są robione tylko w oparciu o zmiany klimatyczne i nasłonecznienie w danym regionie. EDIT: Zresztą wynika to poniekąd z logiki. Jeżeli przyjmiemy, ze optymalny kąt nachylenia wynosi 35*, to chyba każde odchylenie paneli ku słońcu o tyle samo stopni, co ku gruncie, da ci większy sumaryczny uzysk, jeżeli odchylisz je ku słońcu! Lepsze będzie ustawienie na płasko, czy pod kątem 70*? I w jednym, i w drugim przypadku odchylamy panele o 35* od kąta idealnego, który wynosi 35*. Chyba rozumiecie o czym piszę? Chyba jednak nie tak z logiką. Azymut 0 stopni, instalacja 10kWp pochylenie połaci 0 stopni - produkcja 8.625 kWh pochylenie połaci 35 stopni - produkcja 10.333 kWh pochylenie połaci 39 stopni (optymalne) - produkcja 9.241 kWh pochylenie połaci 78 stopni (2x 39) - produkcja 8.594 kWh Ile "godzin" słońce jest w zenicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.07.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Jak zwał tak zwał. Mój kąt jest lepszy niż Twój Mój uzysk jest lepszy niż Twój Moja instalacja jest najpierwsza niż Twoja Co z tego że możesz mieć Longi i Froniusika, ja mam Suntech i Chińczyka. Mam lepciejsze bo tak mi się wydaje i "pan od paneli" tak mi powiedział nawet NAPISAŁ na umowie że: "jego zdaniem są lepciejsze" A te Longi i Froniusy to lewe som, psujom sie, i są za LGBT i jeszcze Q+!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 03.07.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Moja instalacja jest najpierwsza niż Twoja Co z tego że możesz mieć Longi i Froniusika, ja mam Suntech i Chińczyka. Mam lepciejsze bo tak mi się wydaje i "pan od paneli" tak mi powiedział nawet NAPISAŁ na umowie że: "jego zdaniem są lepciejsze" A te Longi i Froniusy to lewe som, psujom sie, i są za LGBT i jeszcze Q+!!!!! Oj wypraszam sobie, że niby mój Fronius nie chiński?, a ten wentylator co mi ostatnio wymienili we Froniusie to niby skąd ? z Germanii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.07.2020 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Kto chętny może sobie sprawdzić http://bluesol.pl/ jak ma dobraną i zaprojektowaną instalację obecnie przez 30 dni można się pobawić i to wszystko rozwieje wasze wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.07.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Oj wypraszam sobie, że niby mój Fronius nie chiński?, a ten wentylator co mi ostatnio wymienili we Froniusie to niby skąd ? z Germanii ? [ATTACH=CONFIG]445867[/ATTACH] On jest w 100% germański ale części pochodziły od kitajców. Więc masz wentylator w 100% germański! Może nawet wysyłka była zza zachodniej granicy bo tam prom przypłynął. I znak CE (China Export) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 04.07.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Ło matko! Ilu tutaj fachowców od fotowoltaiki zacytowało moją wypowiedź Uwierzcie, że nie chcielibyście konfrontacji z tym człowiekiem. No chyba, że zajmujecie się instalacją paneli od paru lat i jesteście mądrzejsi? Który z was taki, z tych gierojów zakładających panele i gotowy na konfrontację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 04.07.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Chyba jednak nie tak z logiką. Azymut 0 stopni, instalacja 10kWp pochylenie połaci 0 stopni - produkcja 8.625 kWh pochylenie połaci 35 stopni - produkcja 10.333 kWh pochylenie połaci 39 stopni (optymalne) - produkcja 9.241 kWh pochylenie połaci 78 stopni (2x 39) - produkcja 8.594 kWh Ile "godzin" słońce jest w zenicie? Ale wiesz, że jesteś szurnięty i w ogóle nie odniosłeś się do tego, co napisałam? Jak wiesz, to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 04.07.2020 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 "ten facet od paneli" mógłby mi podać cyferki na najbliższego lotka? Taka luźna propozycja ale daj kontakt jeśli możesz 1 2 13 23 24 36 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.07.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Teraz właśnie uwypukla się przewaga paneli ustawionych bardziej płasko, aniżeli tych pod "optymalnym" kątem 35*. Summa summarum wyjdą pewnie podobne uzyski, ale kąt nachylenia np 40+ będzie gorszy, niż tych poniżej 30, w skali roku. Ale wiesz, że jesteś szurnięty i w ogóle nie odniosłeś się do tego, co napisałam? Jak wiesz, to dobrze Chyba masz jakiś problem. Odniosłem się do twoich teorii na temat produkcji ee w zależności od kąta pochylenia paneli. Nie potrafisz przyznać się do błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.07.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Jadłem dziś parówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 04.07.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Uwaga, Uwaga - użytkownik o niku @Stanowska to typowy szkodnik forumowy, wprowadzanie świadomie bądź nie dezinformację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.07.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 A widziałeś kiedyś kobietę która myśli o PV/realizuje PV i posiada? Właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 05.07.2020 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2020 Jak nam zaczną padać inwertery po gwarancji to każdy będzie miał w d*pie kąt nachylenia i ilość wyprodukowanej energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.07.2020 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2020 Uwaga, Uwaga - użytkownik o niku @Stanowska to typowy szkodnik forumowy, wprowadzanie świadomie bądź nie dezinformację. oraz irytację ogólną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.07.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2020 A widziałeś kiedyś kobietę która myśli o PV/realizuje PV i posiada? Właśnie "]A widziałeś kiedyś kobietę która myśli (...)" nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1Aleksandra1 05.07.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2020 Dobra, nie było tematu. "Facet od paneli" powiedział Tobie, że masz dobrze, Ty powiedziałaś to nam i na tym zamknijmy temat. Programy są stare i nie uwzględniają sprawności paneli. (To, że w wielu można wpisać wartość sprawności paneli do obliczeń oczywiście nie ma wpływu na wynik symulacji) Niestety ale wydajność instalacji jest sprawą indywidualną. I jest wiele czynników, które mogą wpływać na wydajność instalacji. Dlatego takie wyniki. Niestety niektórzy ze swoim myśleniem nie są w stanie swoim myśleniem wyjść poza broszurkę dla instalator. Liczy się tylko ilość postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts