Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

u mnie też w maju były lepsze rekordy, jak na razie najwięcej 09.05 - 7,15kWh/kWp. 10.05 prawie tak samo.

w czerwcu najlepszy dzień - wczoraj, 6,5kWh/kWp.

do 16.06 - 85,6kWh/kWp - na razie tylko jeden dzień był z produkcją poniżej 20kWh. oby tak dalej, to może do końca czerwca uda się wyjść na "0" z zakładem energetycznym.

Ciekaw jestem jaką macie maksymalną wydajność paneli w takie dni jak dziś. U mnie temp. pow. 30C,bezchmurnie, dach nachylenie 42 stopnie kierunek południowy z lekkim kopnięciem na wschód. Maksymalna wydajność to 79%-80%

U mnie nachylenie 35 stopni, południe 10stopni na zachód moduły Longi 305Wp oddają teraz (12.30) od 252 do 255W, czyli 82-84%

Napięcie w sieci AC - 233V :)

Czyli co sądzicie? Chyba panele mam do dupy skoro 80% to max wydajności w upalny dzień jak dzisiaj. Jednakże w chłodnie , słoneczne dni osiągały moc inwertera tj. 4,5kW ale ta temperatura je widzę mocno ogranicza.

Warto poczytać jak temp., wpływa na panele :) I dlaczego max wydajność nie występuje w lipcu i sierpniu.

Czyli co sądzicie? Chyba panele mam do dupy skoro 80% to max wydajności w upalny dzień jak dzisiaj. Jednakże w chłodnie , słoneczne dni osiągały moc inwertera tj. 4,5kW ale ta temperatura je widzę mocno ogranicza.

Przecież na wszystkie moduły temp wpływa negatywnie.

W specyfikacji masz podany współczynnik temperaturowy -ile % tracą z każdym 1C powyżej warunków STC

Poza tym, masz (jak na lato) mniej optymalny kąt pochylenia

Przecież na wszystkie moduły temp wpływa negatywnie.

W specyfikacji masz podany współczynnik temperaturowy -ile % tracą z każdym 1C powyżej warunków STC

Poza tym, masz (jak na lato) mniej optymalny kąt pochylenia

Tak , tak znam ten wsp, Pmax. Akurat u mnie jest -0,4% z każdym stopniem C - a więc całkiem dobrze. Natomiast wchodząc na stronę pvmonitor - widzę że w mojej okolicy wykręcają nawet ponad 90% sprawności, dlatego zastanawiam się gdzie jest pies pogrzebany...