Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Czerwiec 156,4 a od początku roku 522,5 kWh z kWp.

Minął właśnie rok pełnych miesięcy i od lipca 2020 do czerwca 2021 wyszło mi 983 kWh z kWp .

Czy mógł by mi ktoś dla porównania podać produkcję roczną w tym właśnie okresie ?

Liczyłem na 1000 kWh z kWp ale nie udało się.

Kolega ma identyczną instalację i minimalnie gorsze ułożenie paneli ale uzyski ma o 2,7% lepsze.

Różnica jest tylko w tym, że ja mam na 2 stringach a on na jednym, więc wyższe napięcie DC sprzyja sprawności falownika.

Czerwiec 156,4 a od początku roku 522,5 kWh z kWp.

Minął właśnie rok pełnych miesięcy i od lipca 2020 do czerwca 2021 wyszło mi 983 kWh z kWp .

Czy mógł by mi ktoś dla porównania podać produkcję roczną w tym właśnie okresie ?

Liczyłem na 1000 kWh z kWp ale nie udało się.

Kolega ma identyczną instalację i minimalnie gorsze ułożenie paneli ale uzyski ma o 2,7% lepsze.

Różnica jest tylko w tym, że ja mam na 2 stringach a on na jednym, więc wyższe napięcie DC sprzyja sprawności falownika.

Z okresu lipiec- czerwiec z 3 instalacji:

1. kierunek południe, mono, zacienienie po południu i 934,1 kWh z kWp czerwiec 145,8 od pocz. roku 485,3

2. kierunek południe, poli i 1061,5 czerwiec 153,8 od pocz. roku 547,8

3. kierunek wschód, mono i 907,4 czerwiec 145,4 od pocz. roku 458,6

Z okresu lipiec- czerwiec z 3 instalacji:

1. kierunek południe, mono, zacienienie po południu i 934,1 kWh z kWp czerwiec 145,8 od pocz. roku 485,3

2. kierunek południe, poli i 1061,5 czerwiec 153,8 od pocz. roku 547,8

3. kierunek wschód, mono i 907,4 czerwiec 145,4 od pocz. roku 458,6

Dzięki za informację. Wychodzi z tego, że na takie ułożenie paneli jak mam to jest w normie.