Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

To, że nie każdy kupuje kurki by mieć jajeczka za free. Ktoś weźmie pod uwagę to, że kurki jedzą, do kurek trzeba wzywać weterynarza, a i kurki mogą przedwcześnie zejść z tego świata, bo np. zachorują na coś, piorun je trafi albo sąsiad ukradnie. Do tego ten ktoś ma dostęp do tanich jajeczek.

Piszę za siebie - każdy dokonuje wyboru zgodnie ze swoimi wyliczeniami i innymi argumentami.

Nie rozumiem aluzji ani do kury ani do PV.

Kura ma dużo lepszy czas zwrotu niż PV. Do kur nie woła sę weterynarza jak padnie to wali się do śmietnika :)

Za roczny zysk z kur mogę postawić nowy kurnik lub kupić kilka stad podstawowych. Akurat przerobiona na mięso wystarczy na zakup nowej kury.

Tak jak PV , gwarancja na sprzęt robotę i ubezpieczenie w cenie standardowego pozwala z bardzo dużym prawdopodobieństwem szacować że instalacja przekroczy czas zwrotu. Zresztą awaria jednego elementu nie powoduje odrazu wymiany całej instalacji tak jak padnie kura to co się stanie w tym monecie już dawno na siebie zarobiła.

Równie dobrze mógłbym napisać, że mam pusty podjazd, żeby nie robić sobie kłopotu z awariami, czy przeglądami samochodu.

PV to instalacja (urządzenie), jak wiele innych...

Nie do końca, bo prąd każdy dom ma z przyłącza.

Bardziej PV w domu można przyrównać do LPG do auta benzynowego.

Im mniej instalacji, tym mniejsze ryzyko ich awarii.

Kończę, bo przecież tu sami zwolennicy PV, musiałbym założyć osobny wątek.

Piszę o swoim wyborze - nie mam i planuję PV, a ryzyko ew. awarii to tylko jeden z argumentów.

Edytowane przez budowlany_laik

No tak, a w każdym mieście jeżdżą taksówki :)

Oczywiście, że ryzyko awarii istnieje - no, ale czy warto rezygnować z korzyści, jakie daje WM, klima, czy właśnie PV ?

Coś Ciebie jednak ciągnie do PV, bo jednak uzysków instalacji po darmo byś nie śledził ;)

fotohobby, ale kurek nie masz? Dlaczego? Miałbyś jajeczka za free ;)

Nie śledzę uzysków, kiedyś coś tu napisałem i wątek jest w subskrypcjach.

Rozmawiając w domu, dochodzimy do wniosku, że jednak nie będzie PV. Tak jak pisałem, w każdym domu jest inna kalkulacja, bo inne zużycie kWh, inna cena za prąd. Ja nikogo nie przekonuję do swoich racji, Ci, którzy mają, niech też tego nie robią :bye:

A ja nie chcę kolegi straszyć, ale podejrzewam uszkodzenie, lub nieprawidłową pracę jednego z paneli w stringiu.

Ostatnio u kolegi składano instalację z używek, dobra cena, niezły falownik i panele. Zachowywało się podobnie, nie wiedzieć czemu następowały skoki napięcia stałego, falownik wstrzymywał produkcję i bez wyraźnych powodów rozpoczynał.

Po jego podmianie nic się nie zmieniło więc operując jednym panelem był podmieniany z każdym z instalacji w stringu. Metodą eliminacji Wymienili wadliwy i jest ok, oglądałem ten panel bo myślałem, że coś będzie widać??? Ale nie brak jakichkolwiek uszkodzeń.

Różnica polegała jednak na tym że w czasie to działo się b. często i można było po wymianie obserwować działanie. Inną kwestią jest sam demontaż paneli już zamontowanych - porażka jakie to kłopotliwe:sick:

Moze to byc to :( kilka razy np po deszczu wydawalo mi sie ze 13 paneli mialo taka sama powierzchnie z kroplami deszczu a jeden jakby suchy ale myslalem ze mlze jakos sie inaczej od ija czy cos bo niby dzienna produkcja jest dobra. No nic. Jutro zadzwonie do firmy co mi to montowala i powiem co i jak. Dzieki za odpowiedz:)

Mam afore 4kw. Na solarmanie na wykres patrze. Napiecia itp odczytuje z falownika.

Jak solarman to wszystkie parametry pracy możesz zobaczyć na monitorze

Moze to byc to :( kilka razy np po deszczu wydawalo mi sie ze 13 paneli mialo taka sama powierzchnie z kroplami deszczu a jeden jakby suchy ale myslalem ze mlze jakos sie inaczej od ija czy cos bo niby dzienna produkcja jest dobra. No nic. Jutro zadzwonie do firmy co mi to montowala i powiem co i jak. Dzieki za odpowiedz:)

Od razu przyjmujesz ten gorszy scenariusz a tu nawet nie wiemy czy się ew. wyłączał

Jak solarman to wszystkie parametry pracy możesz zobaczyć na monitorze

Od razu przyjmujesz ten gorszy scenariusz a tu nawet nie wiemy czy się ew. wyłączał

Wylaczac sie nie wylaczal ale przyuwazylem nie raz ze mu moc spada. Slonce pelne, chmury daaaleko od slonca i co. Wybudzam wyswietlacz na falowniku i pokazuje przykladowo 2.5 i w kilka sekund podbija do 3.5kw. Oczywiscie warunki oswietleniowe sie nie zmieniaja, wielokrotnie z domu od razu wychodzilem zobaczyc czy nie ma chmurek w poblizu slonca i nie bylo. Myslalem ze moze inwerter sie przegrzewal ale to nie to. Maja sie ze mna kontaktowac z serwisu to zobacze co powiedza:)

Wylaczac sie nie wylaczal ale przyuwazylem nie raz ze mu moc spada. Slonce pelne, chmury daaaleko od slonca i co. Wybudzam wyswietlacz na falowniku i pokazuje przykladowo 2.5 i w kilka sekund podbija do 3.5kw. Oczywiscie warunki oswietleniowe sie nie zmieniaja, wielokrotnie z domu od razu wychodzilem zobaczyc czy nie ma chmurek w poblizu slonca i nie bylo. Myslalem ze moze inwerter sie przegrzewal ale to nie to. Maja sie ze mna kontaktowac z serwisu to zobacze co powiedza:)

U mnie się tak dzieje ale winą jest wzrost napięcia na jednej z faz AC co powoduje ograniczenie produkcji. Proponował bym sprawdzić napięcia AC czy nie przekracza 250V.