kulibob 24.08.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 To, że nie każdy kupuje kurki by mieć jajeczka za free. Ktoś weźmie pod uwagę to, że kurki jedzą, do kurek trzeba wzywać weterynarza, a i kurki mogą przedwcześnie zejść z tego świata, bo np. zachorują na coś, piorun je trafi albo sąsiad ukradnie. Do tego ten ktoś ma dostęp do tanich jajeczek. Piszę za siebie - każdy dokonuje wyboru zgodnie ze swoimi wyliczeniami i innymi argumentami. Nie rozumiem aluzji ani do kury ani do PV. Kura ma dużo lepszy czas zwrotu niż PV. Do kur nie woła sę weterynarza jak padnie to wali się do śmietnika Za roczny zysk z kur mogę postawić nowy kurnik lub kupić kilka stad podstawowych. Akurat przerobiona na mięso wystarczy na zakup nowej kury. Tak jak PV , gwarancja na sprzęt robotę i ubezpieczenie w cenie standardowego pozwala z bardzo dużym prawdopodobieństwem szacować że instalacja przekroczy czas zwrotu. Zresztą awaria jednego elementu nie powoduje odrazu wymiany całej instalacji tak jak padnie kura to co się stanie w tym monecie już dawno na siebie zarobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.08.2020 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) Równie dobrze mógłbym napisać, że mam pusty podjazd, żeby nie robić sobie kłopotu z awariami, czy przeglądami samochodu. PV to instalacja (urządzenie), jak wiele innych... Nie do końca, bo prąd każdy dom ma z przyłącza. Bardziej PV w domu można przyrównać do LPG do auta benzynowego. Im mniej instalacji, tym mniejsze ryzyko ich awarii. Kończę, bo przecież tu sami zwolennicy PV, musiałbym założyć osobny wątek. Piszę o swoim wyborze - nie mam i planuję PV, a ryzyko ew. awarii to tylko jeden z argumentów. Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.08.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 No tak, a w każdym mieście jeżdżą taksówki Oczywiście, że ryzyko awarii istnieje - no, ale czy warto rezygnować z korzyści, jakie daje WM, klima, czy właśnie PV ? Coś Ciebie jednak ciągnie do PV, bo jednak uzysków instalacji po darmo byś nie śledził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.08.2020 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 fotohobby, ale kurek nie masz? Dlaczego? Miałbyś jajeczka za free Nie śledzę uzysków, kiedyś coś tu napisałem i wątek jest w subskrypcjach. Rozmawiając w domu, dochodzimy do wniosku, że jednak nie będzie PV. Tak jak pisałem, w każdym domu jest inna kalkulacja, bo inne zużycie kWh, inna cena za prąd. Ja nikogo nie przekonuję do swoich racji, Ci, którzy mają, niech też tego nie robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.08.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 fotohobby, ale kurek nie masz? Dlaczego? Miałbyś jajeczka za free Bo nie mam czasu i chęci się tym zajmować. Ani przeznaczać miejsca na działce. PV jest bezobsługowa i zajmuje miejsce, którego nie da się inaczej wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 24.08.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 A ja nie chcę kolegi straszyć, ale podejrzewam uszkodzenie, lub nieprawidłową pracę jednego z paneli w stringiu. Ostatnio u kolegi składano instalację z używek, dobra cena, niezły falownik i panele. Zachowywało się podobnie, nie wiedzieć czemu następowały skoki napięcia stałego, falownik wstrzymywał produkcję i bez wyraźnych powodów rozpoczynał. Po jego podmianie nic się nie zmieniło więc operując jednym panelem był podmieniany z każdym z instalacji w stringu. Metodą eliminacji Wymienili wadliwy i jest ok, oglądałem ten panel bo myślałem, że coś będzie widać??? Ale nie brak jakichkolwiek uszkodzeń. Różnica polegała jednak na tym że w czasie to działo się b. często i można było po wymianie obserwować działanie. Inną kwestią jest sam demontaż paneli już zamontowanych - porażka jakie to kłopotliwe:sick: Moze to byc to kilka razy np po deszczu wydawalo mi sie ze 13 paneli mialo taka sama powierzchnie z kroplami deszczu a jeden jakby suchy ale myslalem ze mlze jakos sie inaczej od ija czy cos bo niby dzienna produkcja jest dobra. No nic. Jutro zadzwonie do firmy co mi to montowala i powiem co i jak. Dzieki za odpowiedz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 24.08.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Mam afore 4kw. Na solarmanie na wykres patrze. Napiecia itp odczytuje z falownika. Jak solarman to wszystkie parametry pracy możesz zobaczyć na monitorze Moze to byc to kilka razy np po deszczu wydawalo mi sie ze 13 paneli mialo taka sama powierzchnie z kroplami deszczu a jeden jakby suchy ale myslalem ze mlze jakos sie inaczej od ija czy cos bo niby dzienna produkcja jest dobra. No nic. Jutro zadzwonie do firmy co mi to montowala i powiem co i jak. Dzieki za odpowiedz:) Od razu przyjmujesz ten gorszy scenariusz a tu nawet nie wiemy czy się ew. wyłączał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 24.08.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Jak solarman to wszystkie parametry pracy możesz zobaczyć na monitorze Od razu przyjmujesz ten gorszy scenariusz a tu nawet nie wiemy czy się ew. wyłączał Wylaczac sie nie wylaczal ale przyuwazylem nie raz ze mu moc spada. Slonce pelne, chmury daaaleko od slonca i co. Wybudzam wyswietlacz na falowniku i pokazuje przykladowo 2.5 i w kilka sekund podbija do 3.5kw. Oczywiscie warunki oswietleniowe sie nie zmieniaja, wielokrotnie z domu od razu wychodzilem zobaczyc czy nie ma chmurek w poblizu slonca i nie bylo. Myslalem ze moze inwerter sie przegrzewal ale to nie to. Maja sie ze mna kontaktowac z serwisu to zobacze co powiedza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 24.08.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Wylaczac sie nie wylaczal ale przyuwazylem nie raz ze mu moc spada. Slonce pelne, chmury daaaleko od slonca i co. Wybudzam wyswietlacz na falowniku i pokazuje przykladowo 2.5 i w kilka sekund podbija do 3.5kw. Oczywiscie warunki oswietleniowe sie nie zmieniaja, wielokrotnie z domu od razu wychodzilem zobaczyc czy nie ma chmurek w poblizu slonca i nie bylo. Myslalem ze moze inwerter sie przegrzewal ale to nie to. Maja sie ze mna kontaktowac z serwisu to zobacze co powiedza:) U mnie się tak dzieje ale winą jest wzrost napięcia na jednej z faz AC co powoduje ograniczenie produkcji. Proponował bym sprawdzić napięcia AC czy nie przekracza 250V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.08.2020 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 To jest norma na sierpień 524kWh pękły (115kWh/kWp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.08.2020 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 hujnia z grzybnią i patatjnią 477 kwh tj 122kwh/1kwp. Liczyłem na co najmniej 550. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 31.08.2020 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Sierpień 128kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rigeza 31.08.2020 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Sierpień w Małopolsce był dosyć słoneczny 1215kWh czyli około 149kWh/kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 31.08.2020 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 U mnie nawet ładny miesiąc 635kWh czyli jakieś 141kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 31.08.2020 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 158,6 kWh na kWp. Instalacja 4.34 dala 668,6 kWh. SSE, dach 25 stopni. Pierwszy caly miesiac przepracowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 31.08.2020 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 136kWh/kWp Lubelskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 31.08.2020 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Podkarpackie 149,7kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.08.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Końcówka Łódzkiego w stronę Wrocławia 134kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hincu 31.08.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Warszawa 134kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 31.08.2020 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Śląsk - 134 kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts